Lionel Messi bi se z osvojitvijo naslova svetovnega prvaka postavil ob bok legendarnemu rojaku Diegu Maradoni. Foto: Adidas
Lionel Messi bi se z osvojitvijo naslova svetovnega prvaka postavil ob bok legendarnemu rojaku Diegu Maradoni. Foto: Adidas

Turnir je zelo kratek in le ena napaka lahko odloča, ali ga boš nadaljeval ali pa boš potoval domov.

Lionel Messi je štirikrat osvojil naziv najboljšega nogometaša na svetu. Foto: Adidas

Takrat bo na sloviti Maracani odigran finale in tam si želi biti tudi Adidasov ambasador Messi ter priti do lovorike, ki mu še edina manjka v njegovi zbirki. Messi, ki je dal gol že za zmago nad BiH-om (2:1), sanja o finalu z Brazilci.

Kadar koli igra Argentina, so vse oči uprte v vas. Je napočil trenutek, ko boste s soigralci Argentino ponovno popeljali na pot stare slave?
To si resnično želim. Upam, da bo to poletje Argentina postala svetovni prvak. Zavedam se, koliko bi to pomenilo rojakom v domovini. V Brazilijo sem se odpravil, ker si želim postati prvak in osvojiti svetovno prvenstvo za svoje soigralce, svojo družino in moje sonarodnjake. Vse bom dal od sebe - tako kot vedno. Vendar pa je nogomet ekipni šport, kjer nisem pomemben samo jaz. Če ne bomo zmagali, nam to ne bo uspelo, ker se ne bomo dovolj potrudili. Smo motivirani, smo pripravljeni.

Kaj ste se naučili iz poraza proti zelo dobri nemški reprezentanci na svetovnem prvenstvu leta 2010?
Predvsem to, da če želi biti ekipa močna, mora biti povezana, igralci morajo igrati drug za drugega. Turnir je zelo kratek in le ena napaka lahko odloča, ali ga boš nadaljeval ali pa boš potoval domov. Zelo smo bili razočarani zaradi poraza proti Nemčiji, ampak tisti dan so bili nasprotniki zares izjemni. Še vedno so. Naučili smo se, da moraš biti celotno tekmo močno skoncentriran. Zdaj smo bolj osredotočeni na igro kot kadar koli prej.

Nekateri so mnenja, da se bolj poistovetite z Barcelono kot z Argentino. Bi si želeli na tem turnirju to spremeniti?
Da, želim si zmagati za Argentino. Ljubim klubski nogomet in ljubim Barcelono, ki je moj dom od mojega 12. leta starosti, vendar pa sem se vedno počutil močno zvestega svoji državi. Nikoli nisem prenehal biti Argentinec in tega si nikoli ne bi želel. Na to sem zelo ponosen. Želim si, da bi bil za svojo državo lahko tako uspešen, kot sem za svoj klub. Celotna ekipa razmišlja enako.

Koliko bi vam pomenilo z Argentino slaviti na brazilskih tleh, bi bila zmaga še nekoliko slajša?
Lagal bi, če bi rekel, da to ne bi bilo nekaj posebnega. Finale Brazilija proti Argentini na stadionu Maracana!? To bi bilo sanjsko, mar ne! Lahko si le predstavljate, koliko bi ljudem v domovini pomenilo, če bi premagali Brazilijo – o tem bi se govorilo za vedno. Vem, kako strastni so naši navijači, nič manj kot brazilski, in to je fantastično. V Braziliji bomo imeli veliko navijačev, tako da upam, da se bomo počutili kot doma.

Ob gledanju katerega nogometaša ste kot otrok najbolj uživali med svetovnimi prvenstvi, se kakšnih trenutkov še posebej spominjate?
Vedno sem občudoval Pabla Aimarja. Igral je za River in pogosto sem spremljal njegove predstave, saj je bil moj najljubši nogometaš. Da sem lahko zaigral skupaj z njim, je bilo zame nekaj posebnega. Čeprav sem bil takrat še zelo mlad, se spomnim tudi Diega Maradone na svetovnem nogometnem prvenstvu leta 1994. Ko sem bil malo starejši, sem rad spremljal Zidana, Ronalda, Ronaldinha in Rivalda. Bili so vrhunski nogometaši, od katerih sem se kot mlad nogometaš zares lahko veliko naučil.

Kako se je spremenil vaš način igranja? Ste isti Leo Messi, kot ste bili, ko ste kot otrok igrali na ulicah?
Moj način igranja je bolj ali manj ostal enak, tako igram od otroštva. Veliko sem se naučil in izpopolnil, kjer koli sem igral; veliko več tehničnega znanja in obvladovanja žoge pa sem pridobil, ko sem se iz Argentine preselil v Španijo. Naučil sem se tudi taktične igre, vendar najbolj uživam, ko sva le jaz in žoga – ko napadam.

Kako velika čast je biti kapetan argentinske reprezentance?
To je ogromna čast, ena najvišjih, ki te kot Argentinca lahko doleti. Alejandro Sabell je dejal, da je kapetanski trak pomagal moji igri. Kapetanski trak te namreč na neki način sili k temu, da bolj razmišljaš, kako lahko še bolje pomagaš svoji ekipi. V tem zelo uživam.

Ali zelo vpliva na vase obnašanje na igrišču?
To, da sem kapetan, ne ovira moje igre. Tudi zunaj igrišča se do svojih soigralcev vedem enako kot prej. Ostal sem enak, vedno sem na voljo vsakomur, ki potrebuje pomoč. Spominjam se, kako so bili starejši igralci vedno dobri z menoj, ko sem bil mlajši, in tudi sam si želim biti dober do njih. To je zelo pomemben del kapetanske funkcije.

Kako v taktičnem smislu vidite igro Argentine na letošnjem prvenstvu? Imate izredno talentiran napad …
Alejandro Sabella je zelo dober pri variiranju naše igre in tako smo s slogom prišli skozi kvalifikacije, zaradi česar smo še bolj samozavestni. Da smo južnoameriške kvalifikacije končali na prvem mestu, je izredno velik dosežek. Za Gonzalom Higuainom smo igrali različico 4-4-1-1, prav tako pa smo uporabili različice 4-3-3. Imamo veliko vrhunskih igralcev, kot so Higuain, Sergio Aguero, Angel di Maria, Ezequiel Lavezzi ..., zato pričakujem veliko zadetkov.

Pri 26 letih vas imajo številni za najboljšega nogometaša na svetu. Lahko v naslednjih petih letih postanete še boljši?
Ne razmišljam o tem, da bi bil najboljši. O tem sodite, ko se bom upokojil. Vedno stremim naprej, kar sem osvojil, je zgodovina. Grem naprej, novim izzivom naproti. Vendar pa se vsak dan poskušam izboljšati. Vedno lahko izboljšaš del svoje igre. 100-odstotna popolnost ne obstaja. Pomagati svoji ekipi do zmage je vedno najpomembnejša stvar, ne moji individualni dosežki. Ljudje velikokrat omenjajo moje zadetke, vendar so ti drugotnega pomena v primerjavi z dobivanjem tekem in osvajanjem tekmovanj. Moja motivacija je, da se vsak dan zbudim srečen, da sem profesionalen in da se pri tem zabavam.

Je zlati čevelj nekaj, kar si želite dodati v svojo vitrino k preostalim trofejam?
Seveda! Želim si dosegati zadetke, in če bi mi pri tem uspelo osvojiti še zlati čevelj, bi bilo to zame res nekaj posebnega. Vendar, kar je še pomembneje – to bi pomenilo, da gre Argentini dobro. Ekipa dobitnica zlatega čevlja se običajno uvrsti v polfinale ali še dlje, in to je tisto, česar si želimo.

Kako se pripravljate na tekmo svetovnega prvenstva? Se priprav lotite kako drugače?
Ne, priprav se lotim enako kot za vsako drugo tekmo. Naj bo tekma svetovnega prvenstva, Lige prvakov ali tekma španskega pokala – na vse tekme se pripravim popolnoma enako. Vsaka tekma mora biti namreč obravnavana tako, kot da je finalna tekma, torej najpomembnejša tekma v tvoji karieri.

Kako preživite čas zunaj nogometnih igrišč?
Poskušam ne spreminjati svojega življenjskega sloga, želim si biti popolnoma običajen moški. Sem običajen moški, samo nogomet igram, to je vse. Za svojo družino in prijatelje sem samo Leo. Tako lahko ostaneš na realnih tleh. Rad poslušam glasbo, gledam TV, se pogovarjam s prijatelji. Tako najlaže ostanem spočit in svež za naslednje tekme.

Turnir je zelo kratek in le ena napaka lahko odloča, ali ga boš nadaljeval ali pa boš potoval domov.