Ester Snedec Foto: RTV SLO
Ester Snedec Foto: RTV SLO

Potem pa so mi razložili. Vse … Od podaj do enajstmetrovk in ofsajda, izvajanja kotov … Seveda, igra postane zanimiva, ko jo začneš spoznavati. Gre za kolektivni duh in že ekipa, ki se z vsem svojim srcem trudi zadeti gol, je vredna vsakega spoštovanja. Cilj vsake igre je namreč premagati nasprotnika. In to pri nogometu pomeni zadeti …

Ko še nisem imela pojma, za kaj praktično gre, mi nikoli ni bilo jasno, zakaj se navijači pred televizorji toliko razburjajo in si skoraj populijo lase, ko nogometaš ekipe, za katero navijajo, izgubi žogo, zadene vratnico ali pa le za nekaj centimetrov zgreši gol. Kot da bi bili nogometni zvezdniki bogovi. Tudi oni imajo kdaj slab dan ali pa žogo odbijejo malo preveč v desno … In zgrešijo vrata gola …

Strastni navijači in nogomet
Zanima me, kako bi se neki strasten navijač znašel, ko bi bil v situaciji njegovega oboževanega zvezdnika. Neki strasten navijač, ki morda še v življenju ni igral nogometa, morda niti ni videl prave nogometne žoge. A on pa bi zadel iz kakšne še posebno zahtevne situacije? Iz recimo 30 metrov? Ali pa odločilno enajstmetrovko v zadnji minuti? Ko čutiš ves pritisk – množice navijačev na igrišču, pred ekrani, svojih soigralcev? Ko veš, da ne smeš zapraviti priložnosti za zmago? Da je ta enajstmetrovka odločilna za nadaljnje igranje v prvenstvu? Morda je celo odločilna za celotno kariero …

In seveda mi ni jasno, zakaj bi nogomet gledali iz domačega kavča. Če si strasten navijač, greš na tekmo. Seveda, svetovno nogometno prvenstvo je določena izjema. Drage karte, ki jih je bilo hudičevo težko dobiti … Poleg tega je vprašanje, ali bi dobili dopust v službi. Pa da ne govorim o tem, koliko bi stalo bivanje v Nemčiji, če bi si želeli ogledati več tekem. A da so nogometna igrišča vedno tako prazna, ko gre za tekme v domačem prvenstvu … To pa je žalostno!

»Povprečni« nogometaš: zvezdnik
Ali ljubitelji nogometa uživajo samo ob gledanju zvezdnikov, kot so Kaka, Christiano Ronaldo, Beckham, Raul, del Piero, Ronaldinho, Ballack, Messi, van Nistelrooy? Vedno sem se spraševala, ali so res te zvezde nogometa toliko boljše od »povprečnih« nogometašev. Vsak igralec potrebuje podporo navijačev. Takrat tudi boljše igra, saj se zaveda, da ga je tista skupina ob igrišču prišla vzpodbujat in da je ne sme razočarat.

In zakaj ženske gledamo nogomet?
Nekatere le zato, ker se za nogomet zanimajo njihovi moški. Druge spet zato, ker rade vidijo postavna, prepotena telesa … Tretje spet zato, ker jim je všeč igra. Vsaka ima svoj razlog. In kako sem se za nogomet začela zanimati jaz? Bili smo na zabavi pri prijateljih in na sporedu je bila nogometna tekma. Kar naenkrat smo v prostoru ostale samo ženske. Seveda, moški so izginili pred tv-ekran. Vsake toliko časa se je iz dnevne sobe zaslišal le glasen vzdih ali navijaški vzklik. Med polčasom so prišli nazaj in govorili le o tekmi. Ženske smo se zdolgočaseno spogledovale: »Pa dobro, kaj je tako zabavnega na tem nogometu?« Naš gostitelj nas je povabil, da se jim pridružimo. »Prav,« sem se odločila. »Pa si bom ogledala to, zaradi česa ti naši fantje izgubljajo živce, nas zanemarjajo in o čemer si imajo toliko za povedat.«

Ne spomnim se niti, kdo je igral, niti tega ne, kakšen rezultat je bil. Vem edino to, da so šla moja nenehna vprašanja fantom izredno na živce … Po koncu tekme so mi vse prijazno in predvsem potrpežljivo razložili. Potrebovali so kar precej potrpljenja, da laiku, ki o nogometu nima pojma, vse lepo razložijo.

Raje imam reprezentance latinskih držav
Moram reči, da nisem ne vem kakšen navijač. Seveda, tekme brazilske reprezentance si vedno rada ogledam. Njihova igra je nekaj posebnega. Kot če bi opazoval baletno predstavo, ki bi imela za podlago divje ritme sambe. Na splošno mi je igra reprezentanc Brazilije, Španije, Argentine in drugih latinskih držav bolj všeč, saj se mi zdi lepša, bolj dinamična in manj agresivna od igre severnoevropskih držav. A to je le moje mnenje.

Kljub temu, če le imam čas in spremljam kako tekmo po televiziji, menim, da ni samo igra tista, ki pritegne gledalce pred male zaslone ali na tribune stadionov. Tu gre za nekaj več. Gre za druženje – s prijatelji doma ali pa z neznanci, s katerimi imamo nekaj skupnega – nogomet.

In kdo bo zmagal?
Če pa bi me vprašali, kdo bo letošnji svetovni prvak in se bo s tem naslovom ponašal naslednja štiri leta … Čeprav bi na piedestalu najraje videla Brazilce, mislim, da bodo letos po najvišjem naslovu segli Argentinci, ki so na vrhu nogometnega sveta nazadnje stali leta 1986. Sicer pa zame to sploh ni tako pomembno. Najpomembnejše je druženje s prijatelji, s katerimi si lahko ogledam predstavo, ki se ji reče nogometna tekma.

Ester Snedec, MMC