Hrvaška je od leta 1998 na velikih tekmovanjih v drugi del napredovala le na EP-ju 2008. Foto: Reuters
Hrvaška je od leta 1998 na velikih tekmovanjih v drugi del napredovala le na EP-ju 2008. Foto: Reuters
Marquez preskočil hrvaške branilce

Kovač po izpadu ni dajal vtisa razočaranega človeka: "Igrali smo lep nogomet, morda le nismo toliko napadali kot na prvih dveh tekmah. Mehika si je zaslužila napredovanje, čeprav je bil končni izid previsok. Bili smo uspešni v prvem polčasu, v drugem pa smo morali nekaj spremeniti, saj smo morali zmagati. Sistem 4-1-4-1 smo spremenili nazaj v 4-2-3-1 in izgubili kontrolo sredine. Bolj me boli, da smo dobili gole iz prekinitev. Odločale so malenkosti, kar se vedno dogaja na velikih turnirjih."

Kovač kljub neizkušenosti in kritikam hrvaških medijev namerava nadaljevati delo na hrvaški klopi. Ima pogodbo do Eura 2016 in podporo predsednika zveze Davorja Šukerja. "Zakaj ne bi nadaljeval? Uvrstili smo se na svetovno prvenstvo, in to je uspeh. Ne vidim razloga, zakaj bi moral oditi. Vedno sem govoril, da gre za težko skupino in da bo šlo na nož. Imamo kakovostno moštvo, stvari bomo analizirali in se izboljšali. Naredili smo napredek v šestih mesecih in razvoj se mora nadaljevati," je še povedal 42-letni Kovač. Hrvati so obtičali v prvem delu svetovnega prvenstva tretjič zapored.

Zasluženo zmago Mehičanov priznavajo tudi vsi hrvaški nogometaši. "Zmagala je boljša ekipa. Zdaj se moramo usmeriti k prihodnosti, ki je vedra, saj imamo veliko mladih in kakovostnih igralcev," je povedal Luka Modrić. Ivan Rakitić, novopečeni igralec Barcelone, obžaluje gol iz prekinitve: "Do 70. minute smo napredovali. Vse je bilo pod nadzorom, ko smo dobili gol iz prekinitve. Pripravljali smo se prav za te vrste nevarnosti. Lahko smo ponosni, kaj smo tukaj pokazali."

"Krivda je na plečih celotne ekipe, ne na plečih posameznika. Moramo se naučiti živeti s tem," je povedal Mario Mandžukić, Vedran Čorluka dodaja: "Vsi smo žalostni, ker se je končalo na tak način. Prvi gol je spremenil vse. Razbili so nas, to je neuspeh."

Pravo nasprotje glede na Mehičane, ki so specialisti za velika tekmovanja. Selektor Miguel Herrera je v ospredje postavil kapetana Rafo Marqueza, ki je povedel Mehičane v vodstvo in praktično odločil o dvoboju. "Poklical sem ga in ga prosil, naj bo kapetan," je povedal Herrera, ki je Mehiko prevzel oktobra lani. "Potrebovali smo vodjo, ki je zbran, ki deli nasvete, kriči na igrišču in prenaša moja navodila. On je prvi izmed 23, zato ga kličemo šef," je nad 35-letnim branilcem, ki igra za domači Leon, navdušen Herrera.

"Morda smo bili v prvem polčasu malce zategnjeni, saj so pritiskali, mi pa smo bili zadovoljni z remijem. Med polčasoma smo se dogovorili, da gre Rafa naprej pri prekinitvah. Obrestovalo se je," je še povedal Herrera, ki spet ni mogel mimo sodniških odločitev, še posebej ga je razburila roka Daria Srne, ko bi sodnik moral pokazati na belo točko. "Na naših tekmah je veliko napak, kar nas zelo jezi. Na dveh od treh dvobojev so bile sodniške odločitve proti nam. Razveljavili so nam celo dva gola."

Marquez preskočil hrvaške branilce