Se bo Ronaldo maščeval za nesrečno epizodo izpred osmih let? Foto: EPA
Se bo Ronaldo maščeval za nesrečno epizodo izpred osmih let? Foto: EPA
Zinedine Zidane
Zidane je po turnirju napovedal slovo od nogometnih zeleic. Foto: EPA
Raymond Domenech
Francoski selektor Raymond Domenech kljubuje kritikam v domačih medijih z uspešnimi predstavami v Nemčiji. Foto: EPA
Carlos Alberto Parreira
Henry in Trezeguet
Ob zaostanku galskih petelinov bomo kaj lahko videli ob Henryju tudi zapostavljenega Davida Trezegueta. Foto: EPA

"Nikjer ni želje po maščevanju," zagotavlja brazilski selektor Carlos Parreira, ki bo v napadu dal prednost Robinhu, ki se bolje ujema z Ronaldom. "Proti Franciji igramo samo še eno odločilno tekmo, ravno tako kot smo jo odigrali proti Gani," je miril strasti Parreira.

Toda pozabiti na izjemen večer na Saint Denisu, ko so galski petelini prvič osvojili naslov svetovnih nogometnih prvakov, je nemogoče. Takrat je v polnem sijaju zablestel Zinedine Zidane, ki je dosegel dva zadetka z glavo, nasprotno je bil le bleda senca samega sebe Ronaldo, ki je v noči pred finalom v še vedno nepojasnjenih okoliščinah zbolel.

"Še bolje bomo morali odigrati, če bomo hoteli ohraniti kakšne možnosti za napredovanje," je previden francoski selektor Raymond Domenech. "Verjamem v moštvo, ki se zna prilagoditi nasprotniku in dvigniti nivo igre," zaupa svojim "starim" petelinom, kjer je pod 25 star le Frank Ribery (23).

Francozi stavijo na svoje izkušnje, ki so jim že prinesle zmago nad Španijo. "Kot nogometaš si kot prvo želiš igrati na SP-ju, kot drugo pa igrati z Brazilijo," se derbija nadeja motor Evropejcev Patrick Vieira.

V finalu leta 1998 je bilo 3:0 za trikolorje, ki od takrat niso več blesteli na SP-jih, medtem ko so Brazilci zabeležili že 11 zaporednih zmag na mundialu.

Dobro je vedeti:
- Brazilija je edina država, ki je sodelovala na vseh svetovnih prvenstvih in brani naslov izpred 4 let. Petkratni svetovni prvaki so tudi aktualni zmagovalci Cope Americe in Pokala konfederacij.

- Od finala SP-ja sta se moštvi srečali dvakrat, v polfinalu Pokala konfederacij leta 2001 (2:1 za Francijo) in pred dvema letoma, ko sta se razšli brez zadetkov.

- Na mundialih so se carioce in Les Bleus pred finalom leta 1998 pomerili dvakrat, obakrat v izločilnih bojih. V polfinalu 1958 je slavil selecao s 5:2. V četrtfinalu 1986 so bili po enajstmetrovkah uspešnejši galski petelini s 4:3.

Taktika in postavitev, Brazilija:

- Carioce pod vodstvom Parreire standardno igrajo s postavitvijo 4-4-2, kjer glavne niti vlečeta kreativca Ronaldinho in Kaka.

- Pregovorno preveč napadalna obramba je prejela le en zadetek (Japonska), Lucio pa na 4 tekmah še ni naredil prekrška. Bočna branilca Cafu in Roberto Carlos, ki nista več tako živahna, skupaj štejeta že 69 let.

- Emerson razdira igro nasprotnikov, pomaga mu Ze Roberto. Ronaldinho, ki igra bolj na sredini kot v Barceloni, operira na levi strani, Kaka pa na desni, kar se kaj zlahka spremeni.

- Dosedanji napadalni par je bil Ronaldo in Adriano. Tokrat Parreira napoveduje spretnejšega Robinha.

Francija:

- Selektor Francije Domenech se drži priljubljene postavitve 4-2-3-1, kjer Zidane na sredini skrbi za potezo več, Henry v konici pa za zadetke.

- Obrambna četverica galskih petelinov, je bila do sedaj zanesljiva, posebej centralni branilski par Thuram - Gallas. Bočni branilec Sagnol skrbi za uporabne predložke tudi v napadu.

- Makelele in Vieira čistita prostor pred obrambo, slednji pomaga Zidanu pri organizaciji napadalnih akcij, na krilih sta nevarna Malouda in spretni Ribery, ki pogosto menjata položaja.

- Henry je edini pravi napadalec v postavi, vendar se kljub dvema goloma vse prerad lovi v prepovedani položaj. Na klopi čaka še Trezeguet.

FRANKFURT, četrtfinale                 
Sobota ob 21.00:                       
                                       
BRAZILIJA                      FRANCIJA
---------- verjetni postavi -----------
Dida                Barthez            
Cafu                Sagnol             
Lucio               Thuram             
Juan                Gallas             
Roberto Carlos      Abidal             
Gilberto            Vieira             
Ze Roberto          Makelele           
Kaka                Ribery             
Ronaldinho          Zidane             
Ronaldo             Maluoda            
Robinho             Henry              
---------------------------------------
                                       
Sodnik: Luis Medina CANTALEJO (Španija)