Alžircem je uspel zgodovinski preboj v osmino finala, a varovanci Vahida Hamilhodžića tu še ne želijo končati svoje poti. Foto: Reuters
Alžircem je uspel zgodovinski preboj v osmino finala, a varovanci Vahida Hamilhodžića tu še ne želijo končati svoje poti. Foto: Reuters

V zadnjih minutah proti ZDA smo prevečkrat izgubili žogo - in to zna biti zelo nevarno. Druge ekipe bi to kaznovale. Vseeno pa je tudi vredno poudariti, da bi najbrž zadeli dva ali tri gole več, če bi bili pred golom malce učinkovitejši.

Joachim Löw
Thomas Müller
Thomas Müller je s štirimi zadetki najučinkovitejši nemški strelec letošnjega SP-ja. Foto: Reuters

Kot trenerju mi je izjemno všeč spremljati, kako borbeno ekipo imam. Nemčija je nogometni velikan, tekma bo zagotovo zelo težka, saj gre za obračun majhne Alžirije proti veliki Nemčiji.

Vahid Halilhodžić
Karim Benzema
Francozi svoje upe polagajo v Karima Benzemaja. Foto: Reuters
Francozi in Nemci favoriti na ponedeljkovih tekmah

Alžirci bodo nedvomno imeli v mislih razplet skupinskega dela na svetovnem prvenstvu leta 1982 v Španiji in se bodo želeli maščevati slovitemu elfu, a realno je pričakovati, da bodo Nemci, ki so v Brazilijo prispeli kot (tihi?) favoriti za končno zmago, končali alžirske nastope na letošnjem mundialu.

Svetovni prvaki v letih 1954, 1974 in 1990 so v skupinskem delu 'uničili' Portugalsko (4:0), remizirali z Gano (2:2) in z minimalno zmago odpravili še ZDA (1:0). Precej težje so se v izločilne boje prebili Alžirci, ki so izgubili uvodno tekmo z Belgijci (2:1), nato pa premagali Južno Korejo s 4:2. Osmino finala so si priborili z remijem proti Rusiji (1:1).

Alžirci niso pozabili na avstrijsko-nemško sramoto
Ekipi sta se dvakrat predtem že srečali, nazadnje 16. junija leta 1982 v Gijonu, ko so bili Afričani z 2:1 boljši od Zahodne Nemčije. Toda kljub dvema zmagama in štirim točkam se Alžircem ni uspelo uvrstiti v nadaljnje tekmovanje, saj sta se v zadnjem krogu v skupini 2 pomerili Nemčija in Avstrija. Nemci so si po zadetku Horsta Hrubescha do konca srečanja bolj ali manj le še podajali in niso več napadali. Na ta način - z minimalno zmago elfa - sta se naprej uvrstili tako Nemčija kot tudi Avstrija, Alžirija pa je zaradi slabše razlike v golih izpadla. Tekma je dvignila veliko prahu, nogometni navdušenci so bili razjarjeni, mediji so srečanje poimenovali "sramota v Gijonu". Alžirci po 32 letih zagotovo še niso pozabili na avstrijsko-nemško sramoto, zdaj imajo priložnost Nemcem, ki so tistega leta v finalu klonili pred Italijani (3:1), vrniti milo za drago.

Löw zahteva boljšo učinkovitost pred golom
Nemci bodo imeli v Porto Alegreju zagotovo zelo glasno podporo s tribun, saj v mestu živi veliko nemških priseljencev, ki so iz Evrope v Južno Ameriko prišli v 19. stoletju. Čeprav je bil selektor Joachim Löw na splošno zadovoljen s predstavo svojih varovancev proti ZDA, je vseeno opozoril na številne pomanjkljivosti v njihovi igri, ki jih bodo morali odpraviti. Še posebej sta ga zmotila nezbranost pred golom in slabo zadrževanje žoge v končnici tekme. "V zadnjih minutah proti ZDA smo prevečkrat izgubili žogo - in to zna biti zelo nevarno. Druge ekipe bi to kaznovale. Vseeno pa je tudi vredno poudariti, da bi najbrž zadeli dva ali tri gole več, če bi bili pred golom malce učinkovitejši," je dejal Löw, ki z Nemci že vrsto let naskakuje evropski in svetovni tron, a zaman. Za tekmo z Nigerijo je ostal brez Lukasa Podolskega, ki je staknil lažjo poškodbo in bo moral počivati od dva do tri dni. Zamenjal ga bo Mario Götze.

"Majhna Alžirija proti veliki Nemčiji"
Na drugi strani so Alžirci na neki način (skupaj z Nigerijo) rešili afriško čast in postali veliki heroji v domovini, ki te dni živi za nogomet. Kako pomembna je pri njih najbolj postrana stvar na svetu, dokazujejo posnetki s tekme proti Rusiji, ko so nekateri navijači večji del tekme molili, nekateri so se od vsega hudega kar razjokali. Toda Alžircem je pod taktirko odličnega bosanskega stratega Vahida Halilhodžića, ki je reprezentanco prevzel pred tremi leti, uspelo, zdaj pa so vse misli že usmerjene na boj za mesto v četrtfinalu. "Kot trenerju mi je izjemno všeč spremljati, kako borbeno ekipo imam. Nemčija je nogometni velikan, tekma bo zagotovo zelo težka, saj gre za obračun majhne Alžirije proti veliki Nemčiji," je dejal 61-letnik iz Jablanice.

Alžiriji se je v izločilne boje uspelo uvrstiti šele prvič v četrtem poskusu. Šele na tekmi 1. kroga proti Belgiji so Afričani zadeli prvič po 28 letih. Na zadnjem svetovnem prvenstvu v Južni Afriki so igrali tudi s Slovenci, ki so zmagali z 1:0. Mož odločitve je bil Robert Koren.

Francozi veliko pričakujejo od Benzemaja
Prva ponedeljkova tekma se bo začela ob 18.00, na njej pa se bosta udarili izbrani vrsti Francije in Nigerije. Gre za obračun, v katerem Francozi znova veliko pričakujejo od prvega strelca ekipe Karima Benzemaja. Ta je vse tri zadetke na letošnjem prvenstvu zadel z desnico, medtem ko je s soigralci proti vratom sprožil kar 62-krat, kar je največ med vsemi ekipami na letošnjem svetovnem prvenstvu. "Karim je eden najboljših igralcev na svetu. Igra na zares visoki ravni, on je tudi ključni igralec, okoli katerega je zgrajena ekipa," je dejal njegov soigralec Antoine Griezmann. Selektor Didier Deschamps, ki je naslov prvaka s Francijo osvojil na domačem prvenstvu leta 1998, pa je dodal: "Benzemajevo gibanje po zelenici je nenadkriljivo! Vedno smo se osredotočali na njegov prispevek, ko nima žoge, in ta je zares neverjeten." Francozi so pred prvenstvom želeli popraviti vtis z zadnjega SP-ja, ki se je zaradi vseh zdrah znotraj ekipe končal zelo klavrno.

Na drugi strani bodo Nigerijci, ki so se med prvenstvom prikazali v slabi luči zaradi zahtevka po višjih premijah, igrali za prvi četrtfinale v svoji zgodovini. Pred letošnjim prvenstvom jim je dvakrat uspel preboj v osmino finala, in sicer v letih 1994 in 1998. V obeh tekmah so morali premoč priznati evropskim ekipam - V Združenih državah Amerike so bili boljši Italijani, v Franciji pa Danci.

Osmina finala, ponedeljek ob 18.00:
FRANCIJA - NIGERIJA

Verjetni postavi:

Francija: Lloris; Debuchy, Varane, Sakho, Evra; Cabaye, Matuidi, Sissoko, Valbuena; Benzema, Giroud.

Nigerija: Enyeama; Ambrose, Oshaniwa, Omeruo, Yobo; Obi Mikel, Onazi, Musa; Odemwingie, Uchebo, Emenike.

Sodnik: Mark W. Geiger (ZDA)


Ob 22.00:
NEMČIJA - ALŽIRIJA

Verjetni postavi:

Nemčija: Neuer; Boateng, Hummels, Mertesacker, Höwedes; Schweinsteiger, Lahm; Kroos, Özil, Götze; Müller.

Alžirija: Mbolhi; Belkalem, Halliche, Mesbah, Medjani, Mandi; Bentaleb, Feghouli, Brahimi; Slimani, Djabou.

Sodnik: Sandro Ricci (Brazilija)

V zadnjih minutah proti ZDA smo prevečkrat izgubili žogo - in to zna biti zelo nevarno. Druge ekipe bi to kaznovale. Vseeno pa je tudi vredno poudariti, da bi najbrž zadeli dva ali tri gole več, če bi bili pred golom malce učinkovitejši.

Joachim Löw

Kot trenerju mi je izjemno všeč spremljati, kako borbeno ekipo imam. Nemčija je nogometni velikan, tekma bo zagotovo zelo težka, saj gre za obračun majhne Alžirije proti veliki Nemčiji.

Vahid Halilhodžić
Francozi in Nemci favoriti na ponedeljkovih tekmah