Dejan Lazarević je v 82. minuti natančno izvajal enajstmetrovko. Vratar se je vrgel v pravo smer, toda žoga je tik ob vratnici zletela v gol. Foto: MMC RTV SLO/Andrej Cundrič
Dejan Lazarević je v 82. minuti natančno izvajal enajstmetrovko. Vratar se je vrgel v pravo smer, toda žoga je tik ob vratnici zletela v gol. Foto: MMC RTV SLO/Andrej Cundrič
Robert Berić
Robert Berić je Slovenijo popeljal v vodstvo. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Lazarevič je v 82. minuti natančno meril z bele točke in dosegel svoj peti zadetek v kvalifikacijah. Slovenija bo zdaj nestrpno čakala na ponedeljkov razplet tekme med Švedsko in Ukrajino. Le če se bo končalo z remijem, bo osvojila prvo mesto v skupini 2, kar pomeni dodatne kvalifikacije.

Berić zadel v drugem poskusu
Oslabljeni Slovenci so v prvem polčasu prevladovali, v strelih na gol je bilo 4:0. Nordijske goste je zmrazilo že po štirih minutah, ko je Miha Mevlja z volejem prestrašil vratarja Karl-Johana Johnssona, ki se je izkazal tudi v 43. minuti, ko je Lazarević lepo prodrl in streljal s šestnajstih metrov. V 44. minuti se je švedska mreža le zatresla. Kot z desne strani je izvajal Rajko Rep. Robert Berić je z glavo močno streljal, Johnsson je žogo s težavo odbil. Berić je pritekel pred gol in z levico žogo potisnil v mrežo.

Johansson spreten v zmedi pred golom
Tik pred odmorom je imela Švedska imenitno priložnost za izenačenje, toda Rasmus Jönnson je s šestih metrov streljal čez gol. Drugega polčasa Slovenci niso začeli tako poletno, kar so gostje izkoristili in izenačili z akcijo, ki je bila podobna prvemu slovenskemu zadetku. Po podaji s kota je bila v kazenskem prostoru gneča, Jakob Johansson pa je bil spreten z nekaj metrov.

Johnsson ukrotil še strel Jovića
Slovenci so vedeli, da jih le zmaga drži v igri za evropsko prvenstvo. Spet so prevzeli pobudo, spet krenili v napad. V 76. minuti je Kevin Kampl podal pred vrata, Matej Podlogar je bil pred golom, vendar zadetka ni bilo, nato pa je močan strel sprožil še Boban Jović. Strel je Johnsson ukrotil.

Džafić dvakrat odlično posredoval
Nagrada za pogumno predstavo Kavčičevih varovancev je prišla v 81. minuti. Kevin Kampl je z leve strani podal v kazenski prostor, Miiko Albornoz pa je igral z roko, zaradi česar je nemški sodnik dosodil najstrožjo kazen. Po zadetku Lazareviča za 2:1 so imeli Švedi na koncu še dve izjemni priložnosti, toda vratar Olimpije Elvis Džafić je v 87. minuti pri strelu Mikaela Ishaka in v 94. minuti pri poskusu Niklasa Hulta odlično posredoval.

Kvalifikacije za EP (U-21), skupina 2
SLOVENIJA
- ŠVEDSKA 2:1 (1:0)
1.500; Berić 44., Lazarevič 82./11-m; J. Johansson 61.

Slovenija: Džafić, Jović, Krajnc, Delamea-Mlinar, Trajkovski, Kampl, Mevlja (68./Božič), Jelenič (65./Podlogar), Rep (88./Maruško), Lazarevič, Berić.

Švedska: Johnson, Albornoz, Jansson, Pettersson, Demir, Hamad, Hijemark, J. Johansson (86./Hult), Jönsson, Ajdarević (78./Quaison), Celik (60./Ishak).

Sodnik: Felix Zwayer (Nemčija)

UKRAJINA - MALTA 5:1 (1:1)

Ponedeljek:
LITVA - FINSKA

ŠVEDSKA - UKRAJINA

Lestvica:                         
SLOVENIJA 10 6 2 2 15:8 20
ŠVEDSKA 9 6 1 2 16:9 19
UKRAJINA 9 5 2 2 20:8 17
LITVA 9 3 0 6 8:15 9
FINSKA 9 2 3 4 9:13 9
MALTA 10 1 2 7 8:23 5