Na Portugalce pred prvenstvom nihče ni resno računal. Predtekmovanje so končali z odliko. Foto: EPA
Na Portugalce pred prvenstvom nihče ni resno računal. Predtekmovanje so končali z odliko. Foto: EPA
Pascal Zuberbühler

Štiri reprezentance (Nemčija, Portugalska, Brazilija in Španija) so predtekmovanje končale s tremi zmagami. Z najboljšo razliko v zadetkih se ponašajo Argentinci in Španci (8:1), osem zadetkov so dosegli še Nemci (prejeli pa dva). Edini, ki niso prejeli zadetka so presenetljivo Švicarji. Brez doseženega zadetka (a zato s točko proti Švedski) se poslavlja debitant Trinidad in Tobago.

Pet tekem brez zadetkov
Doseženih je bilo 117 zadetkov (2,44 na tekmo). Zanimivo je, da sta le dva nogometaša dosegla več kot dva zadetka. Šest je število največ zadetkov na eni tekmi. Gledalci so pol ducata žog v mreži videli na uvodni tekmi med Nemčijo in Kostariko (4:2) ter pri ponižanju Argentine nad Srbijo in Črno goro (6:0). Pet tekem se je končalo brez zadetkov. Na vrhu lestvice strelcev je s štirimi zadetki tako Nemec Miroslav Klose. Enega manj je dosegel Španec Fernando Torres.

V znamenju rdečih kartonov
Sodniki, na katere se pritožuje ogromno medijev, strokovnjakov in navdušencev, so pokazali 18 rdečih kartonov (pred štirimi leti recimo le 17 na celem turnirju).