Pepe je na prvi tekmi zelo pozorno pazil na Zlatana Ibrahimovića. Foto: EPA
Pepe je na prvi tekmi zelo pozorno pazil na Zlatana Ibrahimovića. Foto: EPA
Luis Nani in Cristiano Ronaldo
Luis Nani in Cristiano Ronaldo sta se na ponedeljkovem treningu privadila na nizke temperature v Stockholmu. Foto: EPA
Islandci želijo doseči zadetek in s tem zrežirati čudež na Maksimirju. Foto: EPA
Hugo Lloris in Didier Deschamps
Vratar Hugo Lloris in selektor Didier Deschamps napovedujeta popolnoma drugačen obraz galskih petelinov na Stade de Franceu. Foto: MMC RTV SLO
Kostas Mitroglou
Kostas Mitroglou je z dvema zadetkoma na prvi tekmi priigral veliko prednost Grkom. Foto: EPA

Na prvi tekmi je Cristiano Ronaldo z glavo priigral Portugalski prednost z 1:0, Ibrahimović pa je bil popolnoma odrezan od igre, Švedi v drugem polčasu niso izpeljali nevarne akcije.

"Na prvi tekmi v Lizboni smo preveč poskušali z dolgimi žogami, Johan Elmander in Ibrahimović vsega nista mogla opraviti sama, saj se vezisti niso dovolj vključevali. Ko imamo žogo v svoji posesti, moramo odigrati natančneje," je pojasnil selektor Erik Hamren.

Ronaldo lovi rekord Paulete
Ronaldo je dosegel 44 zadetkov za izbrano vrsto, še trije mu manjkajo do rekorda Paulete. "To bo zelo težka tekma, saj imamo minimalno prednost. Na vsak način moramo doseči zadetek, potem bodo Švedi imeli zelo težko nalogo," je optimističen Ronaldo.

Hrvati pod velikim pritiskom Hrvaška nemirno pričakuje obračun z Islandijo na stadionu Maksimir. Hrvati niso nastopili na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki, saj so v kvalifikacijski skupini zasedli šele tretje mesto, več točk sta zbrali Anglija in Ukrajina. Dva zaporedna nenastopa na največjem nogometnem tekmovanju bi bila za njih pravi polom.

Prva tekma v Reykjaviku se je končala brez zadetkov. "Kockastim" tudi z igralcem več ni uspelo zadeti, remi brez zadetkov pa je zelo nevaren izid. "Na Islandiji smo pokazali, da smo boljši. Le gola nam ni uspelo doseči. Prepričan sem, da bo v Zagrebu drugače. Od prve sekunde jih moramo odločno napasti in jih stisniti na svojo polovico. Če bomo igrali že 20 odstotkov bolje kot na prvi tekmi, bomo zagotovo zaigrali na svetovnem prvenstvu," je povedal Ivica Olić.

Šimunić: To je ključna tekma za to generacijo
Številni so prepričani, da menjava selektorja pred tako pomembnima tekmama ni bila prava poteza. Niko Kovač je zamenjal Igorja Štimca. "Zelo težko je vse skupaj spremeniti na bolje čez noč, a mislim, da smo na pravi poti. Vsekakor imamo na vseh igralnih mestih večjo kakovost od Islandije. To je ključna tekma za to generacijo, na povratni tekmi moramo igrati zelo pametno," je dejal veteran Josip Šimunić.

"Zares mi ne gre na reprezentančnih tekmah. Celotna ekipa ne igra dobro, res pa ne poznam razloga. Zdaj ni čas za podrobne analize, v torek moramo iz sebe iztisniti maksimum," je poudaril Luka Modrić.

Lagerbäck stavi na disciplino
Islandci bodo verjetno brez napadalca Kolbeinna Sigthorssona, ki si je na prvi tekmi zvil gleženj. Kaznovan je Olafur Skulason, ki je bil izključen na prvi tekmi. "Že pred prvo tekmo sem dejal, da lahko z disciplinirano igro izločimo Hrvaško. Še vedno menim enako. Igralci morajo zaupati v svoje sposobnosti," je odločen selektor Lars Lagerbäck, ki se je marca veselil tudi pomembne zmage v Stožicah (1:2).

Giroud: Pripravljeni smo umreti na igrišču
Francoze čaka v St. Denisu izjemno težka naloga, saj je Ukrajina prvo tekmo dobila kar z 2:0. Svetovni prvaki iz leta 1998 so na pragu izpada, na mundialu so zadnjič manjkali leta 1994 v ZDA.
"Pripravljeni smo umreti na igrišču za zmago. Francoskemu narodu želimo pokazati, da ga predstavljamo s ponosom. Želimo si, da bi bila celotna država ponosna na nas. Predstava na prvi tekmi je bila žaljiva do navijačev in zato se še toliko bolj želimo odkupiti. Tako razmišljam jaz in prepričan sem, da tudi moji soigralci," je razmišljal napadalec Arsenala Olivier Giroud.

Deschamps: Odigrati bo treba popolno tekmo
"Ukrajina je v Kijevu blestela, mi pa smo odigrali normalno tekmo in prejeli klofuto. Zdaj ni čas za frustracije po prvi tekmi, vse misli moramo usmeriti k torku. Treba bo tvegati več, odigrati bomo morali popolno tekmo. Moramo preseči svoje realne zmožnosti," je pred ključno tekmo na Stade de Franceu poudaril selektor Didier Deschamps, ki računa na veliko podporo 80.000 navijačev. Laurent Koscielny je na prvi tekmi prejel rdeči karton, zamenjal naj bi ga Mamadou Sakho.

"To bo zelo živčna tekma, saj je vložek ogromen. Moramo se prilagoditi na igro nasprotnika. Če bodo Francozi igrali zelo agresivno, moramo mi odgovoriti na enak način," je povedal ukrajinski selektor Mihajlo Fomenko, ki ne bo mogel računati na kaznovana Oleksandra Kučerja in Artema Fedeckija.

Romuni s kapetanom Chirichesom v popoln napad
Grki so si v Pireju priigrali veliko prednost. Romune po porazu z 1:3 čaka zares težko delo v Bukarešti. "Tretji gol, ki smo ga prejeli na prvi tekmi, se zgodi le na šolskih igriščih. Na tako visoki ravni se je težko vrniti, če delaš take začetniške napake," je dejal selektor Romunije Victor Piturca, ki je prepričan, da bo v Bukarešti zgodba popolnoma drugačna.
Računal bo lahko na kapetana Vlada Chirichesa, ki nima več težav z zlomljenim nosom in bo igral s posebno masko. Na treningu je še posebej posvečal pozornost postavitvam pri kotih in prostih strelih, saj so Romuni v petek popolnoma zatajili.

Grški selektor Fernando Santos ostaja zelo previden: "Čaka nas popolnoma drugačna tekma, precej težje bo za nas. Niti slučajno se ne bomo le branili, Romuni so vsekakor sposobni doseči dva zadetka. Naša želja je vsaj en zadetek."

Dodatne kvalifikacije, povratne tekme, torek ob 20.00:
ROMUNIJA - GRČIJA 1:3

Ob 20.15:
HRVAŠKA - ISLANDIJA 0:0

Ob 20.45:
ŠVEDSKA - PORTUGALSKA 0:1

Ob 21.00:
FRANCIJA - UKRAJINA 0:2


Izidi prvih tekem so v krepkem tisku.