Zaradi tega trenutka prav gotovo nekateri ne privoščijo Zinedinu Zidanu, da je dobil zlato žogo. Foto: Reuters
Zaradi tega trenutka prav gotovo nekateri ne privoščijo Zinedinu Zidanu, da je dobil zlato žogo. Foto: Reuters
Gianluigi Buffon
Gianluigi Buffon je prvi vratar prvenstva. Foto: EPA

Kljub neslavnemu finalnemu nastopu in predčasnemu odhodu pod prho zaradi rdečega kartona (ta madež v njegovi sijajni karieri nikoli ne bo opran) je bil Francoz Zinedine Zidane izbran za najboljšega igralca svetovnega nogometnega prvenstva v Nemčiji. Zidane je dobil 2.012 glasov, italijanski branilec Fabio Cannavaro pa 1.977. Verjetno bi bilo drugače, če ne bi večina novinarjev oddala glasove že ob polčasu finalne tekme.

Tretje mesto je s 715 glasovi osvojil Andrea Pirlo. Tudi v spletni anketi MMC-ja je po 2.200 glasovih Zidane s 35 odstotki glasov v tesnem vodstvu pred Cannavarom. Zidana si bomo na njegovem zadnjem turnirju zapomnili v dobrem in v slabem. Proti Italiji je na nenavaden način zadel z bele točke in postal četrti igralec v zgodovini mundialov, ki je na finalnih tekmah dosegel tri gole. V. 111. minuti je dobil rdeči karton in tudi postal četrti igralec, ki je moral predčasno v slačilnico.

Gianluigi Buffon je dobitnik nagrade Leva Jašina, ki jo Fifa podeli najboljšemu vratarju svetovnega prvenstva, medtem ko je Miroslav Klose najboljši strelec prvenstva in mu pripada nagrada zlata kopačka. Najboljši mladi igralec je Lukas Podolski. Nagrado za ferplej sta dobili reprezentanci Brazilije in Španije.