Špela Korinšek je glavna urednica revije Gaia. Foto: RTV SLO
Špela Korinšek je glavna urednica revije Gaia. Foto: RTV SLO

... žoge, na terasi, kjer se vrstijo nogometni pikniki in je TV dobil nadomestni prostor, pa se vrstijo živahne debate, kaj vse je bilo pravično sojeno in kje je sodnik usekal mimo. Toda, čeprav si še tako želim zapisati, da je razlog za to, da že znam ponoviti izide nekaterih tekem, občudovanje nogometnih akrobacij, tega še vseeno ne morem. Kljub vsemu se mi tekanje za žogo z ene polovice igrišča na drugo še vedno zdi predvsem dolgočasno.

Od dresov k ritkam
Že ob prejšnjem svetovnem prvenstvu pa sem odkrila malenkost, s katero si lahko popestrim dolge nogometne popoldneve. Najprej so me zanimali dizajnerski detajli dresov posameznih reprezentanc, nato sem se začela spraševati, ali fantje nosijo bokserke ali navadne gate, nato pa sem odkrila še nekaj boljšega: na igrišču se v enem mesecu zvrsti, reci in piši, več kot petsto mišičastih ritk in nog, ki se pri koncu zaključijo v ostre bodice kopačk. Svoje favorite sem določila na podlagi šarmantnosti, barve las, stila frizure in občutka, ki me zaščemi v želodcu, ko najbolj lušten fant dneva dobi brco v gleženj.

Vsak četrtek se s svojimi "babami" dobim na pijači, zadnjič pa se je naše klasično "filozofiranje" ujelo v nogometne mreže. Namesto da bi opazovale fante pri sosednjih mizah (ki "by the way" zaradi občudovanja žoge okoli sebe niso vrgli niti enega pogleda), smo se osredotočile na lepotce v kopačkah. Porodila so se zanimiva opažanja, ki so še enkrat potrdila, da imajo vsake oči svojega malarja.

Vsaka ima svojega favorita
Prijateljica, ki že od nekdaj pada na gole glave, ni mogla prehvaliti ekscentrično gologlavega Fabiena Bartez. Preštudirala je prav vse malenkosti iz njegove preteklosti, izraz na mojem obrazu pa se je skremžil, ko je zastokala, da bi z veseljem zamenjala soigralce, ki jim francoski nogometni mogotec dovoli, da ga pred tekmo poljubijo na popolnoma pobrito glavo.
Nekoliko debelušni Ronaldo je ogrel srce prijateljici, ki se venomer pritožuje, da spoznava same suhe "grinte". Slikovito je opisala kako se vidi z njim v strastnih ritmih sambe, v zevajoči luknjici med sprednjimi zobmi pa ji latinski "Dadado" drži v zlato odeto vrtnico. Ko se je naša domišljija spustila v detajle, so nam od smeha po licih začele teči solze.
Po pričakovanjih je najbolj romantična duša med nami izbrala angleškega blondinca z angelskim obrazom, Davida Beckama. Čeprav nam je vsem jasno, da ima fant bolj malo v glavi, nas je s svojim zaljubljenim pogledom prepričala, da smo samo zaradi nje trdno držale pesti za angleško reprezentanco, ki je tisti dan igrala proti Trinidadu in Tobagu.
Kdo je zapeljal prijateljico, ki je vedno gledala za nekoliko starejšimi, ni bila težka uganka. Očetovsko podobo je našla v znamenitem Zinedinu Zidanu. Čeprav načeloma ne mara plešastih moških, jo je Zizou prepričal s svojimi premišljenimi izkušnjami in prikupno zadržanostjo. Ja, imela bi njegovega otroka …

Kdaj se mi zatresejo noge?
In kdo je moj favorit? Pomaga, če namignem, da so mi všeč visoki in črni fantje, ki prekipevajo v svoji odločnosti? No pa naj bo, priznam, noge se mi zatresejo, ko na igrišče stopi Luis Figo. Pravijo, da ima hudiča v čevljih. Je hiter, odločen, ponaša se z močnim udarcem desne noge in s spretnim preigravanjem nasprotnika. Poleg tega je rojen lider z neomajno samozavestjo. Vržeta me njegov eleganten stil, vedno moderna pričeska, predvsem pa njegove hitre noge. Hm, da bi si kar prste obliznil …

Dan po ženski debati me je prevzel še en lepotec, ki mi je padel v oči na tekmi med Slonokoščeno obalo in Nizozemsko. Ne, ni bil Ruud van Nistelrooy, "zatreskala" sem se v temnopoltega Didierja Drogbaja. Prevzelo me je pristno razočaranje, ko mu je sodnik pokazal rumeni karton in ga tako izključil iz prihodnje tekme. Držala sem pesti, da se Slonokoščena obala uvrsti naprej, a zaman. Moj temnopolti favorit odhaja domov.

Hm, ob vseh teh lepotcih so se mi pocedile sline. Z veseljem bom izkoristila nenavadno nežnost mojega dragega, ki se poraja iz slabe vesti, ker je ta mesec nogomet na prvem mestu. No, pa "fuzbal" le ni tako zelo slab.

Špela Korinšek