Prekaljeni vratar s kar 140 reprezentančnimi nastopi in svetovni prvak iz leta 2006 ni dokončal petkovega treninga.
Prekaljeni vratar s kar 140 reprezentančnimi nastopi in svetovni prvak iz leta 2006 ni dokončal petkovega treninga. "Azzurri" bodo tako začeli SP brez svojega najizkušenejšega moža. Foto: Reuters
Andrea Pirlo in Mario Balotelli
Andrea Pirlo je eden od treh nosilnih členov italijanske reprezentance, ki so bili v ekipi leta 2006, ko je bila Italija svetovni prvak. Preostala dva sta vratar Gianluigi Buffon in vezist Daniele De Rossi. Na njihove izkušnje Prandelli največ stavi. Foto: Reuters
Edinson Cavani
Tudi brez Luisa Suareza je Urugvaj zelo nevaren (na fotografiji Edinson Cavani), pred prvo tekmo na SP-ju 2014 pa mu gre na roko tudi statistika. Kostarika namreč Urugvaja v osmih poskusih še nikdar ni premagala. Foto: Reuters
Didier Drogba
Didier Drogba bo poskušal Slonokoščeno obalo popeljati do osmine finala. Foto: EPA
Hodgson, Gerrard in Prandelli pred tekmo Anglija – Italija
Sobota prinaša derbi Anglija - Italija

Dan pred velikim obračunom je Italijo doletel nepričakovan udarec - na treningu si je gleženj poškodoval prvi vratar Gigi Buffon, ki je po poročanju italijanskih medijev ostal brez nastopa na uvodni tekmi. Do poškodbe naj bi prišlo med izvajanjem prostega strela. V vratih bo tako druga vratarska izbira Prandellija Salvatore Sirigu, čuvaj mreže PSG-ja.
Še to: Italijani niso dobili nobene od zadnjih petih tekem, ko Buffon ni stal v njihovih vratih.

Gerrard o igrišču: "Prave dolžine je"
Za pravo paniko glede igrišča v Manausu so poskrbeli predvsem mediji in predstavniki združenja igralcev, ko so na družbenih omrežjih objavili slike oguljene in ponekod povsem rjave travnate površine. A angleški kapetan Steven Gerrard ni iskal izgovorov v travnati površini: "Trava je povsem v redu. Prave dolžine je, pa še sonce se že ob pol petih umakne s površine in bomo imeli dobre razmere za igro."

Že predtem izgubljen De Sciglio
Italijanska nogometna reprezentanca ima že kar sloves, da je v predtekmovanju neprepričljiva, vendar se vedno izvleče in nato v izločilnih bojih stopnjuje formo. Stavnice letos Italijanov, ki bodo na prvi tekmi pogrešali branilca Mattio De Sciglia (na treningu si je poškodoval stegensko mišico), ne uvrščajo med glavne favorite, toda organizator igre Andrea Pirlo verjame, da ima ekipa vse potrebno za nov naslov. "Lahko smo prvaki. Ta ekipa ima vse, kar potrebuje, da gre do konca. Ne bom zadovoljen, če bomo le prišli iz skupine in se prebili do četrtfinala."

Angleži pogosto osmoljenci velikih turnirjev
Si upa kdo izmed angleških reprezentantov izjaviti kaj podobnega, ne da bi ga pospremili s smehom? Vedno velika pričakovanja na največjih turnirjih in - pogosto slovo že v zgodnji fazi izločilnih bojev. Najraje po streljanju enajstmetrovk. Pred dvema je Italija na takšen način izločila Anglijo v četrtfinalu evropskega prvenstva. Ker je v skupini D še zelo močni Urugvaj (in avtsajder Kostarika), bo zelo pomemben že obračun z Italijo.

Sterling od prve minute
Selektor Roy Hodgson upe polaga na mlade igralce, med njimi na 19-letnega Liverpoolovega asa Raheema Sterlinga, ki naj bi začel tekmo, na velikih tekmovanjih pa bosta verjetno debitirala tudi Daniel Sturridge in Adam Lallana. Edini trije, ki so bili v reprezentanci ob neslavnem slovesu s SP-ja 2010 (Nemčija je v osmini finala zmagala s 4:1), so kapetan Steven Gerrard, Glen Johnson in Wayne Rooney, ki je izjavil, da je zdajšnja angleška zasedba verjetno najboljša, odkar igra za člansko reprezentanco.

Sopara bo izmučila igralce
Ali je to res, bo v veliki meri odgovorila že tekma proti Italiji, na kateri bo pomembno vlogo igralo tudi vreme. V osrčju amazonskega pragozda v Manausu bo namreč soparno tropsko vreme izmučilo telesa in z energijo bo treba varčevati. Ekipi imata bogato zgodovino medsebojnih dvobojev. Na 24 srečanjih je Italija zmagala devetkrat, Anglija osemkrat. Zadnje (prijateljsko) srečanje, avgusta 2012, je v Bernu dobila Anglija z 2:1.

Suarez bo prvo tekmo izpustil
Urugvaj, ki ga številni štejejo med ožje favorite, bo za uvod igral proti Kostariki (sobota ob 21.00). Luis Suarez skoraj gotovo ne bo igral. Z Edinsonom Cavanijem in Diegom Forlanom, najboljšim igralcem prejšnjega SP-ja, je urugvajski napad še vedno odličen. Toda Kostarika se zna braniti, v kvalifikacijah Concacafa (končala jih je takoj za ZDA) je dobila najmanj zadetkov. V vratih je sijajni Keylor Navas (Lavante), ki ga imajo nekateri za najboljšega vratarja španskega prvenstva.

Kolumbija tudi brez Falcaa izjemno nevarna
Na tekmi Kolumbija - Grčija (sobota ob 18.00) lahko pričakujemo premoč Kolumbijcev in njihove hitre protinapade. Kolumbija, ki se po 16 letih vrača na svetovno prizorišče, bo sicer v napadu pogrešala Radamela Falcaa, a ima z Jacksonom Martinezom in Carlosom Bacco vseeno močni orožji, da prebije grško obrambo, ki je v desetih tekmah kvalifikacij prejela le štiri zadetke. Grški napad je precej odvisen od Kostasa Mitroglouja, ki pa za Fulham preteklo sezono ni veliko igral in vprašanje je, kako je pripravljen.

Yaya Toure vprašljiv
Edina tekma, ki se bo (po slovenskem času) začela ob treh zjutraj, je dvoboj Slonokoščene obale in Japonske. Slonokoščena obala upa, da bo trikratni afriški igralec leta Yaya Toure nared, sicer ga bo poskušal nadomestiti Serey Die. Šibka točka "slonov" je obramba. V napadu bosta Didieru Drogbaju (v tretjem poskusu se želi z reprezentanco prvič prebiti v osmino finala) pomagala Salomon Kalou in Gervinho. Japoncem je motivacijo vlil kapetan Makoto Hasebe, ki je okreval po poškodbi in bo v prvi postavi.


Sobota ob 18.00 (skupina C):
KOLUMBIJA - GRČIJA (Belo Horizonte)

Verjetni postavi:
Kolumbija: Ospina, Balanta, Yepes, Zapata, Armero, Zuniga, Aguilar, Rodriguez, C. Sanchez, Gutierez, Martinez.

Grčija: Karnezis, Torosidis, Sokratis, Manolas, Holebas, Salpingidis, Katsouranis, Maniatis, Kone, Samaras, Mitroglou.

Sodnik: Mark W. Geiger (ZDA)


Sobota ob 21.00 (skupina D):
URUGVAJ - KOSTARIKA (Fortaleza)

Verjetni postavi:
Urugvaj: Muslera, M. Pereira, Lugano, Godin, Caceres, Rios, Gargano, Stuani, C. Rodriguez, Forlan, Cavani.

Kostarika: Navas, Gamboa, Gonzalez, Umana, Duarte, Junior Diaz, Cubero, Borges, Ruiz, Urena, Campbell.

Sodnik: Felix Brych (Nemčija)


Sobota ob 23.59 (skupina D)
ANGLIJA - ITALIJA (Manaus)

Verjetni postavi:
Anglija: Hart, Johnson, Cahill, Jagielka, Baines, Gerrard, Henderson, Sterling, Lallana, Sturridge, Rooney.

Italija: Sirigu, Darmian, Chiellini, Bonucci, Abate, De Rossi, Candreva, Pirlo, Marchisio, Balotelli, Cassano.

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska)


Nedelja ob 3.00 (skupina C):
SLONOKOŠČENA OBALA - JAPONSKA (Recife)

Verjetni postavi:
Slonokoščena obala: Barry, Aurier, Bamba, K. Toure, Boka, Tiote, Die, Gradel, Kalou, Drogba, Gervinho.

Japonska: Kavašima, Učida, Jošida, Kono, Nagatomo, Hasebe, Endo, Okazaki, Honda, Kagava, Kakitani.

Sodnik: Enrique Osses (Čile)

Hodgson, Gerrard in Prandelli pred tekmo Anglija – Italija
Sobota prinaša derbi Anglija - Italija