FIFA SP v nogometu 2018
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 13 glasov Ocenite to novico!
VAR bo imel na SP-ju veliko vlogo. Foto: Reuters
Sodniki bodo odslej veliko bolj razbremenjeni. Foto: Reuters

Dodaj v

VAR: "Ne dvigujte zastavic, če niste prepričani."

Jutri otvoritvena tekma Rusija – Savdska Arabija
13. junij 2018 ob 08:00
Moskva - MMC RTV SLO

Na svetovnem nogometnem prvenstvu bodo za pomoč sodnikom prvič v zgodovini uporabili videotehnologijo (VAR). Nasvet sodnikom: če bodo okoliščine glede prepovedanega položaja tesne, ne dvigujte zastavice.

Navijačem na stadionih bodo prikazali posnetke spornih položajev, kar bo zagotovo zmanjšalo nelagodje, ki se je pojavilo med uveljavitvijo VAR-a v določenih evropskih ligah. Posnetki na stadionih bodo vidni, a šele, ko se bo sodnik odločil in se bo igra nadaljevala. Predsednik sodniške organizacije pri Fifi, znameniti Pierluigi Collina pravi, da so rešili težave in da dolgih prekinitev ne bo.

Collina je povedal, da so linijskim sodnikom pri sumu o prepovedanem položaju svetovali, naj ne dvigujejo zastavic, če so okoliščine tesne. "Prepustite odločitev VAR-u," svetuje sodnikom Collina. "Če boste videli, da linijski sodnik ni dvignil zastavice, to ne pomeni, da je naredil napako. Sledil bo preprosto našemu nasvetu. Sodnikom smo rekli, naj ne dvigujejo zastavic, če niso 100-odstotno prepričani in poteka akcija, ki bi lahko prinesla zadetek. Namreč, če dvigne zastavico, je vsega konec," je povedal Collina.

Collina, ki je sodil finale SP-ja leta 2002 med Brazilijo in Nemčijo, je prepričan, da bo VAR sodnike razbremenil stresa. "Zdaj imajo pomočnika, ki ga v preteklosti niso imeli," je povedal Collina.

Za VAR bo na turnirju v Rusiji zadolženih 13 sodnikov, za posamezno tekmo štirje. Videosoba je v Moskvi. Sodniki bodo imeli za vsako tekmo na razpolago 33 kamer in osem počasnih posnetkov. Glede na raziskave se je natančnost sodniških odločitev po uvedbi VAR-a zvišala s 93 % na 98,8 %.

Massimo Busacca, direktor sodnikov pri Fifi, opozarja, da VAR ne bo popoln. Čeprav ima Fifa v sistem popolno zaupanje, nekaterih položajev ne bo mogoče povsem razčistiti. "Pred zaslonom je vedno človek in njegova interpretacija. Ne gre za tehnologijo golove črte z vibracijami. Tu gre za človeško odločitev. Lahko bo rekel da, lahko bo rekel ne. Razglabljamo lahko po tekmi," pravi Busacca.

"Prepričan pa sem, da škandalov, ki smo jim bili priča v preteklosti, ne bo," še dodaja Busacca.

Svetovno prvenstvo se bo začelo jutri ob 17.00 s tekmo med Rusijo in Savdsko Arabijo. Vseh 64 tekem si boste lahko v živo ogledali na TV SLO 2 in MMC-ju.

R. K.
Prijavi napako
Komentarji
magroman
# 13.06.2018 ob 08:08
Ti si ena farsa.Jst bom rekel končno in upam na bolj pravično igro.
proteus
# 13.06.2018 ob 08:16
farsa je bila do sedaj. malo več pravice bo na tekmah
Belphegor
# 13.06.2018 ob 08:44
Kaj pa VAR za "padalce" in namerne "Ramosove" prekrške? Tisto izsiljevanje penalov in poležavanje ter umazana igra mene bolj moti kot pa napačno dosojen offside, ki je pač posledice nenamerne napake sodnika, ki se mora ob izjemno hitri igri odločiti v trenutku. Naj dajo ogled posnetka za vse zelo sumljive situacije, ne le za ofsajde in penale. Polčas bo trajal mogoče 2 minuti več, bo pa vsaj vse pošteno.
la.sonrisa
# 13.06.2018 ob 09:24
Olivia Melocco, moja sestrska prijateljica je veliko cenejša in več dela :) ne vem, če imaš ravno dober deal.

admin, resno? briše se skoraj vsaka politično nekorektna izjava, s tem pa lahko smetijo?
softdream
# 13.06.2018 ob 10:05
Sodnikom predlagam še dodatni kameri na Ramosu in Suarezu.
Kotnik90
# 13.06.2018 ob 10:22
Kakšen VAR oglasil? Kakšne govorite eni... Pa kaj mislite da je to ena trobenta ki zatrobi če bo Ronaldo v offsajdu? VAR prav tako upravljaljo ljudje, ki sodniku sporočijo, da je ob golu bil offsajd, in nato sodnik gol razveljavi, če bo Ronaldo v offsajdu in bo dal gol v tisti akciji, se nič ne bo VAR oglasil, ampak bo sodnik priznal gol, video sodnik pa mu bo naknadno sporočil da je bil offsajd in glavni sodnik gol razveljavi.

Tu so ljudje ki so najbolj pametni na svetu, pa pomoje sploh ne gledajo nogometa razen mogoče kakšen finale Lige Prvakov. In ja, v primeru kot je bil prekršek Sergia Ramosa nad Salahom, bo video sodnik, prav tako poklical glavnega sodnika, mu svetoval ogled posnetka, ta si ga bo potem na posebnem TVju pogledal in določil, ali je to navaden prekršek ali direktni rdeči karton. Tako kot je bilo zadnjič z Ibrahimovičem v ZDA. Sodnik ni videl nič, na podlagi ogleda posnetka pa je potem glavni sodnik dodelil rdeči karton.

Zdej pa prosim že nehajte s tem nabijanjem o Ronaldu in offsajdih. Noben gol iz predhodnega offsajda ne bo veljal, pa naj bo to CR, Messi ali pa Mile Kitić. In sodniki bodo igro pustili ravno zaradi tega, ker če ni prepričan ali je offsajd ali ne, in če dvigne zastavico se igra prekine, potem ti nič ne pomaga če ni bilo offsajda, če pa igro pusti, pa se ob doseženem zadetku preveri situacijo, če je bilo vse čisto gol ostane, v kolikor je bil nekdo od igralcev ki so v akciji igrali z žogo v offsajdu, ali pa je bil v offsajdu in je z gibanjem oviral vratarja, pa se gol razveljavi.
Heisenberg
# 13.06.2018 ob 08:28
VAR odpravlja nekaj starih težav, prinaša pa nekaj novih. Vidim da se veliko ljudi tega ne zaveda in misli, da bo sedaj vse popolno in brez napak. Kakorkoli že, upam na dobro sojenje in čim manj zmede.
rarock
# 13.06.2018 ob 10:25
Tale članek je precej nepopoln. Omenja Video tehnologijo, nato pa piše samo o offsidu. ALi lahko avtro da popolno informacijo, za katere situacije se sploh lahko VAR uporablja..? Za 11m ? Za rdeče kartone ? ...
el CARTEL
# 13.06.2018 ob 10:16
stalno korak v off sideu, in pač računali na to, da bo stranski sodnik sledil navodilom Colline (ne dvigujte zastavice) in, da se VAR ne oglasi.

če prav razumem bodo sodniki dvigali zastavico pri očitnih offide-ih, le ko bo situacija na meji, bodo odločitev prepustila VAR-u (torej pustili igro, če bo zadetek in bo neregularen se ga bo razveljavilo, drugače pa bo obveljal).

to se mi zdi pošteno.
bo pa smešno, ko se bo ekipa veselila gola ene 30 sekund, potem pa ga razveljavijo. ali pa se ne bodo veselili in bodo čakali na odločitev hehe
sas
# 13.06.2018 ob 08:46
Upam, da ne bo tako, kot je bilo v Angliji v eni tekmi pokala ... ko so gledali te posnetke in je trajalo in trajalo. Če bodo odločitve hitre, je to ok, če pa bo vsako odločanje trajalo nekaj minut, pa se tekma uniči ...
prestigius
# 13.06.2018 ob 08:16
Dobrodošlo.....Ronaldo pa je s tem ali brez tega še vedno legenda!!!
Hijena
# 13.06.2018 ob 08:22
Upam, da ne bo tako, kot pri rokometu
miki_miska
# 13.06.2018 ob 08:52
V vseh športih, kjer so video sodniki se še vedno dogajajo nepravične odločitve. Tega se res ne da 100% izkoreniniti, ampak pustite vsaj da prvenstvo mine in potem obtožujte. Eni ste res tu samo da "šinfate" ne glede na to kakšno je ozadje. Jaz pozdravljam to zadevo, moti me pri teh video sodnikih samo napašna odločitev ko je res jasno iz vseh kamer in situacij, pa se še vedno razsodi napačno. Pozdravljeno prvenstvo, naj bo polno pravih odločitev, lepih tekem in pravičnih rezultatov.
janroz
# 13.06.2018 ob 10:11
Vse kar lahko pričakujemo od tehnike je, da bo grobijanom, simulantom, prevarantom na tekmah pristrigla peruti. Ne moti me toliko, če je bil gol dosežen iz prepovedanega položaja, ko je šlo za centimetre, moti me grobost posameznikov, simuliranje, namerni padci v kazenskem prostoru .. tega bo sedaj bistveno manj. Glede prepovedanih položajev pa je dejansko prav tako, kot se priporoča kajti če se ugotovi, da prepovedanega položaja ni bilo, ni ponovitve akcije, če pa je bil in se doseže gol, bo ta razveljavljen, kar je prav. Gledali smo ligo prvakov in kar nekaj dobrih akcij je bilo neupravičeno prekinjenih, kar se je kasneje videlo iz posnetka, res da samo centimetri, vendar ekipa je bila oškodovana in tu ni popravca to je zelo pomembno. Sicer pa, počakajmo, bomo videli če bo delovalo kot napovedujejo.
Binder Dandet
# 13.06.2018 ob 09:54
"stalno korak v off sideu, in pač računali na to, da bo stranski sodnik sledil navodilom Colline (ne dvigujte zastavice) in, da se VAR ne oglasi."

Če bodo korak v offsideu, bo VAR to zaznal. To je ideja celotne zadeve.
sas
# 13.06.2018 ob 10:21
@janroz
Glede simuliranja in grobosti ... to se ne da med tekmo reševat, ker bo trajalo predolgo. Že pri simuliranju lahko samo tiste najbolj očitne stvari ugotoviš ... npr. ko sploh ni stika med igralcema. Večina simuliranja pa je valjanje ob najmanjšem stiku ...
To bi se moralo po tekmi pregledat in najstrožje kaznovat ...
Binder Dandet
# 13.06.2018 ob 09:53
"Glede na raziskave se je natančnost sodniških odločitev po uvedbi VAR-a zvišala s 93 % na 98,8 %."

Doslej so bili 93% natančni? Al res preostalih 7% ima toliko večjo težo, ker so ponavadi sporne odločitve, ki prevagajo tekmo v eno ali drugo stran?
Heisenberg
# 13.06.2018 ob 11:27
Kratka predstavitev VAR-a na YouTube kanalu FIFATV: VAR - The System Explained
Kotnik90
# 13.06.2018 ob 10:44
Sistem VAR bo uporabljen za štiri vrste odločitev: 1. gole, vključujoč morebitne predhodne prepovedane položaje, 2. dosojene in nedosojene enajstmetrovke, vključujoč morebitne predhodne prepovedane položaje, 3. neposredne rdeče kartone in 4. primere zamenjave identitete, ko je rumeni ali rdeči karton pokazan napačnemu nogometašu.
clutch00
# 13.06.2018 ob 08:29
prepricani bodo le za male reprezentance, za vecje pa verjamem da z zastavcami ne bodo mahal
muraš10
# 13.06.2018 ob 15:41
VAR = very annoying referee
zabowski
# 13.06.2018 ob 13:10
Počakajmo, da vidimo kako bo to izgledalo v praksi. Koliko bo to prineslo dobrega in koliko slabega. Ne razumem kritikov, ki kar tako na suho nabijajo, kako bo to ubilo nogomet. Ob naštevanju vseh morebitnih slabostih sistema VAR, ne pozabimo koliko tekem in rezultatov je bilo v preteklosti uničenih zaradi sojenja neobstoječih ofsajdov ali nesojenja obstoječih. Meni se zdi normalno, da se to skuša odpraviti ali vsaj zmanjšati. Če je VAR prava pot, pa ne vem.
miki_miska
# 13.06.2018 ob 12:11
Španska zveza odpustila Lopetegui-ja pravkar. Španci dan pred prvenstvom ostali brez selektorja, bravo Perez in Real.
Haribo
# 13.06.2018 ob 11:34
Komaj čakam, da to uvedemo v Prvi ligi, da lahko še VAR fkrademo.
komar64
# 13.06.2018 ob 09:40
Ne vem zakaj sem dobil 3 minuse na povsem korektno vprašanje? A mi lahko kdo od poznavalcev odgovori? Ali je VAR izključno v domeni glavnega sodnika ali pa ima lahko selektor (trener) "challenge", kot je to že pri nekaterih športih?
tedomedo
# 13.06.2018 ob 14:30
Neskončno boljše kot VAR bi bilo, da bi se lahko trener pritožil na sodniško odločitev. Po pritožbi bi se pogledalo posnetke. Torej tako, kot je v tenisu.
wisan
# 13.06.2018 ob 12:10
Haribo, v peti ligi bo vse to nepomembno.
Jazst2
# 13.06.2018 ob 11:42
Brez veze... to postaja ameriški nogomet.... ne bo gledljivo! Pa še reklame naj vtaknejo med pregledovanjem.

ADIJO NOGOMET
wisan
# 13.06.2018 ob 10:59
koust - ali pa sistem kot pri hokeju: tretjine. Ko si enkrat v obrambni tretjini, ofsajda več ni. Zadnja leta pa opažam, da v hokeju ofsajde velikokrat spregledajo - namerno, da igra teče.
Kapitan Kljuka
# 13.06.2018 ob 10:48
Bravo Collina, se vidi kdo je bil največji car med sodniki...
komar64
# 13.06.2018 ob 08:39
Zanima me, če lahko selektor zahteva VAR?
tedomedo
# 13.06.2018 ob 14:28
VAR ne bo prinesel koristi. Podkupljeni sodniki ne bodo gledali posnetkov.
wisan
# 13.06.2018 ob 10:55
Ne vem zakaj ne naredijo kot pri tenisu: vsaka ekipa ima tri challenge in se pač odloči kdaj jih koristi. Pogoj je seveda ustrezna tehnologija in pa še prej, jasna regulativa.
koust
# 13.06.2018 ob 10:46
Ukinit offside. Igra se raztegne in bo zato več prostora za napadalce. Posledica - več golov.
Igro omejiti na čisto igro. 2 x 25 ali 30 minut. Posledica - bistveno manj simuliranja in zavlačevanja.
wisan
# 13.06.2018 ob 10:53
V bistvu je že od zmeraj veljalo da v primeru negotovosti, ofsajda ni ( n.pr. kot pri golu zahoviča proti lolimpiji ). Itak pa je čas, da obrambni igralci začnejo igrati tudi nogomet ( čuvati napadalce ), ne pa da le trenirajo kako skupinsko nastaviti ofsajde !
PartyTime
# 13.06.2018 ob 08:09
Evo, ronaldo fix 25-30 golov na tem prvenstvu... 3 penali, 21 ofsajd golov in 1 ali 2 regularna gola
Springbok
# 13.06.2018 ob 08:21
Ker je to Collina povedal, da naj ne dvigujejo zatsavic v spornih situacijah, bodo napadalci tipa Ronaldo, Salah, Dybala. Lukaku, Suarez ali Mueller stalno korak v off sideu, in pač računali na to, da bo stranski sodnik sledil navodilom Colline (ne dvigujte zastavice) in, da se VAR ne oglasi. Na SP bomo tako videli, kljub VAR vsaj 10 golov iz prepovedanega položaja, VAR bo po mojem zelo natančen pri prekinitvah igre (koti, prosti streli), pri podajah v globino, zlasti ob sredinski črti, pa se ne stranski ne VAR ob off sidu ne bosta ogasila
aka29
# 13.06.2018 ob 08:03
Tole bo farsa.
Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!