V Nemčiji je vse v znamenju nogometnega svetovnega prvenstva in domačega elfa, tudi obisk pri prostitutki. Foto: EPA
V Nemčiji je vse v znamenju nogometnega svetovnega prvenstva in domačega elfa, tudi obisk pri prostitutki. Foto: EPA
Boksi z ozadjem
V kakšnem okolju so postavljeni boksi, ponazarja stavba v ozadju. Foto: RTV SLO
Kombi v boksu
Med našim obiskom zgodaj popoldne je ulica mirovala. Edina stranka je bil gospod v kombiju. Foto: RTV SLO
Posamezen boks
Posamezen boks je velik pet krat tri metre. Na desni strani je rdeči alarmni gumb. Foto: RTV SLO

Prav pred začetkom svetovnega prvenstva so v industrijski coni porurske metropole postavili posebne lesene bokse, kjer seksa željni zadovoljijo svoje potrebe kar v avtomobilu. Nekakšne vrste "drive in" hotel pod milim nebom je naletel na odličen odziv, saj je ponoči skoraj vedno zaseden do zadnjega kotička.

Pregnali prostitutke iz središča mesta
V Nemčiji je prostitucija legalizirana od leta 2002. Večina mest ima za opravljanje najstarejše obrti na svetu posebna četrti, ki so jo v Dortmundu organizirali, zato da bi pregnali prijateljice noči iz središča mesta. Izjema je Berlin, kjer se vse dogaja v bordelih, za kar pa morajo tako prostitutke kot stranke plačati vstopnino.

Rdeči gumb za nevarnost
"Dekleta so vesela, da so končno dobila organiziran prostor, kjer lahko služijo denar. Čeprav so razmere slabe, pa je ta kraj boljši od ulice. Prej so bile bolj ogrožene in večkrat tudi pretepene," je povedala socialna delavka Elke Rospöller, h kateri se dekleta zatekajo po nasvete in če imajo kakršne koli težave. Prostitutke imajo v vsakem boksu poseben rdeči gumb, ki je povezan s policijo.

Tudi dva boksa za pešce
Na ulici, kjer dela okrog 400 deklet, je 20 boksov za avtomobile in dva za pešce. "Med mundialom nismo opazili kakega bistvenega povečanja prometa. Nekaj je bilo Švedov, Angležev, Nizozemcev in Švicarjev. Tudi priliva prostitutk iz drugih mest in tujine ni bilo veliko, morda kakšnih deset," je trenuten položaj opisala Rospöllerjeva. In kakšne so cene? "Od 25 evrov navzgor. Nekatera dekleta se dnevno zadovoljijo tudi s tem denarjem. Druge imajo tudi po sedem, osem strank na dan," pravi Rospöllerjeva.

Še dve leti, potem pa družina
24-letna Melanie se s prostitucijo ukvarja eno leto, za kar ve tudi njen fant. Lepa blondinka nam ni dovolila fotografiranja, je pa zaupala svoje izkušnje: "To delam zgolj zaradi denarja. Odkar so namestili bokse, je vse varno. K meni prihaja vse vrste moški: mladi, stari, poročeni … Nekaj je tudi takih, ki bi se samo pogovarjali. Načrtujem, da se bom s prostitucijo ukvarjala še dve leti, potem pa je na vrsti družina."

R. K./RTV SLO