RTV SLO in PRO PLUS sta ekskluzivna imetnika pravic za svetovno prvenstvo v nogometu leta 2006. Foto: RTV SLO
RTV SLO in PRO PLUS sta ekskluzivna imetnika pravic za svetovno prvenstvo v nogometu leta 2006. Foto: RTV SLO

Skupno izjavo za javnost objavljamo v celoti. "RTV Slovenija in PRO PLUS sta pridobila izključne pravice za neposredne televizijske prenose in posnetke nogometnih tekem ter radijsko poročanje z vseh 64 tekem svetovnega prvenstva 2006 v Nemčiji za območje Republike Slovenije. To pomeni, da lahko televiziji dejansko razširjata signal prek zemeljskih oddajnikov, kabelskih omrežij ali satelita le na ozemlju Slovenije. Ista omejitev razširjanja TV-signala velja tudi za druge imetnike omenjenih pravic v ostalih državah (Nemčija, Francija, Hrvaška…)."

"Tako izvorni prodajalec pravic v imenu FIFE Infront, kot izvorni lastnik pravic v Sloveniji Class I ter oba kupca pravic, PRO PLUS in RTV Slovenija, so že pred meseci opozorili Združenje kabelskih operaterjev Slovenije o omejitvah emitiranja tujega signala v Sloveniji. Z zahtevo po omejitvah sta že lani kabelske operaterje in SAZAS v skladu s svojimi obveznostmi seznanila tudi nemška ZDF in ARD, to pa zato, ker jim njihov obseg pridobljenih pravic ne dovoljuje retransmisije njihovega programa v Sloveniji; enako zahtevo je pred dnevi poslala tudi HTV 2.

Gre torej le za pravno-formalno urejanje pravic do prenosov s SP v nogometu, za katerih ekskluzivnost sta plačala tako RTV Slovenija kot PRO PLUS in tako le ščitita svoj vložek v projekt. To zaščito sta dolžna zagotoviti tudi izvorni prodajalec pravic v imenu FIFE Infront, kot izvorni lastnik pravic v Sloveniji Class I. Popolnoma enaka praksa velja tudi za ostale države, ki prenašajo SP v nogometu."

Hrvaška društva tožijo kabelska operaterja
Medtem Zveza hrvaških društev v Sloveniji toži UPC Telemach in Ljubljanski kabel, ker omenjena kabelska ponudnika izklapljata oziroma zatemnjujeta program hrvaške televizije (HTV drugi program) med svetovnim prvenstvom v nogometu. Zveza se v pritožbi sklicuje na kršenje ustave zaradi onemogočanja uporabe materinega jezika pripadnikom hrvaške manjšine v Sloveniji ter zaradi rasne, narodnostne in jezikovne diskriminacije ter motenja posesti. Poleg prenosov tekem s SP-ja na TV Slovenija in Kanalu A v slovenskem jeziku, bosta morala omenjena kabelska ponudnika omogočiti tudi spremljanje programov HTV-ja, če bo okrajno sodišče v Ljubljani zvezi ugodilo in izdalo začasno odredbo.