Hrvaška reprezentanca na petkovem treningu na stadionu Lužniki v Moskvi. Foto: Reuters
Hrvaška reprezentanca na petkovem treningu na stadionu Lužniki v Moskvi. Foto: Reuters
Hrvaška
Polfinale med Hrvaško in Anglijo je v Moskvi spremljalo 10.000 hrvaških navijačev. Na zagrebškem letališču pričakujejo, da bo v soboto in nedeljo proti Moskvi poletelo tudi več čarterskih letal kot pred sredno polfinalno tekmo, ko so imeli šest izrednih poletov z nekaj več kot 1000 navijači. Foto: Reuters
Infantino: Na igrišču ni velikih in malih ekip
V Franciji in na Hrvaškem se stopnjuje vročica pred finalom
Belgijci in Angleži za tolažilno nagrado 1,5 milijona evrov

Manjkali so Šime Vrsaljko, Danijel Subašić, Ivan Strinić, Ivan Perišić in Dejan Lovren. A dvomov, da peterica ne bi bila nared do nedelje, ni. Morda je še najbolj pod vprašajem nastop Perišića, ki ima poškodovano stegensko mišico.

Ruski mediji so poročali, da je Perišić poiskal pomoč v moskovski bolnišnici in da v finalu ne bo igral. V hrvaškem taboru tega niso komentirali. Perišić je bil sicer na pregledu z magnetno resonanco, ki je pokazala, da poškodba ni hujše narave.

V podaljšku polfinalne tekme z Anglijo je poškodbo staknil tudi branilec Ivan Strinić, zaradi katere ga je selektor izbrane vrste Zlatko Dalić zamenjal. Vrsaljko je imel težave s kolenom že pred obračunom z Anglijo, a je stisnil zobe. Lovren in Subašić naj bi dobila prosto, da se spočijeta za najpomembnejši obračun v zgodovini hrvaškega nogometa.

Odlikovanja za hrvaške junake
Medtem pa se na Hrvaškem že pripravljajo na sprejem svojih junakov. Predsednica Hrvaške Kolinda Grabar-Kitarović, ki si bo finale ogledala na stadionu v družbi francoskega predsednika Emmanuela Macrona, bo v ponedeljek popoldan izročila državna odlikovanja in priznanja trenerju hrvaške nogometne reprezentance, igralcem, članom strokovnega štaba in delegacije hrvaške nogometne zveze. Državna odlikovanja so pred 20 leti iz rok prvega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana dobili tudi hrvaški nogometaši in trenerji, ki so bili bronasti na svetovnem prvenstvu v Franciji.

Z letališča do središča mesta v odprtem avtobusu
Reprezentance bo iz Moskve na zagrebško letališče priletela približno ob 14. uri, nato pa je predvideno, da bodo nogometaše peljali do središča mesta v odprtem avtobusu. Zagrebški župan Milan Bandić je pozval vse nogometne privržence, naj pozdravijo reprezentante na njihovi poti do osrednjega zagrebškega trga. Sredi mesta so pripravili poseben program, za katerega so angažirali znanega hrvaškega gledališkega režiserja Krešimirja Dolenčića.

Ponedeljek na Hrvaškem dela prost dan?
Predsednik hrvaškega parlamenta Gordan Jandroković je v petek izjavil, da obstaja možnost razglasitve ponedeljka za dela prost dan v državi, če se bo Hrvaška povzpela na svetovni nogometni vrh. Nekatera podjetja so že napovedala, da v ponedeljek zaradi prihoda hrvaških nogometašev ne bodo obratovala.

Hrvaški premier Andrej Plenković je pozval delodajalce, ki si to lahko privoščijo, naj zaposlenim omogočijo prihod na zagrebške ulice, kjer bo sprejem nogometašev. Tudi sam se bo udeležil sprejema.

Še pred velikim finalom bo v soboto ob 16.00 v St. Peterburgu na sporedu tekma za tretje mesto oziroma za "tolažilno nagrado" med Belgijo in Anglijo. Prenos obeh tekem na TVS 2 in na MMC-ju.


NOGOMET

21. SVETOVNO PRVENSTVO

TEKMA ZA 3. MESTO, St. Peterburg

Sobota ob 16.00:
BELGIJA – ANGLIJA (prenos na TVS 2/MMC-ju)

Verjetni postavi

Belgija: Courtois, Alderweireld, Kompany, Vertonghen, Chadli, Meunier, Witsel, De Bruyne, Mertens, E. Hazard, Lukaku.

Anglija: Pickford, Walker, Stones, Maguire, Alexander Arnold, Dier, Rose, Alli, Lingard, Sterling, Kane.

Sodnik: Alireza Faghani (Iran)


FINALE, Moskva – Lužniki

Nedelja ob 17.00:
FRANCIJA – HRVAŠKA (prenos na TVS 2/MMC-ju)

Francija: Lloris, Pavard, Varane, Umtiti, Lucas Hernandez, Pogba, Kante, Matuidi, Mbappé, Giroud, Griezmann.

Hrvaška: Subašić, Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić, Rakitić, Brozović, Modrić, Rebić, Perišić, Mandžukić.

Sodnik: Nestor Pitana (Argentina)

Infantino: Na igrišču ni velikih in malih ekip
V Franciji in na Hrvaškem se stopnjuje vročica pred finalom
Belgijci in Angleži za tolažilno nagrado 1,5 milijona evrov