S Španijo je slavil že na treh velikih tekmovanjih. Sicer je v izbrani vrsti na 89 tekmah dal 13 golov. Foto: EPA
S Španijo je slavil že na treh velikih tekmovanjih. Sicer je v izbrani vrsti na 89 tekmah dal 13 golov. Foto: EPA

Osem let je bil odlični vezist član Arsenala, ob koncu sodelovanja pa je bil tudi kapetan topničarjev. Arsenal je imel možnost, da odkupi Cesca od Barcelone, a jo je zavrnil. 16 let je bil star, ko je zapustil Barco, nato pa je dolgo trajala saga glede prestopa nazaj. Ko se je leta 2011 končno vrnil, pa ni ponovil izvrstnih iger iz Arsenalovega obdobja. Ni se znašel v Barcinem sistemu, ni bil enakovreden Xaviju ter Andresu Iniesti, večkrat je igral tudi v napadu, v katerem pa ne deluje tako dobro kot na sredini. Chelsea naj bi zanj odštel 33 milijonov evrov. Barcelona je že našla zamenjavo. V Kataloniji po neuspešni sezoni gradijo novo moštvo, vezno vrsto je okrepil Hrvat Ivan Rakitić.

"Rad bi se zahvalil vsem v Barceloni, kjer sem preživel tri čudovite sezone. To je bil moj klub iz otroštva in vedno bom vesel ter ponosen, da sem igral za tako izjemno moštvo. Bilo mi je v čast," je dejal 27-letni Katalonec. Dodal je: "Čutim, da me čaka še nekaj nedokončanega dela v Premier ligi, in verjamem, da je zdaj pravi čas za vrnitev. Vse preostale ponudbe sem zelo previdno pregledal, a verjamem, da je Chelsea najboljša izbira. Delimo si strast do nogometa in osvajanja lovorik. Chelsea ima izvrstno ekipo in izjemnega trenerja. Komaj čakam, da se pridružim novemu moštvu."

Fabregas je z Barcelono enkrat postal španski prvak, osvojil pa je še evropski superpokal, španski kraljevi pokal, svetovno klubsko prvenstvo in dva španska superpokala. Z Arsenalom je osvojil le en FA-pokal. Je tudi stalni član španske reprezentance, s katero se je že dvakrat zavihtel na evropski vrh, v Braziliji pa brani naslov svetovnega prvaka.