Osvaldo Cesar Ardiles, ki je bil leta 1999 tudi trener Croatie Zagreb (Dinamo Zagreb), je skrajno nezadovoljen s selektorjem Argentine Jorgejem Sampaolijem. Foto: Reuters
Osvaldo Cesar Ardiles, ki je bil leta 1999 tudi trener Croatie Zagreb (Dinamo Zagreb), je skrajno nezadovoljen s selektorjem Argentine Jorgejem Sampaolijem. Foto: Reuters

Gonzalo Higuain, Sergio Agüero, Paulo Dybala in – seveda – Lionel Messi. To so napadalci, ki jih je reprezentančni seznam Argentine za letošnje svetovno prvenstvo uvrstil selektor Jorge Sampaoli.

Izjemna skupina posameznikov, ki je v samem vrhu svetovnega nogometa. Toda na dveh tekmah je dosegla zgolj en zadetek. Kako je to mogoče?!

Kolaps argentinske izbrane vrste na letošnjem mundialu niti ni tako presenetljiv, a kar težko je verjeti, da imajo "gavči" takšne težave.

Že proti Islandiji so se morali pošteno potruditi, da so izvlekli remi (1:1), Hrvaška jih je v naslednjem krogu z izjemno predstavo v drugem polčasu "povozila" (0:3).

Kožo si bodo reševali v torek, ko jih zvečer čaka obračun z Nigerijo v St. Peterburgu, a vprašanje je, ali bo zmaga nad afriško ekipo dovolj za uvrstitev v osmino finala.

Ardiles: Sampaoli ima samo načrt A
Navijači so besni in razočarani. Po uvrstitvi v veliki finale svetovnega prvenstva v Braziliji leta 2014 so bili letos upravičeno optimistični pred zaključnim turnirjem v Rusiji, zdaj pa se resno spogledujejo s predčasnim odhodom domov. Številni s prstom kažejo na selektorja Sampaolija, ki je leta 2015 s Čilom osvojil Copo Americo, na argentinski klopi pa mu ne gre najbolje. Eden izmed njegovih večjih kritikov je tudi nekdanji argentinski reprezentant in svetovni prvak iz leta 1978 Osvaldo Cesar Ardiles. "Od svetovnih prvakov do najslabše ekipe v zgodovini argentinske reprezentance. Kje sploh začeti," je dejal 65-letnik, ki si je v času igranja nogometa kruh služil tudi pri Tottenhamu in PSG-ju. "Ta ekipa ne uresničuje svojega potenciala. Jorge (Sampaoli) tudi z najboljšim nogometašem na svetu ne zna sestaviti konkurenčne ekipe. Njegov plan A je podati Messiju in upati na kakšen njegov čudežni trenutek. Če plan A ne deluje, je tu plan B, ki pa ga pravzaprav ni. Kje sta šele plan C in plan D," je dodal Ardiles in poudaril, da je zaton argentinskega reprezentančnega nogometa v zadnjih letih uspešno zakrival "neverjetni genij" Messi. Brez zvezdnika Barcelone bi bila po njegovem mnenju argentinska reprezentanca sila povprečna.

Za nameček Ardilesu ni všeč niti karakter argentinskega selektorja. "Po tekmi je žalil hrvaške nogometaše. Je neveden in aroganten," je še povedal nekdanji vezist, ki je dres "gavčev" oblekel 52-krat in se osemkrat tudi vpisal med strelce.

Krizni sestanki Argentine, evforija Hrvatov
Razigrani Hrvati razbili Argentince
Krizni sestanki Argentine, evforija Hrvatov
Razigrani Hrvati razbili Argentince