Na zadnji tekmi je Wayne Rooney zamenjal Michaela Owna, tokrat pa bosta končno zaigrala skupaj. Foto: Reuters
Na zadnji tekmi je Wayne Rooney zamenjal Michaela Owna, tokrat pa bosta končno zaigrala skupaj. Foto: Reuters
Sven Göran Eriksson
Sven Göran Eriksson je na udaru otoških medijev. Foto: EPA
Zlatan Ibrahimovic
Zlatan Ibrahimovic bo do osmine finala zagotovo nared. Foto: Reuters

Ob njem bo v napadu Michael Owen in ne Peter Crouch, ki ga lahko skupaj z mladim Theom Walcottom pričakujemo v drugem delu. Za prvo mesto v skupini doslej neprepričljivi Angleži potrebujejo točko. Enako tudi Švedi za zanesljivo napredovanje. Obe moštvi se bosta skušali izogniti drugem mestu v skupini, ki v osmini finala bržkone pomeni obračun z Nemčijo.

Menjava tudi v obrambi in zvezni vrsti
Angleški selektor Sven Goran Eriksson bo dvoboj proti rojakom namesto lažje poškodovanega Garyja Nevilla začel z Jamiem Carragherjem. V zvezni vrsti bo Stevena Gerrarda, ki je na prejšnji tekmi dobil rumeni katron, zamenjal Owen Hargreaves.

"Iz tekme v tekmo bomo boljši. Zmage nam dajejo samozavest. Turnir se je šele začel, mi pa imamo veliko igralcev, ki so se vrnili po poškodbah in dolgo časa niso igrali," je v svoje moštvo prepričan Eriksson, ki je po prvih dveh srečanjih kljub zmagam padel v nemilost angleških medijev.

Pestro na igrišču in tribunah
Švedi, ki proti Angliji niso izgubili že 38 let, bodo morali igrati brez poškodovanega Zlatana Ibrahimovica. "Igralci vedno hočejo zmagati. Res si želim zmage, obenem pa je potrebno vedeti, da točka že pomeni osmino finala. Vedno je posebno vzdušje, ko Švedska igra proti Angliji," se dvoboja veseli švedski selektor Lars Lagerback.pravi

Pester dvoboj se obeta tudi na tribunah, saj je v Kölnu okrog 70.000 angleških navijačev. V tradicionalno množičen prihod Švedov pa tudi ne gre dvomiti.

DOBRO JE VEDETI:
- Reprezentanci sta se na svetovnem prvenstvu nazadnje srečali pred štirimi leti, ko je bil izid v tekmovanju po skupinah 1:1.

- Na zadnjem dvoboju marca leta 2004 je Švedska slavila z 1:0.

- Švedska ni izgubila z Anglijo zadnjih 11 tekem. Sklonjenih glav so nazadnje zapuščali zelenico maja leta 1968, ko je bilo v Londonu 3:1.

- Anglija je bila svetovni prvak le enkrat, in to pred daljnimi 40 leti. Največji uspeh Švedov na mundialih je finale leta 1958.


KÖLN, skupina B, 3. krog Torek ob 21.00:
ŠVEDSKA ANGLIJA ---------- verjetni postavi: ---------- Isaksson Robinson Mellberg Carragher Lucic Ferdinand Edman Terry Linderoth A. Cole Alexandersson Beckham Ljungberg Lampard Wilhelmsson Hargreaves Kallström J. Cole Allback Owen Larsson Rooney ---------------------------------------
Sodnik: Massimo Busacca (Švica)