Italijanske zelenice bodo ta konec tedna mirovale. Foto: Reuters
Italijanske zelenice bodo ta konec tedna mirovale. Foto: Reuters

Lastniki klubov in nogometaši niso dosegli dogovora o kolektivni pogodbi, tako da je predsednik sindikata igralcev (AIC) Damiano Tommasi uradno napovedal stavko. Zadnji poskus za zedinjenje strani je bila začasna pogodba, ki jo je danes ponudil sindikat igralcev, vendar so jo klubi zavrnili.

Zadnja stavka pred 15 leti
Jedro spora je nova kolektivna pogodba, ki je še niso sklenili, igralci in klubi pa ne podpisali. Tommasi je poudaril, da brez tega dokumenta nogometaši ne bodo začeli nove sezone. Zapleten položaj je skušala rešiti tudi italijanska nogometna zveza (FIGC), ki je predlagala ustanovitev sklada v višini 20 milijonov evrov, v katerem bi v prihodnjih dveh sezonah sredstva namenili za krizne primere, če bi prihajalo do nezmožnosti plačevanja obveznosti. A zaradi nestrinjanja igralcev in vodstva lige glede dveh bistvenih točk, predvsem davčnih obveznosti, predloga niso upoštevali.
AIC je s stavko dvakrat zagrozil že v prejšnji sezoni, nazadnje pa so se stvari le uredile. V Italiji so bili zaradi nogometne stavke ljubitelji tega športa nazadnje prikrajšani leta 1996.

1. krog, preloženo zaradi stavke:
SIENA - FIORENTINA
CAGLIARI - MILAN

NAPOLI - GENOA
ATALANTA - CESENA

BOLOGNA - ROMA
INTER - LECCE

LAZIO - CHIEVO
NOVARA - PALERMO

PARMA - CATANIA
UDINESE - JUVENTUS