Poslavljajoči se legendi Figo in Zidane. V francoskem tisku poudarjajo predvsem dejstvo, da Francija še ni izgubila finala na velikih tekmovanjih. Foto: EPA
Poslavljajoči se legendi Figo in Zidane. V francoskem tisku poudarjajo predvsem dejstvo, da Francija še ni izgubila finala na velikih tekmovanjih. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo
Portugalski mediji so objokovali zamujeno priložnost za zmago in okrcali sodnika. Foto: EPA
Jorge Larrionda
Za Jorgeja Larriondo portugalski časopisi niso našli pohvalnih besed. Foto: EPA

Poudarili so predvsem moštveni duh in finale kot logični uspeh neupogljivega moštva, ki so mu zaradi najstarejše začetne postave na mundialu pripisovali bolj malo možnosti, seveda se niso ognili Zidanu. Osrednji dnevnik Le Monde je v naslovu zapisal: "Zidanovi modri ponujajo sanjski finale z Italijo" in dodal "Finale za končno slovo kralja Zidana", brezplačni Metro je gol Zizouja pospremil s pripisom: "I will survive." Le Figaro je povzel: "Finale kot vrhunec naporov."

"Zmaga je naša, v krčevitem srečanju, kjer nismo vedno narekovali ritma, nam je uspelo, zdaj nam ostane le še Italija," piše vodilni športni dnevnik L'Equipe. Največji nogometni portal v deželi galskih petelinov football365.fr je končal: "Naši modri so čarobni." Najvišje so ocenili obrambno vrsto in igralca tekme Liliana Thurama (8,5), sotrpin v ožji obrambi William Gallas je prejel oceno 7,5, s sedmico sta bila pohvaljena še Willy Sagnol in Claude Makelele.

Portugalska: Zaslužili smo si več
Portugalski mediji so si enotni v oceni, da bi si tudi njihova reprezentanca zaslužila finale. "Portugalska si je zaslužila več. Izjemna prizadevanja Portugalcev niso bila dovolj za zmago proti hladnim Francozom," je zapisal Jornal de Noticias. "Nikoli, niti leta 1966, nismo bili tako blizu finala svetovnega prvenstva. Na koncu dneva to niso bile samo sanje. Nismo bili slabši nasprotnik," so zamujeno priložnost objokovali v športnem dnevniku A Bola.

Nekateri časopisi so tudi poudarili, da je bila enajstmetrovka v prid Franciji dosojena precej sporno. "Znova smo dočakali nepošten konec. To nam je lahko malo v tolažbo, vendar smo tokrat res moralni zmagovalci," je v kolumni ugotavljal novinar Diaria de Noticias.