"Zadetke smo dosegli v zares pravem času. Henty je dokazal svojo kakovost in česa je sposoben. Upam, da bo tako nadaljeval," je odlično predstavo Ezekiela Hentyja opisal Aleksander Šeliga. Foto: BoBo
Aleksander Šeliga
Šeliga, ki je zanesljivo branil svojo mrežo, je razkril, kakšna so bila navodila Marjana Pušnika med polčasom: "Trener je ob polčasu dejal, da moramo uživati v igri. Dejal je tudi, da se ne smemo povleči preveč v obrambo in moramo iskati še en zadetek." Foto: BoBo

Za nami je šele šest krogov. Pred nami je še 30 tekem in vsaka šteje. Tri točke so pomemben tako v Mariboru kot tudi proti zadnjemu na lestvici. Gremo vsako tekmo posebej in že v nedeljo nas čaka izjemno težka v Stožicah, ko prihaja Celje, proti kateremu smo imeli lani veliko težav. Po tekmi se bomo malce poveselili, že v ponedeljek pa se bomo osredotočili na naslednje srečanje.

Aleksander Šeliga
Nemanja Mitrović, Dejan Kelhar
Osrednja branilca Olimpije Nemanja Mitrović in Dejan Kelhar sta odlično opravila svojo nalogo. Foto: BoBo

Meni je najlepše igrati v Ljudskem vrtu, saj je vsakič odlično vzdušje. Ni pomembno, za koga se navija, kajti med tekmo tega tako ali tako ne slišiš. Pomembno je le, da so ljudje glasni. Res igram rad tu in mislim, da tudi moji soigralci, kar se je videlo tudi tokrat, ko smo zares uživali v igri.

Andraž Šporar
Maribor - Olimpija
Pušnik je dodal, da Olimpija išče še tri okrepitve in da želi imeti na vsakem položaju po dva konkurenčna nogometaša. Foto: BoBo
Pušnik po veliki zmagi: Mladi igralci lahko še napredujejo
Olimpija v Ljudskem vrtu nadigrala Maribor

zmagi Olimpije na večnem derbiju zadovoljen kapetan zmajev Andraž Šporar.

Dolgo si je Olimpija prizadevala za gostujočo zmago nad večnim tekmecem. V novem obdobju kluba Ljubljančanom v državnem prvenstvu sploh še ni uspelo iz Ljudskega vrta odnesti treh točk. Le enkrat v pokalu so premagali vijoličaste na njihovem terenu, pa še tedaj je Maribor napredoval. Sicer pa je od zadnjega ljubljanskega uspeha v Mariboru minilo kar 11 let. "Lep čas smo se trudili, da bi zmagali v Mariboru. Dostikrat smo bili že zelo blizu, zdaj pa nam je končno uspelo, in to povsem zasluženo, saj smo odigrali dobro tekmo. Vsak posameznik je prispeval kamenček v zmagoviti mozaik," je po prekinitvi negativnega niza na gostovanjih pri aktualnih slovenskih prvakih povedal Aleksander Šeliga.

Pred štirimi meseci popolnoma drugačna slika
Vratar Olimpije na derbiju ni imel veliko dela, pri vseh poskusih Maribora pa je bil zelo zanesljiv. Ob tem je imel veliko podporo pri soigralcih v polju, ki so uspešno branili svojo mrežo. Zanesljiva je bila zadnja linija na čelu z izkušenim Dejanom Kelharjem, ki je dobil praktično vse zračne dvoboje in tudi obračune ena na ena, veliko dela pa so pri branjenju opravili tudi napadalci in vezisti: "Obramba je bila perfektna. Pa tu ne mislim samo ožje obrambe, ampak je celotna ekipa v defenzivni fazi opravila dobro in veliko delo. Nismo dobili zadetka in lahko govorim samo o superlativih."

Konec aprila je bila predstava Olimpije na mariborski zelenici klavrna. Igrala je le ekipa v vijoličastem, ki je zanesljivo dobila derbi s 4:1. Manj kot štiri mesece pozneje je bila v deževnem večeru slika zrcalna. Na eni strani so razigrani zmaji bruhali ogenj od prve minute, vijoličasti pa so bili v prvem polčasu popolnoma apatični in brez konkretnih groženj za Šeligova vrata. V drugem so bili sicer nevarnejši, a pot treh točk na Olimpijin račun ni bila ogrožena.

Mariborska obramba brez rešitve za Hentyja
"Čestital bi svojim varovancem za zares dobro predstavo. Vesel sem te zmage, a ne zaradi tega, ker smo premagali Maribor, ampak ker smo osvojili tri točke v gosteh. Obenem pa derbi tudi vpliva na samozavest, in rad bi videl, da fantje ostanejo na trdnih tleh ter vidijo, da so zmožni še več," je tekmo opisal Marijan Pušnik, podobnega mnenja pa je bil tudi Šporar: "Vedeli smo, da lahko zmagamo, a če bi pred tekmo napovedoval, ne bi rekel, da bomo slavili s 3:0, saj vemo, da je Maribor izjemno kakovostna ekipa. Ko pogledamo celo tekmo, se vidi, da je izid popolnoma zaslužen."

Zmaji so pokazali veliko želje in takoj prevzeli pobudo ter gostitelje stisnili pred njihov kazenski prostor. Napadi so se stopnjevali do pete minute, ko je bila mariborska obramba prvič premagana. Sijajno akcijo je izvedel Martin Mimoun (Francoz je bil zelo razigran in je v drugem polčasu stresel tudi okvir vrat), ki je žogo s svoje polovice popeljal v napad, vmes uspešno preigraval in nato mojstrsko v kazenskem prostoru zaposlil Ezekiela Hentyja, prvo ime derbija, ki je bil praktično ves čas prehiter in preveč spreten za mariborsko obrambo. Nigerijski napadalec, ki se je prebudil na zadnji tekmi proti Kopru, ko je zabil tudi dva gola, je znova udaril v 27. minuti, ko je zadel po samostojni akciji, v žep pospravil Damjana Boharja in Abela Giglija ter nato žogo še drugič spravil za hrbet Jasmina Handanovića.

"Vseh deset garalo v obrambi"
"Zadetka Hentyja, ki je odigral odlično tekmo, sta bila odločilna, a obenem smo zelo dobro igrali tudi v obrambi. Vseh deset v polju nas je garalo v obrambi in Maribor nas ni konstantno prebijal. Z disciplino v obrambi smo ohranili nedotaknjeno mrežo, vemo pa, da imamo kakovost in bomo dali gol,"
je igro soigralca v napadu komentiral Šporar, nad predstavo Hentyja pa je bil navdušen tudi Pušnik: "Ko je razpoložen Henty, je zares izjemno hiter. Taktičen načrt je bil, da najprej prodira po desni, nato po levi. Enkrat mu je uspelo priti mimo Vilerja, nato Boharja. Uspel nam je ta plan. Fant se zares dviguje v formi. Tudi v obrambi, kjer lani ni bil niti približno na taki ravni. Pohvalil bi tudi Šporarja, ki je po poškodbi opravil veliko dela za moštvo v obrambi. To me najbolj veseli, saj fantje postajajo odgovorni. Ob Šeligi, Kelharju in Matiču je ta ekipa še zelo mlada in ima še veliko prostora za napredek."

Podobno silovito kot tokratni derbi je Olimpija začela tudi zadnje jesensko gostovanje v Mariboru, ko je bila blizu uspeha. Tedaj je obračun med največjima slovenskima tekmecema navdušil. Ob 3:3 sta obe ekipi prikazali všečno igro, za kaj takšnega pa tokrat Maribor ni bil na pravi ravni in ni sledil ritmu zmajev. Lani je Olimpija v Ljudskem vrtu že vodila z 2:0, a so vijoličasti izenačili. Tokrat zmaga ni bila pod vprašajem. "V igri smo veliko bolj zreli. To se vidi, saj je manj nihanj. Kontinuirano napadamo in ne letamo brezglavo gor in dol po terenu," je povedal Šporar, ki je v 91. minuti po izvrstni akciji in podaji Mihe Zajca postavil končni izid.

Olimpija ima še ogromno rezerv
Kapetan je bil tudi tokrat glavni akter proslavljanja z navijači. Od prve tekme letošnje sezone, ko je Olimpija povzročila Gorici do zdaj edini poraz (4:1), vsak uspeh Ljubljančani na svoj način proslavijo z Green Dragonsi, ki so tudi tokrat kar številčno odšli na gostovanje v Maribor. O navijanju skupaj z najzvestejšimi privrženci pa je Šporar dejal: "Vsekakor je tako proslavljanje še toliko lepše in slajše v Ljudskem vrtu, ko nas morajo nasprotni navijači gledati, kako slavimo."

Olimpija je imela ob koncu tekme kar nekaj lepih priložnosti, da bi zmago še oplemenitila, a so bili ljubljanski nogometaši v zaključkih vsaj trikrat preveč sebični, ko bi lahko podali vsaj enemu bolje postavljenemu soigralcu. Šporar, ki se je enkrat znašel v vlogi tistega, ki ni podal, dvakrat pa tistega, ki je čakal podajo, je to pripisal neuigranosti in verjame, da bodo to popravili, Pušnik pa je izpostavil še veliko rezerv v taktičnem razmišljanju svojega moštva: "Ostati moramo trdno na tleh. Na treningih vidim še ogromno rezerv. Ne, da se ne trudimo, a lahko smo še veliko boljši. Ogromno rezerv imamo še v fizični pripravi in taktičnem razmišljanju, kjer smo – ne glede na tokratno predstavo – še zelo slabi."

"Fantje so odločili tekmo, ne jaz"
Na novinarski konferenci je bil domači trener Ante Šimundža deležen številnih vprašanj glede krize Maribora in tudi svojega položaja na vijoličastem stolčku. Nekoliko v šali je Pušnik dejal, da bo mlajšemu kolegu stopil v bran, saj je bil on deležen podobnega "zasliševanja" po porazu proti Domžalam. "Vedeli smo, da je Maribor v rahli krizi. To je normalno. Tudi največja moštva, kot so Barcelona, Real ali Manchester, na primer nihajo. Ne moreš pričakovati, da si ves čas v Ligi prvakov, na vrhu, in to brez kakšne krize. To je nerealno. Fantje so morda tudi nekoliko iztrošeni. Popolnoma razumem kolega na mariborski klopi, in težko jim je v takih trenutkih," je dejal Korošec na ljubljanski klopi in na vprašanje o "taktični zmagi" dodal: "Fantje so odločili tekmo, ne jaz."

Kot so v ljubljanskem taboru po tekmi zatrjevali, evforije ni. Šeliga je dejal, da so s 13 točkami in trenutnim drugim mestom po šestih krogih v zmajevem gnezdu lahko zelo zadovoljni. Pušnik je pristavil, da mora ekipa ostati trdno na tleh: "Zmaga v Ljudskem vrtu je pomembna za vsako ekipo. To vliva dodatno samozavest." Tako kot Šporar pa sta oba dodala, da upata, da bo obisk Stožic zdaj še večji. Kot je dejal Pušnik, pa se zaveda, da bodo pri sami promociji morali pri Olimpiji popraviti organizacijski vidik in da po dveh ali treh tekmah ta ne bo nič večji ter bodo pri vsem potrebovali tudi pomoč različnih subjektov v prestolnici, a na koncu bo obiskanost Stožic vseeno odvisna predvsem od izidov nogometašev.



Za nami je šele šest krogov. Pred nami je še 30 tekem in vsaka šteje. Tri točke so pomemben tako v Mariboru kot tudi proti zadnjemu na lestvici. Gremo vsako tekmo posebej in že v nedeljo nas čaka izjemno težka v Stožicah, ko prihaja Celje, proti kateremu smo imeli lani veliko težav. Po tekmi se bomo malce poveselili, že v ponedeljek pa se bomo osredotočili na naslednje srečanje.

Aleksander Šeliga

Meni je najlepše igrati v Ljudskem vrtu, saj je vsakič odlično vzdušje. Ni pomembno, za koga se navija, kajti med tekmo tega tako ali tako ne slišiš. Pomembno je le, da so ljudje glasni. Res igram rad tu in mislim, da tudi moji soigralci, kar se je videlo tudi tokrat, ko smo zares uživali v igri.

Andraž Šporar
Pušnik po veliki zmagi: Mladi igralci lahko še napredujejo
Olimpija v Ljudskem vrtu nadigrala Maribor