Razigrana sedmerica navijačev je slavila še dolgo v noč. Foto: RTV SLO
Razigrana sedmerica navijačev je slavila še dolgo v noč. Foto: RTV SLO
Na stadionu v Hamburgu
Veselje na stadionu ob zadetku Andreja Ševčenka za 3:0. Foto: RTV SLO
Na stadionu v Hamburgu
In po zadnjem sodnikovem žvižgu. Foto: RTV SLO

Stadion v Hamburgu je bil v ponedeljek zvečer odet v rumeno-modro barvo. Savdska Arabija je bila nasprotnik, ki so si ga varovanci Olega Blohina lahko le želeli. Po debaklu proti Španiji so proti enemu najslabših moštev na letošnjem mundialu z lahkoto prišli do pomembnih treh točk in si na stežaj odprli vrata osmine finala.

Približno 20.000 ukrajinskih navijačev, ki so bili že v Leipzigu številnejši od španskih, je pripravilo imenitno vzdušje. Največ jih je bilo stisnjenih pod streho v severozahodnem kotu Volkspark stadiona. Nekateri med njimi so za vstopnico odšteli tudi po 350 in 400 evrov. Seveda tisti bogatejši, ki so se v Nemčijo pripeljali s porschejem ali kakšnim drugim prestižnim avtomobilom, da so jih še Nemci čudno gledali.

Tekma, vredna več kot 1.000 evrov
Sedmerica razigranih navijačev, ki sem jih dve uri po tekmi srečal v središču Hamburga, je bila drugačna. V starem belem kombiju s poljsko registracijo si je privoščila nekaj rezin kruha s pršutom in vse skupaj zalila z vodko.

Edino dekle med njimi, ki je sedem let živelo v Nemčiji, zdaj pa spet živi v Zaporožju, si bo ogledalo vse tekme ukrajinske reprezentance in še nekatere druge. Veliki ljubiteljici nogometa je prejšnji teden za tekmo s Španijo neki Kijevčan ponujal kar 1.000 evrov, a dragocenega lističa ni prodala. Debija ukrajinske izbrane vrste na velikih tekmovanjih pač ni smela zamuditi.

Zadovoljna bo že, če se Ševčenko in njegovi kolegi uvrstijo v drugi del svetovnega prvenstva, saj bo tako glavni del posla opravljen. Zbirna se bo odrezala bolje kot Rusija pred štirimi leti in to je za Ukrajince najpomembneje. Na vprašanje, koga bi si želela v osmini finala, ni znala odgovoriti, saj so Francija, Švica in Južna Koreja po njenem mnenju precej izenačene ekipe.

Slovenije se še spomnijo
Šesterica njenih prijateljev je do zdaj videla le ponedeljkovo tekmo, mogoče pa bo obiskala še kakšno. Vstopnice za Savdijce so kupili od domačih ljubiteljev nogometa za 70 do 100 evrov. V petek jih čaka pohod na Berlin, ki so ga v drugi svetovni vojni že osvojili, zdaj pa ga hočejo spet. Proti Tuniziji jim zadostuje že remi.

Vsi si želijo, da jim ne bi spodletelo podobno kot pred sedmimi leti proti Sloveniji v dodatnih kvalifikacijah za Euro 2000. Poraza proti Katančevim fantom se namreč še kako dobro spomnijo ...

Matej Rijavec