Zaradi premij je spor med igralci in Ivanom Simičem nastal že marca, vendar se je stvar hitro uredila. Foto: MMC RTV SLO
Zaradi premij je spor med igralci in Ivanom Simičem nastal že marca, vendar se je stvar hitro uredila. Foto: MMC RTV SLO
Dejan Stefanović
Dejan Stefanović trdi, da ima podpise vseh 23 reprezentantov, ki so sodelovali na zadnjih treh tekmah. Foto: MMC RTV SLO

Novo poglavje v vse prej kot zglednih odnosih med Sindikatom profesionalnih igralcev nogometa Slovenije in Nogometno zvezo Slovenije se je začelo v četrtek, ko je SPINS predstavil predlog kolektivne pogodbe z NZS-jem za naslednja kvalifikacijska ciklusa. V njem so bili na 35 straneh zajeti vsi segmenti odnosov med obema stranema - pravice, dolžosti, obveznosti, zavarovanje, humanitarne akcije, disciplinski postopki, trženje podobe igralce, kodeks ...

"Nogometašem je že dovolj številnih nedorečenih zadev, ki jih morajo z NZS-jem usklajevati na vsaki posamični reprezentančni akciji, v novi kolektivni pogodbi pa so vse zadeve dorečene do potankosti," je med drugim dejal Stevanović.

Na navedbe SPINS-a se je še isti dan odzval NZS: "Nogometna zveza Slovenije z igralci A-reprezentance Slovenije nima nobenih 'nedorečenih zadev', prav tako z igralci nima nikakršnih neporavnanih finančnih obveznosti, ki bi izhajale bodisi iz naslova nagrad za uvrstitev na svetovno prvenstvo 2010 ali premij za kvalifikacijske ali prijateljske tekme. Reprezentančne aktivnosti potekajo dosledno in v skladu z načrti. Prav tako ne držijo navedbe SPINS-a, da morajo nogometaši na vsaki posamični reprezentančni akciji usklajevati nedorečene stvari, saj nedorečenih stvari ni, poleg tega pa so igralci tisti, ki kličejo predsednika NZS-ja na pogovore o povečanju nagrad, ki so že sedem mesecev določene v veljavnem Pravilniku o nogometnih reprezentancah NZS-ja, ki je dostopen na spletni strani NZS-ja."

Konec tedna se je "namizni tenis" nadaljeval. Najprej se je oglasil SPINS, nato pa še Ivan Simić, ki je zahteval, da se njegov odgovor objavi brez krajšanja. Obe izjavi za javnost zato povzemamo v celoti.

--------------------------------------------------------------------------
Pismo SPINS-a NZS-ju

Spoštovani,

v povezavi z vašimi zadnjimi navedbami vas moramo opozoriti, da smo glede na dejstvo, da našim članom tako ali drugače ne priznavate statusa delavcev, z reprezentanti podpisali navadno civilnopravno pooblastilo, ki ga za zastopanje sploh ne bi potrebovali, če bi nam priznavali status sindikata in našim članom status delavcev, ki nam gre po zakonu. S podpisanim pooblastilom o zastopanju pa ni popolnoma nobenih pravnih ovir, da SPINS zastopa reprezentante. V izogib kakšnim koli dvomom z vaše strani ter tudi zaradi drugih razlogov, povezanih s prizadevanji SPINS za spremembo zakonodaje v Sloveniji, pa ima SPINS namen že v tem tednu sklicati skupščino ter dopolniti statut na način, da bo predstavnikom reprezentatov celo omogočil podpredsedniško mesto v SPINS.

Nadalje vas prosimo, da ne ščuvate več javnosti zoper reprezentante, ki so v zadnjem času dosegli neverjetne uspehe in se uvrstili na zadnje svetovno prvenstvo v JAR, saj v našem 35-stranskem predlogu NIKJER niso navedene nobene finančne zahteve do NZS z izjemo zavarovanja. Še enkrat poudarjamo, da gre pri našem predlogu predvsem za prvo priznanje pravic slovenskih nogometašev, ki ga v svoji ne več kratki zgodovini NZS še ni zmogla izreči oziroma podrobneje urediti. Iz tega razloga smo vam prejšnji teden posredovali tudi Memorandum o soglasju, na katerega še niste odgovorili. Poudarjamo, da vas vaši krovni organizaciji FIFA in UEFA zavezujeta k priznanju statusa SPINS-a kot člana FIFPro ter s tem povezanega statusa naših članov, zato nam resnično ni več jasno, kaj se greste in komu sploh odgovarjate.

Predlog pogodbe o ureditvi pravic reprezentantov nikakor tudi ni kolektivna pogodbi po naši delovnopravni zakonodaji, niti tega nikoli nismo trdili, temveč ima naravo civilnopravne pogodbe, ki bo kot takšna tudi ostala, vse dokler NZS našim zastopancem ne prizna delavskih pravic (v naslovu predloga je besede kolektivna v oklepaju ter tam zgolj informativno, v nadaljnjem besedilu predloga pa nikjer omenjena, niti ni v celotnem predlogu nobene omembe pojma delavca kot takega).

Sami se še predobro zavedate, da izjave, ki je priloga vašega Pravilnika o nogometnih reprezentancah, ni podpisal noben reprezentant, ter da iz tega razloga nikakor ne more biti veljaven. Med drugim tudi zato, ker vaš pravilnik vsebuje prenos pravic osebnostne narave reprezentantov (pravice iz lastne podobe), torej pravic iz javne podobe in imena, ki jih ni mogoče prenesti brez izrecnega soglasja vsakega posameznika. Le-te so reprezentanti prenesli v celoti na SPINS, kar pomeni, da NZS brez soglasja SPINS NZS na noben način ne sme več tržiti ničesar, kar je povezano z imenom in podobo reprezentantov.

Nikakor tudi ni res, da znašajo premije za zmago na tekmi 60.000 EUR bruto, oziroma pripada reprezentantom za uvrstitev 40 % nagrade. Namerno ste pozabili dodati besedo "največ", kar pomeni, da predsednik NZS po statutu NZS vsakokrat sam določa višino premije in nagrad, vendar največ do tega zneska. Več kot očitno je postalo, da ima nekdo pri NZS cilj in namen manipulirati z javnim mnenjem!

SPINS izvaja in bo v naslednjem letu v dogovoru z reprezentanti več kot potrojil število humanitarnih in dobrodelnih projektov, za kar bi v celoti namenil vseh 110.000 EUR, ki so mu jih iz naslova uvrstitve na SP namenili reprezentanti. Prvotno naj bi ta finančna sredstva pridobili iz naslova prodaje pravic podjetju PANINI in EA SPORTS, kar so reprezentantje storili s prenosom teh pravic na SPINS. Ker pa NZS tega pooblastila ni upoštevala ter je ta sredstva res nakazala neposredno reprezentantom, smo se kasneje z reprezentanti dogovorili, da je najbolje, da se del sredstev iz naslova nagrade za uvrstitev na SP, s predhodnim soglasjem in verjetno tudi nekakšnim sklepom NZS, direktno nakaže na SPINS s strani NZS. S tem bi se lahko izognili plačilu dohodnine, ki bi bremenila reprezentante. Na navedeni način bi reprezentanti in SPINS lahko kupili npr. še večje število inkubatorjev ali kako drugače pomagali tistim v stiski, kot kaže, pa se bomo morali zaradi popolne odsotnosti socialnega čuta s strani NZS za navedena sredstva obrisati pod nosom. S humanitarno podporo in projekti socialne narave bi se neposredno promovirala tudi NZS, zato tudi v tem primeru res ne vemo, kakšni motivi vodijo predstavnike NZS.

Športni pozdrav
Vodstvo SPINS

Pismo Ivana Simića SPINS-u

Spoštovani!

SPINS je na tiskovni konferenci, katero je imel v četrtek, 16. 09. 2010, navedel nekaj neresnic v zvezi z delovanjem NZS, na katere smo na NZS ustrezno odgovorili. Ob tem je potrebno poudariti, da so vsi igralci članske A reprezentance NZS (reprezentanti), SPINS-u podpisali pooblastila, da ji zastopa v vseh pogovorih, pogajanjih oziroma podobnih dejanjih nasproti NZS, kar pomeni, da so SPINS in njegovi predstavniki, na navedeni tiskovni konferenci govoril v imenu reprezentantov, ki so jim podpisali pooblastila.

V zvezi s tem sem kot predsednik NZS, v nedeljo, 19. 09. 2010, prejel s strani predsednika SPINSA g. Dejana Stefanovića SMS z naslednjo vsebino: ''Ivan, ne laži več javnosti, dobro veš, da so reprezentanti podpisali civilno-pravno pooblastilo, da sam določaš višino premij in da gre predvsem za pravice in ne za denar. Veš tudi, da ne moreš prodajati podobe igralcev brez njihovega soglasja, katerega pa nimaš. Če ne nehaš, bomo začeli lobirati za tvojo zamenjavo ter organizirati proteste zoper tvojo samovoljo in laži! Lp Dejan''

Navedeni SMS lepo kaže, kakšno pot so za dosego svojega cilja, seveda preko svojega pooblaščenca, izbrali reprezentanti. Tisto, kar je pozitivno v tem SMS sporočilu, je dejstvo, da je predsednik SPINS-a končno priznal, da reprezentantov ne more zastopati kot svoje člane, saj le-ti, kot smo na NZS že zadnjič navedli v naši izjavi, po veljavnem statutu SPINS-a sploh ne morejo biti člani SPINS-a, če igrajo v tujini več kot tri leta, temveč kot civilno-pravni pooblaščenec. Ob tem se mi osebno zastavlja vprašanje, kaj to v tem primeru sploh pomeni in kako je s plačilom za tovrstno zastopanje, oziroma ali znesek 110.000,00 EUR, katerega so reprezentanti odstopili SPINS-u, predstavlja plačilo za napade na predsednika NZS.

Dejstvo je, da v skladu s statutom NZS, kot predsednik NZS sam določam višino premij igralcem, kar je bila želja reprezentantov, toda dejstvo je tudi, da sem takoj, ko sem zaradi te določbe, s strani reprezentantov doživel izsiljevanje za višje premije, izvršnemu odboru NZS predlagal sprejem pravilnika, po katerem lahko povečam premije največ za 50 %, višje povečanje pa mora odobriti izvršni odbor NZS. Ob prvi naslednji spremembi statuta NZS bom predlagal črtanje te določbe, tako da bo po spremembi statuta o premijah igralcev odločal izključno izvršni odbor NZS.

Glede prodaje podobe igralcev bi le poudaril, da ni trženja podobe igralcev brez slovenske reprezentance, slovenskega dresa in grba NZS. Brez teh treh zadev podoba reprezentanta ne pomeni popolnoma nič in tudi nihče brez tega ne bo podpisal pogodbe. V skladu z veljavnim pravilnikom NZS reprezentantom od trženje podobe pripada 40 %. Vsak naj oceni sam, ali je to dovolj, sploh ob dejstvu, da brez NZS, brez dresa slovenske reprezentance in brez grba NZS ni trženja podobe reprezentanta.

Glede začetka lobiranja za mojo zamenjavo pa reprezentantom, SPINSU in njegovemu predsedniku predlagam, da naj s tem čim prej začnejo, saj bi mi v tem trenutku zamenjava pomenila veliko olajšanje, pa še protesti ne bi bili potrebni.

Na podlagi navedenega naj si vsakdo ustvari svojo mišljenje ali gre v teh zadevah, ki trajajo že od lanskega septembra, za denar ali ne.
V pričakovanju zamenjave, lep pozdrav reprezentantom in SPINS-u.

Mag. Ivan Simič, predsednik NZS