Luigi Di Biagio je leta 1998 žogo poslal v prečko in nesrečno obsedel na zelenici Stade de Franca. Foto: EPA
Luigi Di Biagio je leta 1998 žogo poslal v prečko in nesrečno obsedel na zelenici Stade de Franca. Foto: EPA
David Trezeguet
David Trezeguet je v 13. minuti podaljška takole popeljal Francijo do naslova evropskih prvakov. Foto: EPA

Reprezentanci sta se srečali leta 1998 v četrtfinalu svetovnega prvenstva, ki ga je gostila prav Francija. Mreži se nista zatresli niti enkrat v 120 minutah, zato so zmagovalca dali streli z 11 metrov. V drugi seriji je Gianluca Pagliuca ubranil strel Bixenteju Lizarazuju. V isti seriji je bil uspešen tudi francoski čuvaj mreže Fabien Barthez, ki je zaustavil strel Demetriu Albertiniju. Odločitev je nato padla v zadnji seriji. Laurent Blanc je strel pretvoril v zadetek, projektil Luigija Di Biaga pa je zaustavila prečka. Francija je slavila s 4:3 in kasneje tudi osvojila naslov prvaka.

Vodili še v 90. minuti
Enako boleč poraz je Italija utrpela v finalu Eura 2000. Naše zahodne sosede je v 55. minuti v vodstvo popeljal Marco Delvecchio. Italija je še v 90. minuti vodila z 1:0, nato je njihove upe na zmago prestavil Sylvain Wiltord. V podaljšku je bila odločilna 13. minuta, ko je David Trezeguet z volejem in zlatim golom Franciji prinesel dvojno krono, saj je takrat združila naslov evropskega in svetovnega prvaka.

Na zmago čakajo že 28 let
Minilo je že več kot 28 let od zadnje italijanske zmage nad Francijo. To se je zgodilo na svetovnem prvenstvu v Argentini leta 1978, ko so slavili z 2:1. Francozi so sicer prek Bernarda Lacombeja povedli že v prvi minuti tekme. Za preobrat sta poskrbela Paolo Rossi (29. minuta) in Renato Zaccarelli (52. minuta). Francozi so na tem mundialu obstali v skupini, Italijani pa so v tekmi za tretje mesto izgubili proti Braziliji z 1:2.