Osramočeni Luis Suarez se nocoj z družino že vrača v domovino, kjer naj bi mu rojaki v Montevideu pripravljali tudi sprejem. Foto: Reuters
Osramočeni Luis Suarez se nocoj z družino že vrača v domovino, kjer naj bi mu rojaki v Montevideu pripravljali tudi sprejem. Foto: Reuters
Fifa kaznovala Luisa Suareza
Burni odzivi po Suarezovem ugrizu

Urugvajci so seveda svojega prvega zvezdnika, ki je za ugriz branilca Giorgia Chiellinija dobil Fifino kazen devetih tekem prepovedi igranja, hkrati pa se naslednje štiri mesece ne bo smel ukvarjati s kakršno koli nogometno dejavnostjo, vzeli v bran. "Vedejo se, kot da je kriminalec, terorist. Pretiravajo glede njegove poteze, seveda pa si to zasluži neko kazen," pravi Maria Cardozo.

Na drugi strani nekateri drugi vidijo teorijo zarote. "Nočem se spuščati v namigovanja, ampak mislim, da Fife ne zanima, da se majhne države, kot je Urugvaj, prebijejo naprej," poudarja 62-letni odvetnik Andres Ramirez. Eden izmed domačih časopisov El Pais je naslovno stran naslovil z "Najhujša mogoča kazen" s fotografijo Suareza, ki si glavo zakriva z reprezentančnim dresom.

Ghiggia: Saj ne gre za vojno
Seveda pa tudi njegovi rojaki na dogodek gledajo "trezno". "Ne vem, kaj roji temu fantu po glavi. Če si Urugvajec ali pa katere druge narodnosti, se je treba takšnim stvarem na igrišču izogniti. Saj ne gre za vojno," poudarja Alcides Ghiggia, strelec zmagovitega zadetka za urugvajski naslov svetovnih prvakov leta 1950 proti Braziliji.

Lugano: Želeli bi si bolj pravičnega sveta
Urugvajska nogometna zveza na svojem uradnem računu na Twitterju: "Moč, Luis! Enotnejši kot kadar koli. Dajmo, Urugvaj!" Podpredsednik Fife Jim Boyce: "Mislim, da je kazen povsem upravičena. Upam, da bom zdaj spregledal, da takšnega obnašanja ne bomo dopuščali pod nobenimi pogoji." Urugvajski kapetan Diego Lugano: "Želeli bi si bolj pravičnega sveta, ampak ta svet pač ne obstaja. Tisti, ki vladajo, vladajo, in tisti, ki so močni, so močni. Še naprej bodite ponosni nanj. To si zasluži. Nič nas ne bo ustavilo. Nadaljevali bomo ponižno, enotno, odločeno, priznali napake, a z dvignjenimi glavami."

Valdez: Kazen popolnoma pretirana
Tudi predsednik nogometne zveze Wilmar Valdez se s kaznijo ne strinja: "Še danes se bomo pritožili. Ni dokončnega dokaza, da bi lahko rekli, da je takšna kazen sprejemljiva. Govorimo o devetih tekmah, štirih mesecih in denarni kazni. Popolnoma pretirano."

Mujica zahteval celo sestanek vlade
V zadevo se je vključil tudi urugvajski predsednik Jose Mujica, ki se je na to temo sešel celo s ministrico za turizem in šport Liliam Kechichian, saj menijo, da je kazen pretirana. Po poročanju tamkajšnjih medijev je Mujica urugvajskemu selektorju Oscarju Tabarezu sporočil, da podpira Suareza.

Ronaldo: Vem, da ugriz boli
Čilski napadalec Alexis Sanchez: "To je zares tragično za svetovno prvenstvo, za ves šov, in zares žalostno za Urugvaj in svet nogometa." Legendarni brazilski napadalec Ronaldo: "Nikoli nisem nikogar ugriznil, vem, da to boli. Če me moji otroci ugriznejo, jih za kazen pošljem v temno sobo - nogometna varianta tega je kazen neigranja štiri mesece."

Hansen: Liverpool mora potegniti črto
Nekdanji branilec Liverpoola (Suarezov klub) Alan Hansen: "Mislim, da je kazen pravična. Seveda, za vsakega Liverpoolovega navijača je skrb vzbujajoče, da pravzaprav predtem ni bilo praktično nobene provokacije in vprašanje ostaja: Bo to spet storil? Liverpool mora potegniti črto in reči: Še en prekršek in konec je."

Fifa kaznovala Luisa Suareza
Burni odzivi po Suarezovem ugrizu