22-letni Neymar je pokazal jeklene živce, saj je v peti seriji zadel odločilno enajstmetrovko. Foto: Reuters
22-letni Neymar je pokazal jeklene živce, saj je v peti seriji zadel odločilno enajstmetrovko. Foto: Reuters
David Luiz
Prizor iz 18. minute: Jara in Luiz, ki mu je zadetek uradno pripisan, sta žogo poslala v mrežo. Foto: Reuters
Alexis Sanchez
Alexis Sanchez je hladnokrvno kaznoval napako brazilske obrambe. Foto: Reuters
Izjavi Julia Cesarja in Artura Vidala
Brazilija dobila dramatične 11-m
Pinilla ob koncu stresel prečko
Gol Hulka razveljavljen zaradi igre z roko
Sanchez izenačil po veliki napaki obrambe
David Luiz s prvencem popeljal Brazilijo v vodstvo

Na stadionu Mineirao v Belo Horizonteju je potekala prava drama. Redni del se je po golih Davida Luiza (18.) in Alexisa Sancheza (32.) končal z 1:1. Zadetek Hulka v 51. minuti je bil zaradi igranja z roko upravičeno razveljavljen.

V podaljšku je bil bližje zmagi Čile, saj je Mauricio Pinilla v 120. minuti stresel prečko. Odločitev je nato padla v zadnji, peti seriji enajstmetrovk (glej video desno). Neymar je zadel za Brazilijo, medtem ko je poskus Gonzala Jare končal v levi vratnici. Brazilski vratar Julio Cesar je predtem ubranil enajstmetrovki Pinilli in Sanchezu. Še statistika: posest žoge 52:48 za Čile, streli v okvir vrat pa 6:2 za Brazilijo (streli skupaj 23:13).


Oglejte si tekmo še enkrat. V celoti prvi in drugi polčas, podaljšek in enajstmetrovke. Lahko si pogledate še analizo prvega in drugega dela.


Webb ni "uslišal" Hulka

Moštvi sta se takoj udarili "na polno". Prvi strel proti nasprotnim vratom so sprožili Brazilci, ko je po akciji iz kota Marcelo v 6. minuti z dvajsetih metrov meril mimo desne vratnice Claudia Brava. Čile se je pogumno spustil v boj s favoriziranimi Brazilci in začel nekaj obetavnih akcij, ki pa so bile seveda še daleč od zadetka. V 13. minuti je Hulk hitro padel v dvoboju z Mauriciem Islo, a je sodnik Howard Webb le odmahnil z roko.

Prvenec Luiza v idealnem trenutku
Brazilija je v nadaljevanju postajala vse nevarnejša (protinapad Neymarja, strel Hulka), tako da je zadetek visel v zraku. In Brazilci so ga dočakali v 18. minuti. Po podaji Neymarja iz kota je Thiago Silva podaljšal žogo na daljšo vratnico, kjer jo je David Luiz poslal v mrežo. Iz ponovljenega posnetka se sicer ni natančno videlo, ali se je žoge zadnji dotaknil Luiz, za katerega je to prvi reprezentančni gol, ali pa Jara.

Vargas in Sanchez kaznovala "ležernost" Marcela in Hulka
Zadetek ni pretirano potrl Čila, ki se je trudil najti luknjo v brazilski obrambi. V 32. minuti sta Marcelo in Hulk "nonšalantno" izvedla avt, tako da je žogo prestregel Eduardo Vargas, jo podal v sredino kazenskega prostora, kjer je Alexis Sanchez z natančnim diagonalnim strelom po tleh matiral Julia Cesarja. Žoga je končala v "mali mrežici".

Pritisk Brazilcev ni obrodil sadov
Brazilci so po izenačenju pritisnili proti čilskim vratom, kjer je bilo nekajkrat zelo vroče. Neymar je v 37. minuti po podaji Oscarja z glavo za las udaril mimo leve vratnice Brava. Malo pozneje je Neymar podal do Freda, ki pa je streljal čez vrata. V 43. minuti je Dani Alves sprožil pravo bombo z okoli 30 metrov, a je Bravo žogo izbil čez prečko. Tik pred koncem polčasa pa bi za šok skorajda poskrbel Charles Aranguiz, ki se je prebil skozi domačo obrambo, a je njegov strel v zadnjem trenutku blokiral Luiz. Fantastičen prvi polčas se je tako končal z 1:1.

Hulk si je pri golu pomagal z roko
Gledalci so v drugem polčasu prvič skočili na noge v 49. minuti, ko je Fernandinho z dvajsetih metrov streljal mimo desne vratnice Brava. Še bolj vroče je bilo na razgretem stadionu Mineirao od 54. minute naprej. Hulk je namreč po podaji Marcela dosegel zadetek, a si je predtem žogo zaustavil z roko, tako da je sodnik Webb upravičeno razveljavil gol, hkrati pa Hulku pokazal še rumeni karton.

Cesar ustavil nevaren poskus Aranguiza
V 66. minuti so Vidal, Isla in Aranguiz po napaki brazilske obrambe izpeljali izjemno akcijo, ki jo je s strelom z desetih metrov zaključil Aranguiz, a je Brazilijo z izjemno reakcijo rešil Cesar. Čile je še naprej igral pogumno, medtem ko so Brazilci postajali vse bolj nervozni. Scolari je v igro poslal Joja in Ramiresa, kar pa ni obrodilo sadov.

Bravo reševal Čile
Obdobje zatišja je v 81. minuti prekinil Neymar, čigar strel z glavo je Bravo ukrotil. V 84. minuti je Hulk preigral tri Čilence, nato pa močno sprožil z desne strani, a je bil Bravo spet na mestu. carioce do konca rednega dela niso več zapretile, še več, v sodnikovem podaljšku je nevarno akcijo izpeljal Čile, a ostalo je pri 1:1. Na vrsti je bil podaljšek.

Pinilla v 120. minuti stresel prečko
Že v prvi minuti je borbeni Hulk izsilil prekršek na robu kazenskega prostora. Neymar je sprožil, Medel pa je žogo odbil v kot. Ritem je v nadaljevanju precej padel. Selecao ni imel pravih idej, kako streti borbene Čilence. V 102. minuti je Oscar le prišel do zaključnega strela, a je žoga končala v naročju Brava. Ta se je izkazal tudi malo pozneje, ko je odbil "bombo" Hulka. V drugem delu podaljška so bili kljub pobudi Brazilcev bližje golu Čilenci, saj je v 120. minuti Mauricio Pinilla z roba kazenskega prostora zadel prečko. Sledili so streli z bele točke, ki so pripadli domačim.

Scolari: Vsaka naslednja tekma bo težja kot predhodna
"Pritisk na nas je velik. V prvem polčasu smo igrali dobro, a ko je Čile izenačil, se je vrnil v igro. Soigralci so mi dali veliko podpore in moč. Moje sanje so, da zabavamo Brazilce," je dejal eden izmed junakov zmage Cesar. Selektor Luiz Felipe Scolari pa je tekmo ocenil: "Prevzeli smo to breme, da moramo biti prvaki. Na poti do tega cilja so še tri tekme. In vsaka bo težja kot predhodna. Moštva so izjemno izenačena. Če tako kot mi danes ne izkoristiš priložnosti, lahko izpadeš." Scolari je pohvalil Neymarja: "On je zrel igralec. Že s 17, 18 leti je bil pripravljen. Je enostaven igralec, ki rad igra nogomet."

Čilski selektor Jorge Sampaoli pa je obžaloval prečko Pinille: "Težko nam je. Če bi takrat zadeli, bi se vpisali v zgodovino."

Brazilci se bodo v četrtfinalu, 4. julija, pomerili s Kolumbijo, ki je z 2:0 odpravila Urugvaj.

20. SVETOVNO PRVENSTVO
OSMINA FINALA, Belo Horizonte
BRAZILIJA - Čile *4:3 (1:1, 1:1, 1:1)
57.714; Luiz 18.; Sanchez 32.
* - po streljanju enajstmetrovk

Brazilija: Julio Cesar; Alves , Thiago Silva, Luiz, Marcelo; Fernandinho (72./Ramires), Oscar (106./Willian), Luiz Gustavo , Hulk ; Fred (64./Jo ), Neymar
Čile: Bravo; Isla, Medel (108./Rojas), Jara, Mena ; Aranguiz, Diaz, Silva , Vidal (87./Pinilla ); Sanchez, Vargas (56./Gutierrez).
Sodnik: Howard Webb (Anglija)

Enajstmetrovke (3:2):
Luiz
Pinilla (Cesar brani)
Willian (mimo desne vratnice)
Sanchez (Cesar brani)
Marcelo
Aranguiz
Hulk (Bravo brani)
Diaz
Neymar
Jara (vratnica)

Izjavi Julia Cesarja in Artura Vidala
Brazilija dobila dramatične 11-m
Pinilla ob koncu stresel prečko
Gol Hulka razveljavljen zaradi igre z roko
Sanchez izenačil po veliki napaki obrambe
David Luiz s prvencem popeljal Brazilijo v vodstvo