Bo David Trezeguet omogočil dostojno slovo Zinedinu Zidanu? Foto: EPA
Bo David Trezeguet omogočil dostojno slovo Zinedinu Zidanu? Foto: EPA
Skobci iz Zahodne Afrike
Skobci iz Zahodne Afrike želijo presentiti favorizirane Francoze. Foto: EPA

Svetovne prvake izpred 8 let, čaka zahtevna naloga, saj bo zaradi parnega rumenega kartona počival kreator igre Zinedina Zidane, ki je v primeru francoskega neuspeha, tako proti Južni Koreji odigral svojo zadnjo tekmo v karieri, saj je za po mundialu napovedal slovo od nogometnih zelenic.

Odvisni so sami od sebe
Selektor Raymond Domenech, ki je pod hudim udarom kritik, napoveduje postavitev z dvema klasičnima napadalcema, poleg Thierryja Henryja bo zaigral tudi David Trezeguet. "Velika moštva v preteklosti kot so bila Italija ali Nemčija so imela počasen začetek in nato velike uspehe," še verjame v končni uspeh Henry, ki je na srečanju z Južno Korejo končno našel pot do nasprotnikove mreže na svetovnih prvenstvih.

Tudi številka ena v francoskih vratih Fabien Barthez je prepričan, da še niso rekli zadnje besede: "Naša usoda leži v naših rokah, absolutno še ni konec."

Popravljajo vtis
Togo napoveduje boj za prve točke na svetovnih prvenstvih, poleg tega bodo igrali proti nekdanjim kolonizatorjem, tako da motivacija ni vprašljiva, kar potrjujejo besede napadalca skobcov Coubadje: "Vedno je poseben občutek, ko afriško moštvo igra proti Franciji. Zaradi tega motivacija pride kar sama po sebi... Francozi imajo dobre igralce, toda niso enotno moštvo."

Afričani se tudi želijo posloviti s turnirja s spodobno predstavo, potem ko so vznemirjali nogometni svet s škandalom o izplačilu premij za uvrstitev na mundial, z odstopom selektorja Otta Pfisterja ter njegovo vrnitvijo in še z grožnjo o bojkotu tekme s Švico, kar bi bil prvi tak primer v zgodovini svetovnih prvenstev.

DOBRO JE VEDETI:
- Zaradi kartonov bodo počivali Abidal, Zidane (Francija) in Romao (Togo).

- Pri skobcih je poškodovan branilec Assemoassa.

- Lilian Thuram bo s 117. nastopom za izbrano francosko vrsto postal rekorder Francije, dosedanji sorekorder je bil prav tako branilec in svetovni prvak iz leta 1998 Marcel Desailly.

- To bo prvo medsebojno srečanje Toga in Francije, pred štirimi leti so Francozi na uvodni tekmi izgubili s Senegalom z 0:1.

KÖLN, skupina G, tretji krog           
Petek ob 21.00:                        
                                       
TOGO                           FRANCIJA
---------- verjetni postavi: ----------
Agassa              Barthez            
Nibombe             Sagnol             
Abalo Dosseh        Thuram             
Tchangai            Gallas             
Agboh               Silvestre          
Dosssevi            Ribery             
Maman               Viera              
Aziawanou           Makelele           
Coubadja            Malouda            
Forson              Trezeguet          
Adebayor            Henry              
---------------------------------------
                                       
Sodnik: Jorge LARRIONDA (Urugvaj)