Zdenko Verdenik Foto: RTV SLO
Zdenko Verdenik Foto: RTV SLO
Tranquillo Barnetta
Tranquillo Barnetta je zadel proti Togu. Foto: Reuters
Andrej Ševčenko
Andrej Ševčenko je blestel v dvoboju proti Savdski Arabiji. Foto: EPA
Fernando Torres in Raul
Fernando Torres in Raul sta za Španijo zabila vse tri gole. Foto: Reuters
Michael Ballack
Michael Ballack pri Nemcih izstopa v tehničnem znanju. Foto: EPA
Joe Cole
Joe Cole je proti Švedski dosegel enega najlepših zadetkov na SP-ju. Foto: Reuters

Švicarji nadaljujejo serijo uspešnih iger.Tokrat jim reprezentanca Toga ni bila kos, čeprav jim je bila glede na igro skorajda enakovredna. Švicarji so predvsem bolje organizirano moštvo v obeh fazah igre. Zelo hitri so v prehodih, še posebej iz obrambe v napad. Boljši in raznovrstnejši so tudi v zaključevanju napadov.

Priložnosti za zadetek so ustvarjali z igro po krilnem položaju (prvi zadetek Frei), skozi sredino (100-odstotna priložnost Jakina) in po udarcih iz druge vrste (drugi zadetek Barnetta). Imajo dokaj stabilno in disciplinirano igro brez večjih nihanj. Kondicijsko so odlično pripravljeni. Zelo težko prejmejo zadetek in dobro vedo kaj hočejo.

Manjka jim izkušenj
V igri reprezentance Toga so vidna večja nihanja in manj stabilnosti. Na trenutke delujejo kot zrelo moštvo, ko se nenadoma pojavi večja taktična napaka, še posebej v času branjenja. Afričani so tehnično izvrstno podkovani in so tudi zelo hitri. Podobno kot druga afriška moštva si težko priigrajo priložnost pred nasprotnimi vrati, še posebej po kombinatorni igri. Največkrat si ustvarijo priložnost po individualnih akcijah najboljšega igralca Abedayorja ter napadalca Kadra. Žal imata premalo pomoči iz zvezne vrste. Tudi sicer prehitro izgubijo žogo v zvezni vrsti in so nagnjeni k preveč napakam pri branjenju. Opazno je, da imajo premalo mednarodnih izkušenj. Kljub vsemu je Togo opozoril nase. Švicarji pa so zasluženo zmagali. Seveda je v skupini G še vse odprto.

Ukrajinci so blesteli
Popravni izpit Ukrajincev je v igri proti Savdski Arabiji je popolnoma uspel. Če so Ukrajinci proti Špancem delovali klavrno so bili tokrat povsem nad močni. Velika želja, motivacija in angažiranost so bili osnova za zelo dinamično in napadalno igro. Žoga je zelo hitro tekla, ves čas so imeli iniciativo v igri, ustvarili so vrsto lepih priložnosti in zabili 4 gole. Že takoj v začetku je branilec Rusol po podaji žoge iz kota načel mrežo Saudijcev. Spolzko igrišče je bilo večkrat razlog za še večje napake saudijske obrambne vrste z vratarjem Zaidom na čelu. Reprezentanca Savdske Arabije je bila zelo negotova v času branjenja. Nasprotne igralce so pokrivali na preveliki razdalji in zamujali so v dvobojih. Tako niso bili kos razigranim Ukrajincem, kjer so še posebej izstopali napadalni zvezni igralec Rebrov, napadalca Ševčenko in Voronjin ter levi zvezni igralec Kaliničenko. Savdijci si niso priigrali niti ene priložnosti. Ukrajinci bi lahko ob še bolj potrpežljivi, premišljeni igri in natančni igri, še posebej okrog nasprotnikovega 16 metrskega prostora, zabili še več golov. Ukrajinci so eno izmed redkih moštev, ki na tem prvenstvu igrajo s tremi branilci v obrambi. Tokrat je to pripomoglo k njihovi še bolj napadalni igri. Ostaja vprašanje, ali so Ukrajinci resnično tako dobri, ali so Savdijci tako slabi. V nadaljevanju tekmovanja bomo dobili odgovor.

Obramba ne odloča tekme
Španci so v drugo zmagali. Tokrat so se jim zelo dobro upirali Tunizijci. Ti so dolgo vodili z 1:0 in na koncu zasluženo izgubili s 3:1. Znova se je potrdilo staro nogometno pravilo, da je samo z obrambno igro težko zmagati. Izjeme samo potrjujejo pravila. Vprašanje je samo, ali so se Tunizijci potegnili pred svoje vrata in se samo branili zaradi močnega pritiska Špancev ali je bila to zahteva selektorja Lemererrja. Kljub vsemu bi morali še posebej v drugem polčasu biti bolj nevarni za nasprotna vrata iz protinapadov in malo več zadržati žogo v svoji posesti. Tako bi vsaj začasno razbremenili svojo zadnjo obrambno vrsto in vratarja. Reprezentanca Tunizije je od vsega začetka igrala obrambno na svoji polovici igrišča s hitrimi protinapadi prek zelo hitrega napadalcev Jazirija in zveznih igralcev Mnarija, Čedlija in Naftija. Tako je Mnari že v začetku tekme dosegel zadetek. Tunizijci so ostali pri začrtanem konceptu igre in s protinapadi nenehno ogrožali španska vrata. Španska zadnja vrsta na čelu z branilcem Puyolom je v teh trenutkih pokazala vrsto slabosti. Precej izgubljenih dvobojev na velikem prostoru kaže na počasno obrambno vrsto in pomanjkljivo medsebojno pomoč. Španci so sicer silovito napadli tunizijska vrata, vendar so bili njihovi napadi jalovi in neuspešni. Navadno je manjkala natančna zadnja podaja in pravi " timing" odkrivanja, podaje in udarca na vrata. Poskušali so tudi prek krilnih položajev. V teh trenutkih je bila tunizijska zadnja vrsta na veliki preizkušnji. V drugem polčasu se je z vstopom napadalca in kapetana Raula pritisk na vrata nasprotnika še stopnjeval. Pri Špancih so manjkale predvsem direktne medsebojne podaje, saj je to protiorožje za strnjeno obrambo nasprotnika. V teh trenutkih reprezentanca Tunizije ni bila sposobna izvesti nevarnega protinapada in je bila zato kmalu tudi kaznovana. Po enem od napadov po krilnem položaju si je Raul priboril odbito žogo in jo povsem od blizu potisnil v mrežo. Obleganje tunizijskih vrat se je nadaljevalo. Tunizijci so vedno bolj popuščali v dvobojih. Fabregas je odlično podal žogo za hrbet nasprotni obrambi, kjer je napadalec Torres pravočasno utekel in dosegel pomembno rezultatsko vodstvo. Tunizijcem niso pomagale več napadalne želje. Prejeli so še tretji zadetek po strelu iz enajstmetrovke po enem izmed španskih protinapadov. Španci so v tej tekmi pokazali veliko vztrajnosti in borbenost. Pokazali so tudi določene slabosti v zadnji obrambni vrsti in ob koncu napada v igri proti strnjeni obrambi.

Tehnično pomanjkljivost nadomeščajo z borbenostjo
Nemci so se v igri proti Ekvadorju pokazali kot dobro utečen stroj. Nemško moštvo stopnjuje formo. To je vsekakor posledica visoke motivacije, odlične kondicijske pripravljenosti in dobre organiziranosti moštva. Seveda so k temu prispevali tudi nerazpoloženi Ekvadorci, ki so tekmo začeli brez petih standardnih igralcev. Ekvadorci so igrali precej slabše kot na prejšnjih dveh tekmah. Niso se mogli upreti visokemu tempu, ki so ga s hitrim gibanjem žoge narekovali Nemci. Zamujali so v dvobojih, jih izgubljali od agresivnejšega nasprotnika, prepočasi so se vračali v obrambo in bili povsem nenevarni v napadu. Njihove kombinacije so bile prepočasne, usmerjene bolj v širino kot v globino in Nemcem vedno omogočale pravočasno branjenje. Nemška obrambna vrsta, ki je bila v prejšnjih tekmah precej nezanwsljiva, je odlično opravila svoje delo. Nemci so predvsem več organizirano tekli kot Ekvadorci. S tem so prihajali v številčno premoč tako pri napadanju kot pri branjenju. Ustvarili so si precej priložnosti. Tudi doseženi goli, še posebej drugi in tretji so bili čudoviti. Enostavna podaja Balacka napadalcu Kloseju za hrbet nasprotni obrambi in hitro ter natančno izveden protinapad s podajo Podolskemu, so bili vrhunsko delo. Balack je kraljeval v zvezni vrsti in s podajami v globino na oba napadalca ustvarjal priložnosti za zadetek. Utekanja krilnih branilcev, še posebej Lahma so izredno nevarna za nasprotna vrata. Nemški selektor je z nekaj menjavami v nadaljevanju želel privarčevati moči za naslednjo tekmo proti Švedski . Nemce krasi moštveni duh, red, disciplina, enostavnost in odgovornost v igri. To so pa tudi vrline, ki jih krasijo v vsakdanjem življenju. Za zdaj s temi lastnostmi kompenzirajo nekatere slabosti v tehniki in pomanjkanje igralskih osebnosti. Izstopajo le Lehman, Balack in Klose.

Obramba je zatajila
Izredno dinamična, borbena in v povsem severnjaško otoškem slogu je bila tekma med Anglijo in Švedsko. Ni šlo zgolj za uvrstitev na lestvici, ampak tudi za prestiž. Prvi polčas boljši Angleži, drugi pa Švedi. Angleži so dvakrat vodili, Švedi so obakrat izenačili izid. Obe moštvi igrata na podoben način in s podobno osnovno postavitvijo. Velika borbenost, številni dvoboji, veliko teka, hitro gibanje žoge in v zvezi s tem veliko napak pri podajah, zelo napadalna usmeritev, veliko podaj v konico napada, pogosti udarci iz druge vrste in še bi lahko naštevali. Beckham je bil pri Angležih zelo malo viden. Od Ljungberga je bilo pri Švedih prav tako več pričakovati. Neverjetno slabi so Angleži pri branjenju svojih vrat ob prekinitvah igre. Dobili so dva gola (po kotu zadel Allback, po metu iz avta zadel Larsson), zadeli pa tudi dve vratnici. Lampard je veliko poizkušal s streli od daleč. Zvezna igralca J. Cole in Gerrard sta izvrstno zadela za Angleže. Rooney je v prvem polčasu igral zelo dobro in ni bil preveč navdušen, ko ga je selektor Eriksson zamenjal v nadaljevanju. Napeta in dinamična tekma, kjer pa manjka igrivosti in presenečenja. In prav tu so oboji privržencem nogometa ostali dolžni.

Zdenko Verdenik