Neymar je že na uvodni tekmi dokazal, da je eden glavnih kandidatov za najboljšega igralca in strelca prvenstva. Foto: Reuters
Neymar je že na uvodni tekmi dokazal, da je eden glavnih kandidatov za najboljšega igralca in strelca prvenstva. Foto: Reuters
Fred
Fred je hitro padel ob dotiku Dejana Lovrena. Foto: Reuters
Marcelo
Marcelo je v 11. minuti zatresel lastno mrežo. Foto: Reuters
Analiza prvega polčasa Brazilija - Hrvaška
Analiza drugega polčasa Brazilija - Hrvaška
Oscar kronal izvrstno predstavo
Neymar z bele točke popeljal Brazilijo v vodstvo
Neymar poskrbel za izenačenje na 1:1
Prvi zadetek prvenstva - avtogol Marcela

Izbranci Nika Kovača so pokazali zelo dobro igro, vse do sporne enajstmetrovke v 71. minuti so imeli ugoden izid. Naredili so kar 21 prekrškov in s tem ustavili nekaj nevarnih akcij gostiteljev prvenstva.

Avtogol Marcela za šok v Sao Paulu
Hrvati so začeli zelo pogumno in si tudi priigrali prvo veliko priložnost. V 7. minuti je Ivan Perišić z desne strani podal pred vrata, kjer je Ivica Olić za las meril mimo vrat. Čez štiri minute je razigrani Olić ušel po levi strani in podal pred vrata, kjer Nikica Jelavić ni najbolje zadel žoge, a je zmedel Marcela, ki jo je poslal v lastno mrežo.

Ste tekmo zamudili? Oglejte si jo še enkrat v posnetku: 1. polčas, 2. polčas.


Neymar kronal silovit pritisk Brazilcev
Brazilci so se hitro pobrali in stisnili Hrvate na njihovo polovico. Paulinho je v 21. minuti zapretil z desne strani, a je bil Stipe Pletikosa na mestu, žogo mu je uspelo odbiti. Dve minuti pozneje je v kazenski prostor z desne strani prodrl Neymar, žogo je podal pred vrata, kjer se je v gneči odbila na rob kazenskega prostora. Do strela je z 21 metrov z levico prišel Oscar, Pletikosa pa se je izkazal s parado.

Neymar je v 27. minuti prejel prvi rumeni karton tega prvenstva, ko je z levo roko v vrat udaril Luko Modrića. Čez dve minuti je po podaji Perišića z leve strani z glavo streljal Jelavić, Julio Cesar pa je žogo zadržal. V nasprotnem napadu je Hulk na roba kazenskega prostora našel Neymarja, ki je z natančnim strelom z levico poslal žogo od vratnice v mrežo. Pletikosa se je iztegnil, kolikor je mogel, a je bil za las prekratek.

Ob koncu polčasa je Neymar poskusil še s prostega strela, a neuspešno, po izgubljeni žogi Olića pa je bil nenatančen Hulk.

Hrvati umirili igro
Na začetku drugega dela Brazilcem ni uspelo močno pritisniti. Hrvati so se disciplinirano branili. Igra je bila precej umirjena in je v glavnem potekala med obema kazenskima prostoroma. V 65. minuti je v protinapad krenil Neymar, ustavil ga je Vedran Ćorluka, ki je prejel rumeni karton, s prostega strela s 25 metrov je Dani Alves poslal žogo prek vrat.

Neymar izkoristil darilo japonskega sodnika
Najbolj sporen trenutek srečanja se je zgodil v 69. minuti, ko je Oscar podal z desne strani pred vrata, Fred pa je ob Dejanu Lovrenu zelo hitro padel. Hrvaški branilec vsekakor ni naredil prekrška, sodnik Juiči Nišimura pa je takoj pokazal na belo točko. Neymar z desnico ni najbolj natančno meril, Pletikosa se je žoge dotaknil z obema rokama, vendar je vseeno končala v mreži.

Oscar z mojstrovino potrdil tri točke
Po zadetku, ki je pomenil veliko olajšanje za Brazilce, so petkratni svetovni prvaki znova umirili ritem. Hrvaška je skušala na vsak način doseči zadetek in osvojiti veliko točko, a po strelih Ćorluke mimo vrat in Perišića, ko je branil Julio Cesar, je na drugi strani po hitrem protinapadu Oscar izjemno natančno meril z desnico z 20 metrov. Pletikosa je bil nemočen in Brazilci so si pošteno oddahnili.
Kovač: Če je to 11-metrovka, potem lahko gremo igrat košarko
"Sramota! Videl sem na ponovljenem posnetku, kaj se je zgodilo. Če je to najstrožja kazen, potem lahko gremo igrat košarko. To je rop! Fantje so se borili, oddelali dolge priprave, potem pa nas je pokopal sodnik, ki ni bil na ravni te tekme. Našega moštva niso spoštovali, sodniškega dela sicer nikoli ne komentiram. Pustili smo odličen vtis, igrali smo odlično. Povedli smo, a nismo zdržali do konca prvega polčasa. Tako se branijo naše barve, fantje so dali vse od sebe," je bil jezen Niko Kovač, ki je prvič izgubil tekmo na klopi Hrvaške.

Hrvati so zelo pogrešali Maria Mandžukića, ki zaradi rdečega kartona na tekmi dodatnih kvalifikacij proti Islandiji ni imel pravice do nastopa.
Neymar: Najlepši začetek SP-ja
"To je bila najboljša uvodna tekma, lepšega začetka si ne bi mogel predstavljati. Res smo morali dobiti to srečanje, pritisk je bil velik. Začeti svetovno prvenstvo z dvema goloma je res sijajno. Pri izenačenju na 1:1 sem res mislil poslati žogo med nogama branilca, vsekakor sem načrtoval močnejši strel. Na srečo je žoga pristala v mreži. Pri strelu z enajstih metrov sem želel močno streljati, vratar je dobro posredoval," je dodal Neymar.
"Neymar je poseben igralec. Res ne potrebuje vseh novinarjev, da mu govorijo, da mora postati najboljši igralec na svetu. Njegova naloga je, da igra za Brazilijo, in to mu je danes odlično uspelo. Imamo še veliko rezerv, moramo se še izboljšati. Zagotovo do konca prvenstva ne bo šlo vse po naših načrtih. Zelo sem zadovoljen z odločnostjo igralcev po zaostanku. Pohvaliti moram tudi navijače v Sao Paulu, ki so nam zelo pomagali," je bil zadovoljen selektor Luiz Felipe Scolari.

Skupina A, 1. krog, Sao Paulo:
BRAZILIJA - HRVAŠKA 3:1 (1:1)
Neymar 29., 71./11-m, Oscar 91.; Marcelo 11./ag
Brazilija: Julio Cesar, Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo, Paulinho (63./Hernanes), Luiz Gustavo, Oscar, Hulk (68./Bernard), Neymar (88./Ramires), Fred.
Hrvaška: Pletikosa, Srna, Ćorluka, Lovren, Vrsaljko, Modrić, Rakitić, Perišić, Kovačić (61./Brozović), Olić, Jelavić (78./Rebić).
Sodnik: Juiči Nišimura (Japonska)


Petek ob 18.00:
MEHIKA - KAMERUN (Natal)

Verjetni postavi:
Mehika: Ochoa, Marquez, Rodriguez, Moreno, Aguilar, Layun, Vazquez, Guardado, Herrera, Dos Santos, Peralta.
Kamerun: Itandje, Nkoulou, Nyom, Bedimo, Chedjou, Song, Eyong, Aboubakar, Makoun, Moukandjo, Eto'o.
Sodnik: Wilmar Roldan (Kolumbija)

Lestvica:                   
BRAZILIJA    1  1 0 0  3:1 3
HRVAŠKA      1  0 0 1  1:3 0
MEHIKA       -  - - -    - -
KAMERUN      -  - - -    - -

Analiza prvega polčasa Brazilija - Hrvaška
Analiza drugega polčasa Brazilija - Hrvaška
Oscar kronal izvrstno predstavo
Neymar z bele točke popeljal Brazilijo v vodstvo
Neymar poskrbel za izenačenje na 1:1
Prvi zadetek prvenstva - avtogol Marcela