Memphis Depay je veliki nizozemski junak. Z 20 leti in štirimi meseci je tudi najmlajši Nizozemec, ki se je kdajkoli vpisal med strelce na SP-jih. Predtem je rekord držal Zenden s SP-ja 1998 v Franciji. Foto: Reuters
Memphis Depay je veliki nizozemski junak. Z 20 leti in štirimi meseci je tudi najmlajši Nizozemec, ki se je kdajkoli vpisal med strelce na SP-jih. Predtem je rekord držal Zenden s SP-ja 1998 v Franciji. Foto: Reuters
Nizozemski napad spet tresel, zmaga za las
Depay zadel za 2:3
Vodstvo Avstralcev in izenačenje na 2:2
Cahill z bombo odgovoril Nizozemcem
Prodor Robbna za nizozemsko vodstvo

Nizozemski nogometaši so v 2. krogu skupine B v Porto Alegreju težje od pričakovanj dosegli drugo zmago, potem ko je Avstralija klonila z 2:3.

Veliki nizozemski junak je Memphis Depay, ki je v igro vstopil ob koncu prvega polčasa in nato v 68. minuti z natančnim strelom z razdalje postavil končni izid. To je bil šele prvi reprezentančni zadetek 20-letnega krilnega napadalca PSV-ja iz Eindhovna.

Avstralija se je odlično borila, v drugem polčasu celo povedla po strelu z bele točke, a na koncu šele prvič na četrti medsebojni tekmi morala priznati premoč tulipanom. Ti so po drugi zaporedni zmagi praktično že uvrščeni v drugi del prvenstva.


Tekmo Avstralija - Španija si lahko ogledate še enkrat. Prvi polčas in drugi polčas v celoti. Če vas zanimajo samo vrhunci: analiza 1. polčasa in analiza 2. polčasa.


Kot blisk hiter Robben sprožil nov plaz golov

Po bolj kot ne uravnoteženem začetku tekme so Nizozemci v 20. minuti povedli s prve prave akcije. Arjen Robben je v svojem slogu opravil z branilcem Alexom Wilkinsonom, kot blisk krenil s polovice in po samostojni akciji in lepem diagonalnem strelu z leve povedel Nizozemce v vodstvo. To je bil njegov šesti zadetek na svetovnih prvenstvih in tretji v Braziliji.

Kakšen odgovor Cahilla - kandidat za naj gol prvenstva!
Avstralci so ekspresno odgovorili - v 69 sekundah! Sijajno podajo je z desne v nizozemski kazenski prostor poslal Ryan McGowan, Tim Cahill pa je s silovitim strelom zabil žogo pod prečko nizozemskega gola - kandidat za naj zadetek prvenstva! Tako kot Robben je zadel že na tretjem SP-ju zapored in še drugič v Braziliji.

Eksploziven začetek drugega polčasa
Začetek drugega polčasa je bil razburljiv, ko je najprej dlani Matyja Ryana v 50. minuti z natančnim strelom s približno 23 metrov ogrel Wesley Sneijder. Ryan je žogo z lepo parado odbil v kot, čez štiri minute pa je sledilo že avstralsko vodstvo.

Van Persie izničil vodstvo Jedinaka
Avstralska zlata rezerva, Oliver Bozanić, ki je v igro prišel le minuto prej, je priskrbel Avstralcem enajstmetrovko po igranju z roko Daryla Janmaata. Z bele točke je bil v 54. minuti natančen Mile Jedinak. A Nizozemci so podobno kot Avstralci v prvem delu hitro izenačili. Sijajno podajo je v 58. minuti Robinu van Persieju priskrbel Depay, napadalec Manchester Uniteda pa vratarju Ryanu ni dopustil nobenih možnosti.

Prvenec Depayja za končno nizozemsko vodstvo
Tulipani so do ključnega zadetka prišli v 68. minuti, ko je Depay še enkrat spretno sprejel žogo in z natančnim strelom s približno 27 metrov poskrbel za svoj prvenec v članski reprezentanci.

Avstralci zapravili priložnost pred zadetkom Depayja
Avstralci so imeli tik pred tem možnost za novo vodstvo, a svoje priložnosti s strelom s prsmi Mathewa Leckieja po podarjeni žogi Rona Vlaarja niso izkoristili, zato pa je na drugi strani sledila kazen.

Tulipani v zadnjem delu tekme prevladali na zelenici

Po Depayjevem vodstvu so Nizozemci dokončno prevladali na igrišču. Po zavrnjeni žogi van Persieja je Nigel de Jong slabo streljal s približno desetih metrov.

Cahill in van Persie bosta v zadnjem krogu počivala
Selektor Louis van Gaal je na zelenico poslal enako postavo kot ob uvodni petardi proti Španiji, a je moral zaradi poškodbe še pred odmorom zamenjati Bruna Indija Martinsa z Depayjem, kar se mu je bogato obrestovalo. Pri Avstralcih sta namesto poškodovanih Franjića in Milligana priložnost dobila Ryan McGowan in Matt McKay. Zaradi dveh rumenih kartonov na zadnji tekmi prvega dela ne bosta imela pravice nastopati Cahill in van Persie.

Van Persie: To je največji dogodek na svetu
Van Persie je po tekmi priznal: "Svetovno prvenstvo je največji dogodek na svetu z najboljšimi igralci. Proti Avstraliji je bilo res težko, nato pa nova tekma in nova tekma ... Res sem zadovoljen z izidom, še posebej, ker ne bom odigral zadnje tekme (zaradi suspenza, op. a.)."

Skupina B, 2. krog:
AVSTRALIJA - NIZOZEMSKA 2:3 (1:1)
42.877; Cahill 21., Jedinak 54./11-m; Robben 20., van Persie 58., Depay 68.

Avstralija: Ryan, MacGowan, Davidson, Spiranović, Wilkinson; Bresciano ( 51./Bozanić), Jedinak , McKay; Oar ( 77./Taggart), Cahill ( 68./Halloran), Leckie.
Nizozemska: Cillessen; Vlaar, de Vrij, Martins Indi ( 45./Depay ), Blind; Janmaat, de Guzman ( 78./Wijnaldum), Sneijder, de Jong, Robben ; van Persie ( 87./Lens).
Sodnik: Djamel Haimoudi (Alžirija)


ŠPANIJA - ČILE 0:2 (0:2)
Vargas 20., Aranguiz 44.

Lestvica:                            
NIZOZEMSKA      2  2 0 0  8:3  6 točk
ČILE            2  2 0 0  5:1  6     
AVSTRALIJA      2  0 0 2  3:6  0     
ŠPANIJA         2  0 0 2  1:7  0     

Nizozemski napad spet tresel, zmaga za las
Depay zadel za 2:3
Vodstvo Avstralcev in izenačenje na 2:2
Cahill z bombo odgovoril Nizozemcem
Prodor Robbna za nizozemsko vodstvo