Nemški navijači, brez strahu! Jürgen Klinsmann ni prestopil na argentinsko stran. Navijači gavčev so se takole slikali z maketo nemškega selektorja. Kdo bo bolj nasmejan v petek zvečer? Pravi Klinsi ali argentinski navijači? Foto: EPA
Nemški navijači, brez strahu! Jürgen Klinsmann ni prestopil na argentinsko stran. Navijači gavčev so se takole slikali z maketo nemškega selektorja. Kdo bo bolj nasmejan v petek zvečer? Pravi Klinsi ali argentinski navijači? Foto: EPA
Miroslav Klose
Miroslav Klose je v primerjavi s prejšnjim prvenstvom močno dvignil igro po tleh. Prej je slovel kot izvrsten igralec z glavo in povprečen z nogo. Foto: EPA
Philipp Lahm
Philipp Lahm se je na mundialu izkazal z milimetrskimi podajami. Foto: EPA
Leandro Cufre
Bo Leandro Cufre s svojo igro zaprl usta kritikom? Foto: EPA
Javier Saviola
Bo imel Javier Saviola v petek dovolj razlogov za veselje? Foto: EPA

Reprezentanci sta med vsemi "preživelimi" prikazali najbolj napadalen in všečen nogomet. Gostitelji so pred začetkom kot svoj največji cilj imeli četrtfinale, po zmagi na uvodni tekmi pa jim apetit raste in raste. Trdno so sklenili, da končajo šestletni urok, ko jim ni uspelo premagati niti ene svetovne velesile. Leta 2000 so nazadnje ugnali Angleže.

Blatter verjame v Nemce
"Argentina je moštvo samih super posameznikov, a gremo po zmago," je prepričan prvi strelec prvenstva Miroslav Klose. V zmago Nemcev je prepričan tudi predsednik Fife Sepp Blatter, ki se sprašuje: "Le kdo lahko ustavi odlične Nemce?"

Argentina po super predstavi proti SČG-ju (6:0) ni več pokazala tako dominantne igre, vseeno pa optimistično napoveduje zmago. "Vemo, kaj moramo storiti, da zmagamo. Naša prednost so izkušnje. Veseli bomo kakršnekoli zmage, po rednem delu, podaljšku ali celo enajstmetrovkah," pa meni kapetan modro-belih Juan Pablo Sorin.

Dobro je vedeti
- Miroslav Klose bi z zadetkom postal 12. igralec, ki je na mundialih dosegel vsaj 10 zadetkov. Od njegovih rojakov je to uspelo Gerdu Müllerju (14), Jürgenu Klinsmannu (11) in Helmutu Rahnu (10).
- Hernan Crespo je zadel na zadnjih štirih tekmah na SP-jih, na katerih je igral.
- Obe reprezentanci imata razliko v zadetkih 10:2. Razlika je v tem, da so Nemci dobili vse štiri tekme, oba zadetka pa prejeli le na uvodni tekmi.
- To bo že njuno peto srečanje na mundialih. Srečala sta se tudi v dveh finalih. Leta 1986 so s 3:2 slavili Argentinci, leta 1990 pa Nemci z 1:0.
- Lani sta se ekipi dvakrat pomerili na prijateljskih tekmah v Nemčiji. Obe tekmi sta se končali z 2:2.

Taktika in postavitev, Nemčija
- Osnovna različica postavitve je sistem 4-4-2. Vse niti nemške igre so v rokah Michaela Ballacka.
- Šibka točka nemške obrambe je Arne Friedrich. Philipp Lahm se po levi strani rad vključuje v napad, kjer v kazenski prostor pošilja natančne predložke.
- V sredini blesti Ballack, ki je močan v igri z glavo, dobro izvaja proste strele. Natančen strel od daleč je lastnost tudi Torstena Fringsa.
- V napadu blesti "poljski" dvojec Miroslav Klose-Lukas Podolski, ki je dosegel sedem od 10 nemških zadetkov. Na svojo priložnost potrpežljivo čaka veteran Olivier Neuville, ki je že odločil tekmo proti Poljski.

Argentina
- Osnovna različica postavitve je sistem 4-4-2. Kreator igre je Juan Roman Riquelme. V nasprotju z Nemci igra bolj temelji na kratkih podajah.
- Branilca Roberto Ayala in Gabriel Heinze naj bi skrbela za Podolskega in Kloseja. Najšibkejši člen zadnje vrste je na desni strani Leandro Cufre, ki naj bi igral namesto poškodovanega Nicolasa Burdissa.
- V izredno močni srednji liniji se Javier Mascherano bolje znajde sam, kot pa v kombinaciji z Estebanom Cambiassom. Slednji naj bi začel na klopi.
- O moči napada pove dovolj to, da morata tekme s klopi začeti asa, kot sta Carlos Tevez in Lionel Messi. Od prve minute bosta torej začela Hernan Crespo in Javier Saviola.

BERLIN, četrtfinale, petek ob 17.00:   
                                       
NEMČIJA                       ARGENTINA
---------- verjetni postavi -----------
Lehmann             Abbondanzieri      
Friedrich           Cufre              
Metzelder           Ayala              
Mertesacker         Heinze             
Lahm                Sorin              
Schneider           Gonzalez           
Frings              Mascherano         
Ballack             Riquelme           
Schweinsteiger      Rodriguez          
Podolski            Saviola            
Klose               Crespo             
---------------------------------------
                                       
Sodnik: Luboš MICHEL (Slovaška)