Soigralce je na treningu obiskal poškodovani Neymar:
Soigralce je na treningu obiskal poškodovani Neymar: "Vsi smo jokali, vsi smo morali jokati. Zdaj pa bomo poskusili zmagati vsaj na sobotni tekmi. Ekipa se bo morala osredotočiti na to, kot da je finale, in vendarle končati SP z nasmehom." Foto: Reuters
Louis van Gaal
Nizozemski selektor Louis van Gaal o tem, zakaj ne bi smeli igrati za tretje mesto: "Lahko se zgodi, da prvenstvo, na katerem si sicer igral zelo dobro, zapustiš z dvema zaporednima porazoma, s čimer pokvariš celoten vtis." Foto: Reuters
Brazilci in Nizozemci v soboto za tretje mesto

Srečanje obeh poražencev polfinala je marsikomu odveč, kar je nizozemski selektor Louis van Gaal tudi jasno povedal. "Te tekme ne bi smeli nikoli igrati. To govorim že deset let. Nepošteno je. Obstaja le ena nagrada, ki šteje, in to je naslov prvaka," pravi van Gaal.

Tudi Arjen Robben bi šel rajši "domov", kot pa igral za "bronasto" medaljo: "Vseeno bi bilo, tudi če tekme za tretje mesto ne bi bilo. Šteje samo naslov, zato lahko tekmo za tretje mesto zaradi mene kar ukinete."

Thiago Silva: Tretje mesto nam ne pomeni nič, a ...
Tudi zato bodo najbrž bolj motivirani Brazilci, ki bodo želeli vsaj za malenkost popraviti slab vtis po katastrofi v polfinalu, kjer jih je Nemčija povozila s 7:1. "Vedno sem pravil, da je naš cilj samo en, in to je naslov prvaka. Drugo, tretje ali četrto mesto nam ne pomenijo nič. Toda zdaj moramo biti pripravljeni tudi za dvoboj za tretje mesto in častno nositi dres," napoveduje kapetan Thiago Silva, ki se bo po odsluženi kazni vrnil v obrambo.

Podobno razmišlja tudi brazilski selektor Luiz Felipe Scolari, čigar usoda na brazilski klopi še ni znana: "Vem, da bo mojo kariero zaznamoval ta poraz proti Nemcem, toda naša dolžnost je, da se dvignemo iz tega brezna, razmišljamo o naslednjem cilju, ki je v našem primeru tekma za tretje mesto. Do konca moramo ponosno nositi državni dres."

Izid v zmagah 3:3
Ekipi bosta igrali na 12. medsebojni tekmi. Do zdaj sta obe reprezentanci zmagali po trikrat, medtem ko se je pet tekem končalo z remijem. Na svetovnem prvenstvu sta se reprezentanci pomerili štirikrat. Nazadnje leta 2010 v Južni Afriki, ko je Nizozemska v četrtfinalu zmagala z 2:1. Srečanje bo sodil Alžirec Djamel Haimoudi (Alžirija).

20. SVETOVNO PRVENSTVO

Sobota ob 22.00, tekma za 3. mesto (Brasilia):

BRAZILIJA - NIZOZEMSKA

Verjetni postavi:

Brazilija: Cesar, Alves, Silva, Luiz, Marcelo; Fernandinho, Gustavo, Willian, Hulk, Oscar, Jo.

Nizozemska: Krul; de Vrij, Vlaar, Martins Indi, Kuyt, Blind; Robben, Wijnaldum, Sneijder; van Persie, Depay.

Sodnik: Djamel Haimoudi (Alžirija)


Rio de Janeiro, nedelja ob 21.00, finale:
NEMČIJA - ARGENTINA

Brazilci in Nizozemci v soboto za tretje mesto