Jürgen Klinsmann je v Dortmundu že enkrat skakal visoko v zrak. Bo v torek ponovil veselje s tekme proti Poljski? Foto: EPA
Jürgen Klinsmann je v Dortmundu že enkrat skakal visoko v zrak. Bo v torek ponovil veselje s tekme proti Poljski? Foto: EPA
Luca Toni in Alberto Gilardino
Luca Toni in Alberto Gilardino bosta glavna nevarnost za Jensa Lehmanna. Foto: EPA
Miroslav Klose
Miroslav Klose bo lovil 11. zadetek na svetovnih prvenstvih. Foto: EPA
Gianluigi Buffon
Gianluigi Buffon je najboljši vratar na letošnjem prvenstvu. Foto: EPA
Westfalen stadion
Westfalen stadion v Dortmundu še ni videl poraza nemške reprezentance. Foto: EPA

Na stavnicah imajo rahlo prednost gostitelji prvenstva, ki v Dortmundu sploh še niso izgubili. 13 zmag in en remi je iztržek elfa na stadionu Westfalen v zadnjih 71 letih. "Dortmundski navijači so fenomenalni in bodo naš 12. igralec," je prepričan Tim Borowski, ki bo na sredini terena zamenjal suspendiranega Torstena Fringsa. Najbolj udarna stavka slednjega in vodje elfa Oliverja Bierhoffa pred bojem z azzurri pa sta Po zmagi proti Argentini se nimamo česa bati in Svet se znova boji nemške reprezentance.

Nasprotnika sta se na svetovnih prvenstvih zadnjič srečala leta 1982 v finalu, ko so slavili Italijani s 3:1. Azzurri so bili boljši tudi na prijateljski tekmi 1. marca v Firencah (4:1), vendar se zavedajo, da bo tokratna tekma povsem drugačna. Še kako bo manjkal Alessandro Nesta. Kljub temu je selektor Marcello Lippi velik optimist: "Uvrstitev v polfinale ni bila naš končni cilj, temveč je le štartno izhodišče. Od zdaj naprej je vse mogoče."

Na tribuni bo poleg nemške kanclerke Angele Merkel tudi italijanski premier Romano Prodi.

Dobro je vedeti
- Nemci nimajo težav s poškodbami. Miroslav Klose, ki je na tekmi proti Argentini utrpel lažjo poškodbo meč, je pripravljen.
- Potem ko je po neuspehu po končani tekmi četrtfinala z Argentino udaril Cruza, je Fifa suspendirala Fringsa.
- Pri Italijanih bo skoraj gotovo manjkal Alessandro Nesta, ki si še ni opomogel po poškodbi dimelj. Marco Materazzi je odslužil kazen s tekme proti Avstraliji.
- Italijani so na dozdajšnjih petih tekmah v Nemčiji prejeli le en gol, pa še tega so si proti ZDA zabili sami.
- Azzurri upajo, da bodo nadaljevali tradicijo, po kateri se od leta 1970 v finale uvrščajo vsakih 12 let.
- Polfinalna tekma med Italijo in Zahodno Nemčijo leta 1970 (4:3 po podaljških) velja za eno najboljših vseh časov.

Taktika in postavitev, Nemčija
- Selektor Jürgen Klinsmann že vse prvenstvo igra s sistemom 4-4-2, ki ga bo uporabil tudi na tekmi proti Italiji.
- Obramba je po prvi tekmi (4:2 proti Kostariki) napredovala in prejela le en zadetek proti Argentini. Philipp Lahm na levem boku bo nevaren tudi v napadu.
- Ballack, ki pogosteje steče v napad, in Frings predstavljata srce ekipe, tako da suspenz slednjega predstavlja velik udarec za elfa. Njegovo obrambno vlogo na sredini terena bo najbrž prevzel Borowski. Z Ballackom sta nevarna v igri z glavo, pretila pa bosta tudi s streli od daleč. Schweinsteiger na levem boku odlično sodeluje z Lahmom.
- Miroslav Klose je s petimi zadetki najboljši strelec, Lukas Podolski je dosegel tri, Oliver Neuville je odločil tekmo proti Poljski.

Italija
- Marcello Lippi je skozi prvenstvo precej spreminjal sistem igre. Proti Ukrajini je v napadu igral le Luca Toni, tokrat naj bi se mu spet pridružil Alberto Gilardino. Za obema "špicama" bo igral Francesco Totti.
- Fabio Cannavaro bo najtrši oreh za nemške napadalce. Marco Materazzi bo po odsluženem rdečem kartonu znova v prvi postavi. Gianluca Zambrotta in Fabio Grosso sta zelo nevarna po bokih. Prvi je Ukrajincem zabil gol, drugi pa proti Avstraliji izsilil 11-metrovko v zadnji minuti.
- Andrea Pirlo kot organizator igre stoji tik pred obrambo, pred njim sta Gennaro Gattuso in Simone Perrotta. Totti je ofenzivni vezist. Če bodo igrali le z enim napadalcem, bo na desnem boku Mauro Camoranesi.
- Med strelce so se do zdaj vpisali že vsi napadalci razen Alessandra Del Piera.

Torek ob 21.00:                        
NEMČIJA                         ITALIJA
---------- verjetni postavi -----------
Lehmann             Buffon             
Friedrich           Zambrotta          
Metzelder           Materazzi          
Mertesacker         Cannavaro          
Lahm                Grosso             
Schneider           Perrotta           
Borowski            Pirlo              
Ballack             Gattuso            
Schweinsteiger      Totti              
Podolski            Toni               
Klose               Gilardino          
---------------------------------------
                                       
Sodnik: Benito ARCHUNDIA (Mehika)