Josip Iličić je lani kot  meteor zablestel na italijanskih zelenicah. Zdaj ga poznajo vsi, zato mu bo letos  verjetno težje. Foto: EPA
Josip Iličić je lani kot meteor zablestel na italijanskih zelenicah. Zdaj ga poznajo vsi, zato mu bo letos verjetno težje. Foto: EPA
Boštjan Cesar
Boštjan Cesar bo tako kot lani poveljeval obrambi Chieva. Foto: EPA
Valter Birsa
Valter Birsa se bo moral pridno dokazovati, če želi redno igrati v prvi enajsterici Genoe. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Milan
Milan si je letos že priboril eno lovoriko. Na začetku avgusta je bil v italijanskem superpokalu v Pekingu z 2:1 boljši od Interja. Foto: EPA
Diego Milito
Diego Milito po sanjski sezoni 2009/10 v lanski ni blestel. Foto: Reuters
Edinson Cavani
Edinson Cavani bo še naprej tresel mreže v dresu Napolija. Foto: EPA
Djibril Cisse
Djibril Cisse je zadel že na prvi tekmi v Serie A. Lazio je v petek pri Milanu iztržil točko (2:2). Foto: EPA

, najbolj izkušen med njimi, bo že peto sezono branil za Udinese. Videmčani bodo težko ponovili lansko izvrstno četrto mesto, kot zadnji se jim je iz Dinama Bukarešte priključil 21-letni Gabriel Torje, ki si je v domovini prislužil vzdevek "romunski Messi".

Kvote za osvojitev naslova prvaka na italijanski stavnici SNAI:
- Milan 2,15
- Inter 3,25
- Juventus 7
- Napoli 18
- Roma 20
- Lazio 40
- Udinese 200
- Palermo, Fiorentina, Genoa 300

Zamparini: Mangia je kot Guardiola
Tudi Palermo Josipa Iličića in Armina Bačinovića ima nekoliko nižje cilje kot v prejšnji sezoni. Precej spremenjena ekipa (Javier Pastore in vratar Salvatore Sirigu sta, denimo, odšla v PSG) si bo v prvi vrsti čim prej želela zagotoviti obstanek. Takšno je vsaj razmišljanje Fabrizia Miccolija, čeprav predsednik Maurizio Zamparini nedvomno sanja o čem večjem. Potem ko je še pred začetkom prvenstva moral oditi Stefano Pioli, je trenersko paličico zaupal komaj 37-letnemu Davisu Mangii, do zdaj trenerju mladinske ekipe.
V klubu so za zdaj z njim zadovoljni, Zamparini ga primerja celo s Pepom Guardiolo. Na Barberi so razočarani zaradi le 12.514 prodanih sezonskih vstopnic, kar je 26 odstotkov manj kot lani. Iličić ima trdno zasidran položaj v začetni postavi, Bačinović bo sezono začel na klopi. V nedeljo v Palermo prihaja Inter, proti kateremu so Sicilijanci lani sklenili sezono s porazom v finalu pokala.

Preziosi: Nimam občutka, da nam kaj manjka
Slovenski ljubitelji nogometa že nestrpno ugibajo, kaj bo v svoji krstni sezoni v Italiji pri Genoi pokazal Valter Birsa. Rdeče-modri so veliko trgovali in sestavili zanimivo ekipo. Skupaj je prišlo in odšlo skoraj 50 igralcev, Genoa pa je posle sklenila z dobičkom v višini blizu 15 milijonov evrov. Pred uvodno tekmo proti Atalanti še ni jasno, ali bo Birsa član prve enajsterice ali ne. Trener Alberto Malesani v razmišljanju o sistemu 4-4-2 še tehta med njim in kapetanom Marcom Rossijem kot rešitvijo na desnem boku. Če bi se odločil za sistem 4-3-1-2, bi Primorec igral za obema napadalcema.
Predsednik Genoe Enrico Preziosi sicer ni preveč zadovoljen s prodajo sezonskih vstopnic (16 tisoč) in nič kaj optimističnim vzdušjem okrog kluba: "Tega ne razumem. Ekipa je uravnotežena na vsakem položaju in močnejša kot lani! Nimam občutka, da nam kaj manjka." Mladi Mariborčan Luka Krajnc bo igral za "primavero".

Cesar in Jokić v dobrem položaju
Chievo pričakuje novo sezono z optimizmom. Med pripravami je pred dvema tednoma med drugim ugnal Inter (3:2). Boštjan Cesar in Bojan Jokić sta dobro zapisana pri trenerju Domenicu Di Carlu, zato se za njune minute ni bati. Za začetek bo v predmestju Verone gostovala Novara, ki se je v prvo ligo vrnila po 55 letih.

Krhin rezervist
Rene Krhin
upa, da bo pri Bologni dobil več priložnosti kot v lanski sezoni. Trener je nov, Pierpaolo Bisoli, mladi slovenski nogometaš pa je trenutno v njegovih načrtih označen kot rezervist.

Milan še boljši kot lani
Glavni kandidat za "scudetto" je Milan. V prestopnem roku je okrepil obrambo (Taye Taiwo, Philippe Mexes) in vezno vrsto (Alberto Aquilani, Antonio Nocerino) ter v napadu zadržal Zlatana Ibrahimovića. Odkritje sezone bi lahko bil 18-letni napadalec Stephan El Shaarawy, sin Egipčana in Italijanke, ki za igranje v Ligi prvakov ni prijavljen, zato bo najbrž dobil več priložnosti v domačem prvenstvu. Vzgojen je bil v Genoi, lani je kot posojen igralec nosil dres Padove.

Sneijder ostal, prišel Forlan
Inter je v zadnjih dneh prestopnega roka ujel dve veliki "ribi" - Diega Forlana (Atletico Madrid) in Maura Zarateja (Lazio). V sistemu 3-4-3, ki ga goji novi trener Gian Piero Gasperini, bosta po odhodu Samuela Eto'oja v Rusiji igrala ob Diegu Militu. Od Argentinca vsi pričakujejo, da bo prišel vsaj v podobno formo kot pred dvema letoma. Navijači črno-modrih so veseli, da je v Milanu ostal Wesley Sneijder, močna je tudi "klop" z Giampaolom Pazzinijem in Dejanom Stankovićem.

Z novim stadionom in igralci po star sijaj
Juventus je dobil nov dom, s trenerjem Antoniom Contejem in kar nekaj okrepitvami pa naj bi si Torinčani povrnili nekaj starega sijaja. Med najzanimivejšimi novinci so Mirko Vučinić (Roma), Andrea Pirlo (Milan), Arturo Vidal (Bayer Leverkusen) in Eljero Elia (Hamburg). Za prvo tekmo proti Parmi je vprašljiv nastop Črnogorca, ki si je na reprezentančnem obračunu z Walesom poškodoval gleženj, za nameček pa sta ga v četrtek zjutraj napadla še dva mladeniča na skuterju in mu ukradla uro, vredno 20.000 evrov. V lanski sezoni nepogrešljivi Miloš Krasić je v Contejevih načrtih na klopi.

V Neaplju tudi Liga prvakov
Napoli je zadržal vse najpomembnejše može na čelu z najboljšim strelcem Edinsonom Cavanijem ter v svoj mozaik dodal Gökhana Inlerja (Udinese) in Gorana Pandeva (Inter). Makedonec naj bi na sobotni tekmi v Ceseni dobil prednost pred Marekom Hamšikom, ki naj bi varčeval moči za sredin spektakel v Ligi prvakov pri Manchester Cityju.

V Rimu veliko novih, a znanih imen
Rimska prvoligaša Roma in Lazio bosta najboljše napadala nekoliko iz ozadja. Prva je močnejša za kar nekaj zvenečih imen (Maarten Stekelenburg, Simon Kjär, Fernando Gago, Miralem Pjanić, Bojan Krkić, Gabriel Heinze), ki pa jim bo moral trener Luis Enrique še najti pravo mesto na zelenici. Argentinski mladi up Erik Lamela bo zaradi poškodbe počival še dva tedna.

Lazio je izgubil vratarja Fernanda Muslero (Galatasaray), zato pa pridobil pomembna in izkušena aduta v napadu, Miroslava Kloseja (Bayern) in Djibrila Cisseja (Panathinaikos). Po lanski odlični debitantski sezoni je letos pričakovati še boljšo igro Brazilca Hernanesa.
2. krog, odigrano v petek:
MILAN - LAZIO 2:2 (2:2)
Ibrahimović 29., Cassano 33.; Klose 12., Cisse 22.

Odigrano v soboto:
CESENA - NAPOLI 1:3 (1:1)
Guana 24.; Lavezzi 3., Campagnaro 67., Hamšik 87.
RK: Benalouane 55./Cesena

Nedelja ob 12.30:

JUVENTUS - PARMA

Ob 15.00:

CATANIA - SIENA
CHIEVO - NOVARA
FIORENTINA - BOLOGNA
GENOA - ATALANTA
LECCE - UDINESE
ROMA - CAGLIARI

Ob 20.45:

PALERMO - INTER

1. krog je bil zaradi stavke preložen.