Paul Robinson ni mogel popraviti napak obrambnih igralcev in Henrik Larsson se je lahko veselil svojega petega gola na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters
Paul Robinson ni mogel popraviti napak obrambnih igralcev in Henrik Larsson se je lahko veselil svojega petega gola na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters
Joe Cole
Junak prvega polčasa - Joe Cole. Foto: Reuters
Marcus Allbäck
Nebeški skok Marcusa Allbäcka za izenačenje. Foto: Reuters
Andreas Isaksson
Andreas Isaksson je bil nemočen pri briljantni potezi Joeja Cola. Foto: Reuters
Ashley Cole
Ashley Cole ni mogel preprečiti zadetka Allbäcka. Foto: Reuters
Michael Owen
Michael Owen je moral že po eni minuti zapustiti igrišče. Foto: Reuters
Steven Gerrard
Steven Gerrard je v 70. minuti na golovi črti rešil Angleže. Foto: Reuters

Cole je v 34. minuti z več kot 30 metrov briljantno kronal angleško premoč. Švedi so bili v prvem polčasu odrezani, vrnili pa so se veličastno. Svojo priložnost so našli v prekinitvah. Najprej je po strelu z glavo zadel Marcus Allbäck, v 90. minuti pa je po podaji iz avta nespretno posredovanje angleško obrambe kaznoval Larsson.

Šibki tam, kjer so po navadi najmočnejši
Že po eni minuti se je poškodoval Michael Owen, kar bo v naslednjih dneh še kako skrbelo selektorja Svena Gorana Erikssona, saj Wayne Rooney še ni povsem pripravljen. Predvsem pa bo moral narediti red v obrambi, ki si je v drugem polčasu dovolila preveč napak. Prav šokantno je, da je bila Anglija šibka "v zraku." Namesto Owna je priložnost pričakovano dobil Peter Crouch, vendar je bil pravi joker s klopi Steven Gerrard, ki je dosegel gol (drugega na prvenstvu), enkrat pa počistil z golove črte.

Rooney res jezen le nase?
Po prvem polčasu je bila statistika povsem na strani Anglije, ki jo v osmini finala čaka Ekvador. Končno razmerje v strelih v okvir vrat je 8:6 za Anglijo, ki je imela žogo 55 odstotkov igralnega časa. "Tekma je bila tesna. Tekmec mora biti zelo razočaran. Veselim se že igranja proti Nemcem," je povedal Fredrik Ljungberg. Angleški selektor, Šved Eriksson, se zaveda, da v drugem polčasu obramba ni bila prava. Na vprašanje, kaj si misli o izpadu Rooneyja (bil je zelo jezen zaradi menjave), je odgovoril: "Mislim, da se je razburjal zaradi svoje igre, saj po odmoru ni igral tako, kot bi si želel."

Skandinavci oškodovani za enajstmetrovko
Švedska je proti otoški reprezentanci zadnjič izgubila leta 1968. Čeprav tokrat nikoli ni vodila, pa ima nekaj razlogov, da obžaluje "le" remi. Poleg posredovanja Gerrarda v 70. minuti velja omeniti prečko Olafa Mellberga in igranje z roko Jamieja Carragherja v kazenskem prostoru, česar pa sodnik ni videl. Kakor koli, iz skupine B sta napredovala favorita, ki pa zanesljivo še nista zadovoljila apetitov svojih navijačev.

Od minute do minute:
90.
Še zadnja menjava: Daniel Andersson namesto Tobiasa Linderotha.
90. Švedi so spet izenačili! Erik Edman je podal iz avta. Po zmedi v angleški obrambi je žoga prišla do Larssona, ki je v 92. nastopu dosegel 36. gol za Švedsko. Le še pet nogometašev se lahko pohvali, da so na treh mundialih dosegli gol!
87. Rumeni karton za Ljungberga, ker je zaprl pot Colu.
85. Anglija vodi! Joe Cole je lepo podal, z glavo pa je izjemno natančno meril Gerrard.
83. Niclas Alexandersson je grobo ustavil Joeja Cola in si upravičeno prislužil rumeni karton.
76. Owen Hagraeves je prvi, ki porumeni.
74. Spet aplavz za Allbäcka, tokrat zaradi menjave. V igro gre Johan Elmander.
70. Odličen strel Kallströma s skoraj 20 metrov, švedsko vodstvo pa na golovi črti prepreči Gerrard.
69. Si mar Eriksson ne želi zmage? Napadalca Rooneyja je zamenjal za vezista Stevena Gerrarda. Rooney je vidno jezen, ker mora pod tuš.
62. Spet vroče pred vrati Robinsona, vendar je Campbell na mestu. Kakšen preobrat - Švedi so izjemno nevarni, Angleži pa kot da bi bila 92. minuta in da bi komaj čakali na konec.
59. Lep predložek Linderotha, po katerem Olof Mellberg zatrese prečko.
56. Se je Rio Ferdinand poškodoval? Priložnost dobi Sol Campbell.
55. Spet nevaren strel s kota, zadetek Kima Kallströma pa prepreči odlična reakcija vratarja Robinsona. Pred tem je Jamie Carragher v kazenskem prostoru igral z roko. Švedi silovito pritiskajo.
54. Christian Wilhelmsson v igro namesto Mattiasa Jonsona.
51. Izenačenje kot strela z jasnega. Strelec: Marcus Allbäck po strelu s kota. Odličen strel z glavo je bil to. A. Cole je na golovi črti z visokim skokom poskušal preprečiti zadetek, a mu ni uspelo.
50. Fredrik Ljungberg, povsem neviden v prvem polčasu, je streljal, vendar je eden od Angležev žogo zbil v kot.
--------------------------------------------------------------------------
POLČAS.
Zasluženo vodstvo Anglije, ki se ji obeta prvo mesto v skupini B in dvoboj z Ekvadorjem. Švedi niso pokazali veliko, so pa še vedno trdno v osmini finala, saj Paragvaj vodi proti Trinidadu in Tobagu. V posesti žoge je 58:42 v korist Anglije, ki je v okvir vrat sprožila štiri strele, Švedi pa nobenega.
--------------------------------------------------------------------------
40. Frank Lampard je poskusil na isti način kot J. Cole presenetiti švedskega vratarja. Lep poskus je zletel malce čez gol.
34. IZJEMEN GOL ANGLIJE. Mojstrovina Joeja Cola - s prsmi je na levi strani prejel žogo, ustrelil s 30 metrov, Isaksson se je dotaknil žoge, a angleškega vodstva ni mogel preprečiti. Verjetno najlepši gol na letošnjem prvenstvu.
29. Beckham je s prostega strela z levega boka meril kar na gol in Isakssonu povzročil kar nekaj težav.
25. Rooney je mojstrsko prejel podajo Davida Beckhama in ustrelil proti švedskim vratom, zadnji hip pa je posredoval Lucic. Najlepša priložnost doslej.
21. Strel Joeja Cola je zletel meter čez gol.
19. Kot za Švedsko. Teddy Lucic poskusi z močnim volejem, vendar nastrelja Ashleyja Cola.
15. Ashley Cole pošlje pred vrata nevarno žogo, ki pa je Crouch kljub več kot dvema metroma ni mogel ujeti.
10. Živahen začetek, za zdaj pa še brez strela v okvir vrat.
4. Eriksson mora že menjati, saj Owen ne more nadaljevati tekme. Peter Crouch neverjetno hitro dobi priložnost. Doslej Anglija še ni izgubila, kadar je igral Crouch!
3. Frank Lampard z levico ustreli od daleč. Ne dovolj natančno, dovolj pa za aplavz tribun v Kölnu.
1. Michael Owen obleži in, po izrazu na obrazu sodeč, se je huje poškodoval.

Skupina B, 3. krog:
ŠVEDSKA 2 - 2 ANGLIJA
Allbäck 51. J. Cole 34.
Larsson 90. Gerrard 85.
--------------------------------------
Isaksson Robinson
Mellberg Carragher
Lucic Ferdinand **
Edman Terry
Alexandersson A. Cole
Jonson * Beckham
Linderoth *** Lampard
Kallström Hargreaves
Ljungberg J. Cole
Allbäck ** Owen *
Larsson Rooney ***
----------------------------------------
* 54./Wilhelmsson * 4./Crouch
** 74./Elmander ** 56./Campbell
*** 90./Andersson *** 69./Gerrard
Sodnik: Massimo Busacca (Švica)