Nogomet
Neuspešno sestankovanje na sedežu DFB-ja
Pred finalom nemškega finala v Berlinu so skušali na nemški nogometni zvezi pomiriti duhove, a sledile so blede pripravljalne igre celotne reprezentance, kjer sta bila igralca postala tarča žvižgov in napadov na družbenih omrežjih. Foto: Reuters

Dodaj v

Predsednik nemške zveze zavrača Özilove očitke o rasizmu

O kritikah Mesuta Özila, ki se je umaknil iz elfa
26. julij 2018 ob 12:50
Berlin - MMC RTV SLO, STA

"Priznam, da so me osebne kritike prizadele. Še bolj pa mi je žal za kolege, prostovoljce in zaposlene v DFB-ju, da so vpleteni v zgodbo, povezano z rasizmom. Takšne očitke (Mesuta Özila) odločno zavračam v svojem imenu in imenu zveze."

Prvi mož nemške nogometne zveze (DFB) Reinhard Grindel je zavrnil očitke o rasizmu nekdanjega reprezentanta Mesuta Özila, je pa priznal, da so bile v postopku storjene napake. Predstava na svetovnem prvenstvu v Rusiji je mnogo stvari postavila pod vprašaj, je v izjavi, objavljeni na spletni strani DFB-ja zapisal Grindel.

Sporno fotografiranje s turškim predsednikom Erdoganom
Özil je nemško izbrano vrsto zapustil v nedeljo, pri čemer je kot razlog med drugim navedel rasizem in diskriminacijo, ki sta sledila objavi njegove fotografije s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom in še enim nemškim reprezentantom turških korenin Ilkayjem Gündoganom. 29-letni Özil je v pismu, s katerim se je (vsaj začasno) poslovil od reprezentančnega dresa, kritiziral medije, sponzorje, nemško nogometno zvezo in Grindla osebno. "V očeh Grindla in njegovih podpornikov sem Nemec, ko zmagujemo, ko izgubljamo, pa sem imigrant," je zapisal nogometaš Arsenala.

Štiri dni pozneje je Grindel, ki je bil v času izbruha afere na počitnicah, v pismu zapisal, da so vrednote DFB-ja tudi njegove vrednote. "Raznolikost, solidarnost, boj proti diskriminaciji in integracija so vrednote in prepričanja, ki so blizu mojemu srcu," je zapisal. Kot je še dejal prvi mož nemške nogometne zveze, je DFB upravičeno podvomil v primernost fotografije s turškim predsednikom Erdoganom, globoko pa obžaluje, da je bilo to zlorabljeno za rasistične izjave.

To. G.
Prijavi napako
Komentarji
dr. LeQuack
# 26.07.2018 ob 13:11
Dokler se bo med predvolilno kampanjo slikal z Erdoganom in ne z Merklovo ali kakšnim drugim nemškim politikom, potem bo imigrant.
redcock
# 26.07.2018 ob 13:04
Ma nehajte že enkrat s Ozulom. Nehal je igrati za reprezentanco Nemčije in pika.
zabowski
# 26.07.2018 ob 13:07
Strinjam se!
Nehajte že s temi nemškimi zdrahami, ki se nas v bistvu prav nič ne tičejo.
bilzerian
# 26.07.2018 ob 13:21
özil se je slikal s erdoganom, kar je obsodila celotna nemška javnost, ne pa vodstvo DFB.
že na pripravah na SP ga je občinstvo zaradi te poteze na vsaki pripravljalni tekmi izžvižgalo.
sicer pa si je sam kriv.

če se je kot nemški državljan, ki je rojen in odrastel v nemčiji, izrekel za turškega nacionalista, naj ga ne čudi, da ga nemci naenkrat ne marajo.
whitwice
# 26.07.2018 ob 13:50
V momentu ko je sliko objavil, s pripisom, moj predsednik bi ga morali odslovit iz reprezentance pa pika. Pa bi bil zdej mir. Ne vrm zakaj Ozilu ne bi nihce ocital da je rasisticen do Nemcev ce se ze gre slikat z diktatorjrm, cigar delo ocitno odobrava. Slika se z najvecjim rasistom in potrm ocitke na to obraca sebi v prifld ces da so ostali rasisti ker na to opozorijo.
Olorin
# 26.07.2018 ob 14:31
@elCartel
"kolikor vem se je slikal z erdoganom
ni pa se izrekel za turškega nacionalista. to je nek kontekst, ki si ga ti dodal, iz kakšnih blodenj (ali s pomočjo kakšnih substanc) ne vem.

če je temu tako, potem se je merklova tudi izrekla za turškega nacionalista, saj obstaja več slik nemške kanclerke ob erdoganu kot pa ozila."

Tole je priblizno tako butasta logika, kot ce bi rekel da je zemlja ravna, zato ker na uravnan ploh polozis vaservago.
GoodFella
# 26.07.2018 ob 14:51
Pa saj se ve, da so izseljeni Turki največji Erdoganovi podporniki. Ne glede na to, v katero državo so se priselili, bodo bolj lojalni njemu kot Nemčiji, Avstriji. Ne delajmo si utvar no.
JBT
# 26.07.2018 ob 13:30
Bila pa bi snzacija, če bi priznal, smo pravi Nemci, smo nacionalisti, ne maramo prišlekov,....
atom ant
# 26.07.2018 ob 16:40
Naš Jakov se niti v sanjah ne bi fotkal s Kolindo med predvolilno kampanjo.
S hrvaškom dresom in napisom Fak pa sploh ne.
Garantiram z glavo.
fantasycamp
# 26.07.2018 ob 15:31
Stoletja suženjstva nad Slovani, genocid nad Armenci in te se imajo pravico oklicati za tiste ki bodo sodili Nemcem!
prizemljen
# 26.07.2018 ob 14:36
kapitalist
Nemci so veliki rasisti in nacionalisti, to se moramo zavedati.

To je bolj fama kot res. Običajno se na prvo mesto med šovinističnimi nacijami (ne nujno narodi) postavlja Francoze. Zgodovinsko in trenutno gledano za zelo šovinistične veljajo tudi Madžari, Poljaki, Italijani, Hrvati, Turki, Bolgari, Angleži, pa tudi Britanci v celoti. Tudi Rusi in Grki, Srbi in celo Španci niso čisto nedolžni. O Nemcih pa se začnemo pogovarjati šele tu nekje. Zgodovina nekega naroda in / ali nacije ni samo nekaj let sredi 20. st., ki dajo zmagovalcem in tudi poražencem (Poglejte izjave Italijanov) priliko, da drugemu (v tem primeru glavnemu poražencu9 naprtijo čisto vse, še celo svoje grehe.

Mimogred, pravilno bi bilo: tega se moramo zavedati - rodilnik pa to...
pikam_dopust
# 26.07.2018 ob 15:33
Vse skupaj je oslarija.
Tip ni v več v formi & je star, pa je izkoristil trenutno rahlo negativno publiciteto (roko na srce, si jo Die Mannschaft tudi pošteno zasluži), da je za svoj odstop okrivil druge - ne pa sebe. Pač tako, kot smo v teh krajih (govorim za JV Evropo v celoti), že od pamtiveka navajeni.

Move on.
Quinlan
# 26.07.2018 ob 14:37
Ljudje niti ne vedo več kaj je rasizem. Rasno karto pa itak potegnejo največje zgube, ki nimajo hrbtenice priznati lastno napako.
dego47
# 26.07.2018 ob 16:52
kapitalist,če ti je država podelila državljanstvo si državlajan te države in spoštuješ njihove zakone in brigajo te volitve v tvoji bivši državi.Poglej američane,mešanica vsega,ko pa se kdo "zapiči" v njij so pa američani,to pri nas še dolgo ne bo jasno nobenemu.Mi smo prvo vsi skupaj slovenski državljani šele potem komunisti ali belogardisti.Dokler bomo tako sestavljali vlado bomo kmalu spet čakali v vrstah.
miki331
# 26.07.2018 ob 18:17
Nemci niso imeli jajc ga takoj ven zabrisat zdej pa imajo. Če je Erdogan njegov predsednik, je on lahko potem državljan Turčije in naj lepo dribla za turke, simpl.
prizemljen
# 26.07.2018 ob 18:02
el CARTEL

Rek: "Cuius regio eius religio," ni v posebni povezavi s fevdalizmom, ki je bil takrat (1555 po sklenitvi Augsburškega verskega miru) že kar v vidni krizi, veliko pa z državo in zaustavitvijo verskih državljanskih vojn med zagovorniki protestantizma in katolicizma. Važen je bil vladar in ne vsak fevdalec. Načeloma so zato v habsburških deželah zaželeni katoličano in izgnani protestanti, v recimo prusiji pa ravno obratno. Seveda so bile tudi tu precejšnje razlike. Madžarski so že vladali Habsburžani, vendar so tam protestante tolerirali, če ne celo izrazito podpirali.
Predvsem pa to reklo ne zaobjema in nima nobene veze s tem, kar mu vi dodatno pripisujete - torej določanjem narodnoste pripadnosti v povezavi z državo rojstva.
Sploh pa je problem pomena termina "nacio" in njegovih izpeljank izjemno velik. Nikakor ni prevedljiv zgolj na našo narodnost oz. narodno pripadnost. V večini "starih" držav pomeni prej teritorialno oz. državno pripadnost. Na tej osnovi ločimo ti. državne in jezikovne narode. Eni smo svoje kontituiranje v 18. in zl. 19 stoletju opirali predvsem na jezikovno raven, drugi na teritorij oz. državo (npr. Francozi).
fantasycamp
# 26.07.2018 ob 16:47
el CARTEL
https://sl.wikipedia.org/wiki/Tur%C5%A1k
i_vpadi

https://sl.wikipedia.org/wiki/Armenski_g
enocid
Bošty
# 26.07.2018 ob 15:32
Mislim da bi Nemci isto reagirali, če bi imeli nemškega reprezentanta ruskih korenin, ki bi se slikal s Putinom. Ne gre za Turke, gre specifično za Erdogana in njegovo politiko.
kopibrejk
# 26.07.2018 ob 13:45
Brez 'integracije' kot ene temeljnih in srčnih vrednot gospoda Rindla je dojče fuzbal nekonkurenčen. Minili so časi Švarcnbeka.
el CARTEL
# 26.07.2018 ob 17:05
dego47 @ to, kar ti predlagaš, je v bistvu poznano še iz feudalizma. znani rek "Cuius regio, eius religio" (čigar zemlja, njegova vera - torej feudalni podložnik je moral imeti enako vero kot njegov gospodar).

kasneje, po koncu feudalizma, so to spremenili v "čigar država, tistega vera/nacionalnost". znani primeri so iz 19. stoletja, ko so madžari za vsakega, rojenega na področji takratne madžrske (torej dela AO), takoj imenovali za madžara, ne glede na to ali je bil hrvat, srb,slovenec, madžar, avstrijec ali kaj tretjega. Enako so to po revoluciji počeli hrvati, kjer so vse imenovali hrvati potem pa delili na verski osnovi.

skratka, danes to počne par bivših imperialnih sil, kot recimo američani. poanta je, da to ni nov koncept. druga poanta pa je, če hočeš da to deluje, mora biti sprejemanje z obeh strani (recimo američan ne bo nikomur, ki ima ameriško državljanstvo, rekel, da ni "pravi" američan ali da ni američan).
Pravzaprav sem večkrat slišal, da zagovarjajo vse v stilu "dokler živi tu je naš".

Zakaj nemčija tega ni sposobna, ne vem.
je pa res, da je pri evopejci dražvniška in nacionalna zavest močnejša kot pri američanih.
el CARTEL
# 26.07.2018 ob 15:16
Olorin @ ne vidim, kje naj bi se ozil izrekel za turškega nacionalista. vidim, da se je izrekel za turka in slikal s predsednikom turčije, ki je legalno izvoljen s strani svojega ljudstva.

to je isti erdogan s katerim je nemčija povsem mirno sodelovala, dokler se niso odločili, da so njegove politične čiste preveč (seveda nikogar ne motijo vojni zločini francozov, američanov ali islamske teokracije tipa SA, da bi enako kvazi-moralno držo aplicirali na druge, bi bilo preveč).

če pogledam retrospektivno,
glede na vso histerijo, ki je povzročil v nemčiji,
sem kar vesel da sta se turka slikala.
sedaj lahko uživam besednih dvobojih nemcev in nemških-turkov.
jaz bi kar oborožil turke da se lažje borijo za "svobodo"
el CARTEL
# 26.07.2018 ob 15:34
fantasycamp
# 26.07.2018 ob 15:31
Prijavi neprimerno vsebino
Stoletja suženjstva nad Slovani, genocid nad Armenci in te se imajo pravico oklicati za tiste ki bodo sodili Nemcem!


najprej nisem bil prepričan ali govoriš o nemcih ali turkih (suženjstvo nad slovani, genocid)
el CARTEL
# 26.07.2018 ob 14:12
v bistvu je problem, ker nemški politični vrh ni več frend z erdoganom in potem pričakujejo, da nihče od nemških reprezentantov ne boimel nič z njim (navajenost nemcev da vsem, tudi državam, diktirajo skupno zunanjo politiko se nadaljuje tudi v pričakovanju, da še celo fuzbalerji izvajajo to zunanjo politiko).

skratka nemčija meša politiko in šport. FIFA bi jih morala kaznovati.

ozil ne ve kaj je rasizem. nekdo bi ga moral podučiti.
sam ne verjamem,d a se gre za nemški nacionalizem tu, ne verjamem da je predsednik nacionalist (zasebno ne vem, javno sigurno ni, ker bi ga čistunski nemci že odstranili), je pa v službi politike enako kot ozil, le z nasprotnimi stališči.
el CARTEL
# 26.07.2018 ob 14:07
če se je kot nemški državljan, ki je rojen in odrastel v nemčiji, izrekel za turškega nacionalista, naj ga ne čudi, da ga nemci naenkrat ne marajo.

kolikor vem se je slikal z erdoganom
ni pa se izrekel za turškega nacionalista. to je nek kontekst, ki si ga ti dodal, iz kakšnih blodenj (ali s pomočjo kakšnih substanc) ne vem.

če je temu tako, potem se je merklova tudi izrekla za turškega nacionalista, saj obstaja več slik nemške kanclerke ob erdoganu kot pa ozila.

ozil je turek. nemci so šokirani ob tem dejstvu, a tako pač je.
je pa dvolično, da so ravno njega sedaj izpostavili kot največjega krivca za neuspeh (kako lahko je potomca priseljencev izpostaviti za kolektivni neuspeh).
kapitalist
# 26.07.2018 ob 13:31
Nemci so veliki rasisti in nacionalisti, to se moramo zavedati.
Kazalo