Mogoče je, da bo v naslednji sezoni v Prvi ligi le osem klubov, kar bi bilo edinstveno v Evropi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mogoče je, da bo v naslednji sezoni v Prvi ligi le osem klubov, kar bi bilo edinstveno v Evropi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Florjanič pojasnil zaplete s sestavo Prve lige

V sredo je odmevala novica, da sta se Aluminij in Interblock, najboljši ekipi druge slovenske lige v pretekli sezoni, odpovedala igranju v Prvi ligi, saj je nastopanje med elito povezano z višjimi stroški in z visokimi vlaganji, kar lahko ogrozi obstoj kluba. Predsednik Združenja nogometnih prvoligašev Branko Florjanič ni presenečen: "Rekel bi drugače. Menim, da sta oba kluba odgovorno ravnala do slovenskega nogometa. Takšna odločitev je boljša, kot da se kateri koli klub na polovici sezoni poslovi od tekmovanja."

Končni dogovor v drugi polovici junija
Kaj to pomeni za prvo ligo, saj ima le osem ekip licenco? "Mogočih je več različic. V prihodnjih dneh se bomo s člani Nogometne zveze Slovenije usedli in se pogovorili. Izvršni odbor NZS-ja bo v drugi polovici junija sprejel sklep, kakšen bo format tekmovanja v sezoni 2011/12."

Florijanič je v pogovoru za TV Slovenija še povedal, da število klubov ni pogoj za tekmovanje v evropskih pokalih, kar so tudi preverili. Tudi če bi naslednjo sezono v Prvi ligi igralo le osem moštev, bi najboljše lahko igralo kvalifikacije za Ligo prvakov, dva pa bi se prebila v Evropsko ligo.

Bogata Norveška ima polprofesionalno ligo
Potem ko je Nafta napovedala polprofesionalno organiziranost, je Florjanič omenil, da se že dolgo zavzema za norveški model slovenskega prvenstva. "Sam sem o tem govoril že pred nekaj leti. V mislih sem imel norveški model. Norveška je precej bogatejša država od Slovenije, vendar imajo polprofesionalno nogometno ligo. Ne vidim razloga, da ne bi bilo tako tudi pri nas."

Florjanič pojasnil zaplete s sestavo Prve lige