Zdenko Verdenik. Foto: RTV SLO
Zdenko Verdenik. Foto: RTV SLO
Jürgen Klinsmann
Jürgen Klinsmann je priložnost na zadnji tekmi ponudil Oliverju Kahnu. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo je znova pretiraval s preigravanji. Foto: EPA
Philipp Lahm
Philipp Lahm je tokrat deloval na desnem boku. Foto: EPA
Nuno Gomes
Nuno Gomes je dobil sploh prvo priložnost na SP-ju. Foto: EPA

Selektor Klinsmann je s postavitvijo Kahna v vrata namesto odličnega Lehmanna pokazal svojo človeško veličino. Za Kahna je bila to zadnja tekma v dresu nemške reprezentance in zaslužil si jo je. Tudi nekatere njegove odlične reakcije kasneje v igri, ko je odlično posredoval v težkih situacijah pred svojimi vrati, potrjujejo, da Klinsmann zaupa pravemu človeku. Tudi Lehmann je s tem, ko je sedel na klop, pokazal spoštovanje do svojega soigralca in tekmeca znotraj reprezentance.

Priložnost dobili novi igralci
Zaradi poškodb in utrujenosti je v obeh reprezentancah nastopilo nekaj novih obrazov. Branilca Nowotny in Jansen ter zvezni igralec Kehl pri Nemcih ter branilca Ferreira in Costa pri Portugalcih. Selektor Scolari tudi tokrat ni odstopil od sistema igre s samo enim naprej pomaknjenim napadalcem, čeprav se mu je na dozdajšnjih tekmah, še posebej, ko mora loviti izid, pokazal kot neučinkovit. Tudi na tej tekmi ni bilo nič drugače. Portugalci so si v začetnem delu tekme ustvarili eno pravo priložnost (Pauleta po odlični podaji Simaa za hrbet nemški obrambni vrsti), vendar so bili za nasprotna vrata praktično nenevarni. Pauleta je bil v napadu preveč odrezan od soigralcev, Ronaldo je kot vedno pretiraval z neučinkovitimi preigravanji, Deco pa je povsem zunaj forme. Še največ sta pokazala Simao in Maniche.

Uspešen je bil tudi desni branilec Ferreira s pogostimi prodori po desni strani. Portugalska branilska vrsta je z manjšimi težavami onemogočala nemška napadalca Kloseja in Podolskega. Portugalci so imeli sicer dlje časa žogo v svoji posesti, vendar bolj na račun nenevarnih podaj v širino kot globinskih podaj v konico napada. Nemci so delovali bolj organizirano, vendar brez pravih priložnosti v prvem polčasu. Nemška obrambna vrsta ni delovala najbolj zanesljivo. Ponovile so se nekatere napake z začetnih tekem, ko je nasprotnikom uspelo nekaj nevarnih podaj za hrbet nemški obrambi. Levi branilec Lahm se na desni strani ni najbolje znašel, čeprav mu je uspelo nekaj prodorov. Pozitivno je presenetil zvezni igralec Kehl z nekaj natančnimi podajami in vključevanji v konico napada.

Je Scolari prepozno uporabil Figa?
Kar ni uspelo napadalcem, je uspelo zveznemu igralcu Schweinsteigerju, ki je v drugem polčasu po udarcu na vrata iz druge vrste in uspešno izvedenem prostem strelu (avtogol Petita) dosegel tri zadetke. Pri dveh neposrednih zadetkih se ni mogoče znebiti občutka, da bi moral vratar Ricardo bolje posredovati. Oba selektorja sta izkoristila po tri menjave igralcev. Scolari je z menjavo branilca Valenteja z napadalcem Gomesom pokazal nekaj hrabrosti v napadu. Žal še vedno premalo. Verjetno bi hitrejša vključitev Figa v igro še prinesla nekaj upanja za Portugalce. Tako se je vse končalo pri častnem zadetku Gomesa z glavo po predhodni podaji Figa. Nemci so delovali disciplinirano in organizirano v obeh fazah igre.

Bili so tudi agresivnejši v dvobojih. Tudi ob menjavah igralcev v konici napada in v zvezni vrsti je moštvo še naprej delovalo organizirano. Portugalci pa nikakor niso izkoristili svojih prednosti v boljši posamični tehniki in kreativnosti igralcev. Igrali so prepočasi s preveč dotiki žoge. To je omogočilo Nemcem, da so bili uspešni pri branjenju svojih vrat in hitrejši pri prehodih v napad. Ne morem se znebiti občutka, da Portugalci na tem prvenstvu niso izkoristili vseh svojih možnosti. Glede na kakovost igralcev so igrali preveč obrambno in premalo tvegali v napadu. Pauleta je imel enostavno premalo pomoči drugih soigralcev. Tako so si težko ustvarjali priložnosti. Nemci pa so glede na kakovost igralcev svojega moštva in obilico težav pred začetkom prvenstva (slabe igre in številne kritike) s svojim izkupičkom lahko povsem zadovoljni.

Dr. Zdenko Verdenik