Xavi Hernandez je dvignil pokal, saj je kapetan Barce Carles Puyol poškodovan. Foto: EPA
Xavi Hernandez je dvignil pokal, saj je kapetan Barce Carles Puyol poškodovan. Foto: EPA
Lionel Messi
Lionel Messi je v 20. minuti mojstrsko pospravil žogo pod prečko. Foto: EPA
Pedro Rodriguez
Pedro je z dvema zadetkoma že v prvem polčasu močno nagnil tehtnico na stran Barce. Foto: EPA
Pep Guardiola
Pep Guardiola se je poslovil s 14. lovoriko. Njegov naslednik bo dozdajšnji pomočnik Tito Vilanova, ki bo debitiral v španskem superpokalu proti madridskemu Realu. Foto: EPA
Barcelona zmagovalka kraljevega pokala

To je že 26. pokalni naslov za katalonskega velikana - 13. maja 2009 je Pep Guardiola z zmago nad Baski s 4:1 osvojil prvo lovoriko na trenerski klopi Kataloncev, poslovil pa se je zmago nad istim tekmecem in s 14. lovoriko v štirih nepozabnih letih.
Pedro hitro poskrbel za vodstvo Barce
Barca je začela silovito, že v uvodni akciji na tekmi je Lionel Messi meril mimo vrat. V 3. minuti je Xavi Hernandez podal iz kota, Oscar de Marcos je v kazenskem prostoru nespretno posredoval. Žogo je izbil na nogo Pedra, ki jo je poslal v mrežo.
Vse odločeno po 25 minutah
Po četrt ure igre je Messi streljal z levico z roba kazenskega prostora, vratar Gorka Iraizoz pa je žogo odbil v kot. V 20. minuti je argentinski virtuoz sprejel podajo Andresa Inieste na desni strani kazenskega prostora in žogo velemojstrsko poslal pod prečko. Pet minute pozneje je bil finale odločen, saj je Pedro z 20 metrov z diagonalnim strelom v malo mrežico povišal na 3:0.

Bilbao oškodovan za enajstmetrovko
Baski so se nato le prebudili, strel Markela Susaete v 27. minuti je vratar Jose Manuel Pinto odbil v kot. Dve minuti pozneje je Gerard Pique v kazenskem prostoru podrl Fernanda Llorenetja, a sodnik David Fernandez Borbalan ni pokazal na belo točko. Zelo sporna odločitev glavnega delivca pravice. Dve minuti pred odmorom je Pinto odbil še strel Ikerja Muniaina.
Drugi polčas le še formalnost
V drugem polčasu je Barca uspešno branila prednost. Pri Baskih so vstopili Inigo Perez, Ander Herrera in Gaizka Toquero. Imeli so več od igre, a jim ni uspelo zadeti. Ibai Gomez je v 51. minuti meril mimo vrat, četrt ure pred koncem pa je Jon Aurtenetxe z glavo zapravil najlepšo priložnost za častni zadetek, ki bi si ga Athletic zaslužil. Brez lovorike ostaja vse od leta 1984, pred dvema tednoma je v Bukarešti izgubil tudi finale Evropske lige proti madridskemu Atleticu z 0:3.

Finale, Madrid:
Athletic Bilbao - BARCELONA 0:3 (0:3)
Pedro 3., 25., Messi 20.

Barcelona: Pinto; Montoya, Piqué, Mascherano, Adriano; Busquets, Xavi ( 81./Fabregas), Iniesta ; Pedro ( 87./Thiago Alcantara), Alexis Sanchez ( 72./Keita), Messi.

Athletic Bilbao: Iraizoz; Iraola , Ekiza, Amorebieta, Aurtenetxe; Martinez, de Marcos ( 46./Inigo Perez); Muniain, Susaeta ( 47./Ander Herrera), Ibai Gomez; Llorente ( 73./Toquero).

Sodnik: David Fernandez Borbalan

Barcelona zmagovalka kraljevega pokala