Kapetan Portugalcev Luis Figo bo zaradi bogatih izkušenj nase prevzel velik del odgovornosti. Foto: EPA
Kapetan Portugalcev Luis Figo bo zaradi bogatih izkušenj nase prevzel velik del odgovornosti. Foto: EPA
David Beckham
Kapetan Angležev David Beckham je odločil srečanje osmine finala proti Ekvadorju. Foto: EPA
Luiz Filipe Scolari
Luiz Filipe Scolari lovi že 12. zaporedno zmago na SP-jih. Za selektorja Erikssona pomeni pravo nočno moro. Foto: EPA
Wayne Rooney
Wayne Rooney bo osamljen v napadu Angležev. Foto: EPA

Portugalci bodo veliko stavili na 33-letnega veterana Luisa Figa, za katerega je to verjetno zadnja priložnost za odmeven dosežek na velikih tekmovanjih. Po štirih desetletjih, ko je "evropske Brazilce" vodil legendarni Eusebio, imajo Portugalci ponovno možnost za dober izid na svetovnih prvenstvih.

Takrat jim je sanje o finalu preprečil Bobby Charlton, ki je za zmago z 2:1 zabil oba gola za Angleže. Takrat so se Otočani edinkrat okitili z naslovom. Tudi pri slednjih se nekaterim izteka čas. To velja za Davida Beckhama, Garyja Nevilla in Sola Campbella, ki so že zakorakali v četrto desetletje življenja.

Pri Portugalcih je še vedno pod vprašajem nastop Cristiana Ronalda, ki se je poškodoval na tekmi proti Nizozemski. Predstavnik za javnost Afonso Melo je citiral trenerja Luiza Filipeja Scolarija, da bo Ronaldo v enajsterici le, če bo pripravljen 100-odstotno. Za zdaj še ni in je tudi izpustil zadnji trening.

Scolari - Eriksson 2:0
Scolari ima že 11 zaporednih zmag na SP-jih, 7 z Brazilijo leta 2002, ko je osvojil svetovno krono in štiri v Nemčiji s Portugalci.

Angleški strateg Sven Goran Eriksson je bil že dvakrat žrtev Scolarija, v četrtfinalu EP-ja leta 2004 po izvajanju enajstmetrovk in prav tako v četrtfinalu SP-ja leta 2002, ko je Brazilija Anglijo premagala z 2:1.

Dobro je vedeti
- Angleži ne morejo več računati na poškodovanega Michaela Owna, nimajo pa kaznovanih, medtem ko Portugalci nimajo težav s poškodbami, vendar sta zaradi rdečega kartona v 1/8-finala kaznovana Deco in Costinha.
- Anglija in Portugalska sta se nazadnje srečali v četrtfinalu EU-ja 2004, ko so gostitelji prvenstva Portugalci zmagali po streljanju enajstmetrovk, v rednem delu je bilo 2:2.
- Na SP-jih sta se moštvi srečali dvakrat: leta 1986 je bila v skupini boljša Portugalska z 1:0, v polfinalu prvenstva leta 1966 so zmagali Angleži z 2:1, kasneje so postali svetovni prvaki.
- Na 21 medsebojnih srečanjih imajo Angleži 9 zmag, Portugalci pa 5.

Taktika in postavitev, Anglija
- Eno najmočnejših angleških orožij, trdna zadnja obrambna linija, se je v Nemčiji izkazala za šibek člen, to se je dobro videlo v tekmi s Švedi (2:2). Tudi proti Ekvadorju Terry, Campbell in Ferdinand niso blesteli.
- Na sredini bo začel sanjski vezni trojček Beckham, Lampard in Gerrard.
- Napadalne naloge bodo po poškodbi Michaela Owna prepuščene mlademu zvezdniku Rooneyju, ki pa po poškodbi še ni popolnoma pripravljen.
- Če igra ne bo prava, bo Eriksson sistem 4-5-1 spremenil v postavitev 4-4-2 in v igro kot drugega napadalca poslal visokega Croucha. Angleži prav zaradi pomanjkanja napadalcev ne prakticirajo omenjenega sistema igre.

Portugalska
- Obramba Portugalcev, s štirimi nogometaši v zadnji liniji, je v štirih tekmah prejela le en gol. Branilca Miguel in Nuno Valente se večkrat pridružita napadalnim akcijam.
- Na sredini so se po izključitvi Deca in Costinhe pojavile vrzeli, ki jih bo Scolari zakrpal z rezervami. Napad bo z uporabnimi žogami zalagal najbolj izkušeni Luis Figo, tu sta še strelsko razpoloženi Maniche in Ronaldo, ki je še vedno vprašljiv zaradi poškodbe.
- Scolari se drži sistema igre 4-5-1, ki ga Portugalci brezhibno izvajajo. V napadu na uporabne žoge čaka Pauleta. V 85 reprezentančnih tekmah je zabil 47 golov.

Gelsenkirchen, četrtfinale, sobota ob 17.00:

ANGLIJA                     PORTUGALSKA
---------- verjetni postavi -----------
Robinson            Ricardo            
Neville             Miguel             
Ferdinand           Carvalho           
Terry               Meira              
Cole                Valente            
Beckham             Petit              
Lampard             Maniche            
Hargreaves          Sabrosa            
Gerrard             Figo               
Cole                Ronaldo            
Rooney              Pauleta            
---------------------------------------
                                       
Sodnik: Horacio ELIZONDO (Argentina)