Zadetek Tottija z 11 metrov za napredovanje, ki ga Mark Schwarzer kljub vsemu ni mogel preprečiti. Foto: Reuters
Zadetek Tottija z 11 metrov za napredovanje, ki ga Mark Schwarzer kljub vsemu ni mogel preprečiti. Foto: Reuters
Sodnik Cantalejo
Španski sodnik Cantalejo se z odločitvijo v 93. minuti srečanja ni proslavil, a za Avstralijo bo to kaj slaba tolažba. Foto: EPA
Marco Materazzi
Azzurri so večino drugega dela igrali z igralcem manj, saj je bil najbrž prestrogo izključen Marco Materazzi. Foto: Reuters
Del Piero in Vince Grella
Lev in Mark
Lev Marco Materazzi (rojen 19. avgusta 1973) je do 50. minute skrbno pazil na avstralskega soimenjaka Marka Viduko. Foto: Reuters
Harry Kewell
Junak avstralske uvrstitve v izločilne boje Harry Kewell je zaradi poškodbe obsedel na klopi za rezervne igralce. Foto: Reuters
Veselje Italijanov
Veselje italijanskih igralcev, ki so se, tipično za njih, prebili naprej z zvrhanim košem sreče. Foto: EPA
Italijanski navijači
Italijanski navijači so v zadnji minuti izbruhnili v neizmerno veselje. Foto: Reuters

V ne preveč živahni igri so si v prvem delu več priložnosti priigrali Italijani, a je bil Luca Toni ob priložnostih nezbran. V 50. minuti je bil izključen Marco Materazzi zaradi grobega prekrška nad prodirajočim Marcom Brescianom. V nadaljevanju so prevladovali Avstralci, a zelo jalovo. Tiste priložnosti, ki so si jih vseeno priigrali, pa je zanesljivo ubranil Ginaluigi Buffon, ki je bil tudi izbran za igralca tekme.

Zaigrana usodna enajstmetrovka
V 90. minuti je bilo tako še vedno 0:0, toda namesto pričakovanega podaljška smo videli pravo dramo. Fabio Grosso je v izdihljajih srečanja prodrl po levi, v avstralskem kazenskem prostoru se je zapletel z Marcom Brescianom. Italijanski branilec je padel, kar je španski sodnik Luis Medina Canatalejo ocenil kot prekršek za enajstmetrovko. Zanesljivi izvajalec strela z bele točke je bil Francesco Totti, ki je zadel desni zgornji kot vrat Marka Schwarzerja, ki je prebral namero Tottija, vendar je bil vseeno prekratek.

Neizmerno veselje azzurrov
"Dolgo smo trpeli, toda na koncu je celotno moštvo tisto, ki je zmagalo, saj so bili Avstralci izredno močni," je povzel italijanske občutke strelec Totti, ki se je tudi obregnil ob kritike: "Zdaj so mi kritike res prišle do živega, toda vedno sem dejal, da se bom dokazal na igrišču." Novo pridobljeno samozavest je še potrdil z besedami: "Zdaj mislim, da lahko pridemo še daleč na tem turnirju."

"Nepopisno veselje, res sem navdušen," je v prvi izjavi vrelo iz Italijanskega selektorja Marcella Lippija. "Ti fantje so pokazali veliko srce, izreden značaj in tudi odlično kakovost," je nadaljeval Lippi.

Razočaranje "tam doli"
"Na koncu lahko imamo dvome o najstrožji kazni," je bil razočarano zadržan Nizozemec na avstralski klopi Guus Hiddink. "Smo izredno razočarani, ker smo bili tako blizu, toda vseeno sem ponosen na svoje fante. Edino, za kar smo sami krivi, je, da nismo dali gola," s temi besedami je končal Hiddink svoje zadnje vodenje soceroosov, saj se po prvenstvu seli na klop Rusije.

Od minute do minute:

90. +5 Totti zanesljivo z bele točke. Deset sekund pred koncem obračuna je enajstmetrovko za Italijo priigral branilec Fabio Grosso, ki je prodrl po levi strani, kjer je ob preigravanju Lucasa Neilla padel in sodnik Cantalejo je pokazal na belo točko.
90. + 1 Rumeni karton še za Zambrotto zaradi nešportnega obnašanja.
90. Redni del je četrti sodnik podaljšal za tri minute.
88. Gattuso je zrušil Chipperfielda, za kar si je prislužil rumeni karton.
87. Neodgovorno poigravanje Avstralcev v svojem kazenskem prostoru, Iaquinta je slabo zaključil ponujeno priložnost.
84. Bresciano je skušal iz razdalje presenetiti Buffona.
81. Prva menjava Guusa Hiddinka. Sterjovski na zasluženi počitek, v igro drugi klasični napdalec, John Aloisi.
81. Drugi kot za aussije, izvaja ga Bresciano, z glavo je nenatančno poskušal Cahill.
75. Zadnja menjava pri azzurrih: na počitek gre utrujeni Del Piero, v igro pa ne povsem zaceljeni Francesco Totti.
62. - 70. Avstralci skušajo razviti igro, Italijani prežijo na protinapade.
61. Prekršek Wilkshira nad Del Pierom na sredini igrišča za rumeni karton.
59. Lepa kombinacija soceroosov na levi strani, na koncu je lepo podajo v kazenskem prostoru prejel Scott Chipperfield, ki je silovito streljal, izkazal se je Gianluigi Buffon.
56. Marcello Lippi se je odzval na izključitev stebra obrambe z menjavo branilec namesto napadalca. V igro je prvič na mundialu vstopil Andrea Barzagli, pod tuš je odšel Luca Toni, ki je bil najopaznejši igralec dozdajšnjega poteka srečanja.
50. Grob prekršek Marca Materazzija od zadaj nad prodirajočim Brescianom. Sodnik Cantalejo mu je pokazal direktni rdeči karton. To je rekordni 23 rdeči karton na svetovnem prvenstvu.
49. Cahill zaradi prekrška nad Gattusom.
49. Znova poskus Luce Tonija in znova čez okvir avstralski vrat.
46. Menjava pri Italiji, napadalec za napadalca: Alberto Gilardino na klop,v igro pa Vicenzo Iaquinta.
--------------------------------------------------------------------------
POLČAS:
V ne pretirano razburljivem polčasu so bili nevarnejši Evropejci, posebej je izstopal Toni. Avstralija želi razviti igro, a so preveč nenatančni v podajah na edinega napadalca Viduko.
--------------------------------------------------------------------------
45.
Sodnik je podaljšal prvi polčas za minuto.
35. - 40. Še naprej je žoga več pri Avstralcih, Italijani pa grozijo po hitrih kombinacijah.
34. Spet Toni po podaji Perrotte, tokrat z glavo, vendar previsoko.
29. Po podaji s prostega strela je po večkratnem odbijanju z glavo do žoge prišel Chipperfield, vendar je s petih metrov močno streljal točno v Buffona, ki je strel le nekako ukrotil.
28. Prvi rumeni karton za Italijo. Grosso je na levi strani podrl prodirajočega Sterjovskega.
24. Prvi poskus socceroosov. Poskušal je Mark Viduka z glavo po podaji Bresciana s prostega strela. Žogo je zanesljivo ujel Buffon.
23. Rumeni karton za Vincea Grello zaradi ugovarjanja sodniku.
22. Lepa globinska podaja Pirla za Tonija v kazenski prostor Avstralije, Luca Toni je silovito streljal iz obrata, Schwarzer je refleksno branil z nogo.
20. Gilardino atraktivno s prve, vendar premalo močno in natančno za Marka Schwarzerja. Prej je Toni lepo spustil žogo po podaji Pirla Gilardinu.
6. - 15. Aussiji več pri žogi, azzurri nevarnejši.
5. Prodor in preigravanje Gilardina v avstralskem kazenskem prostoru, vendar ga ja na koncu zaustavil O'Neill.
3. Poskus Luce Tonija z glavo po podaji Del Piera z leve, a za las mimo Schwarzerjevih vrat.
1. S sredine igrišča so začeli Avstralci.

KAISERSLAUTERN, osmina finala          
                                       
ITALIJA         1 - 0        AVSTRALIJA 




Totti 95./11-m
Materazzi 50. --------------------------------------- Buffon Schwarzer Zambrotta Wilkshire Materazzi Neill Cannavaro Moore Grosso Chipperfield Perrotta Grella Pirlo Culina Gattuso Cahill Del Piero *** Sterjovski * Toni ** Bresciano Gilardino * Viduka --------------------------------------- * 46./Iaquinta * 81./Aloisi
** 56./Barzagli
*** 75./Totti
Sodnik: Luis Medina CANTALEJO (Španija)