Generalni sekretar Gianni Infantino je najbolj znan po žrebih za vsa velika klubska in reprezentančna tekmovanja pod okriljem Uefe. Foto: Reuters
Generalni sekretar Gianni Infantino je najbolj znan po žrebih za vsa velika klubska in reprezentančna tekmovanja pod okriljem Uefe. Foto: Reuters

Uefa pri tem ni komentirala, kaj Infantinova kandidatura pomeni za kandidaturo suspendiranega predsednika Uefe Michela Platinija.

Platini je bil glavni favorit za naslednika Seppa Blatterja na čelu Fife. A trenutno je v suspenzu zaradi prejema Blatterjevega spornega plačila dva milijona švicarskih frankov. 45-letni Infantino je po prepričanju medijev le rezervni Uefin kandidat, če Platinijev primer ne bo pravočasno rešen oziroma mu etična komisija Fife ne bo dovolila kandidirati. V sporočilu izvršnega odbora, ki ga je pred trenutki objavila Uefa, pa Platinija sploh niso omenili.

Platinijeva prva pritožba neuspešna
Platini, ki prestaja 90-dnevno prepoved delovanja v nogometu, je bil s prvo pritožbo neuspešen. Kot so sporočili njegovi odvetniki, so prvo pritožbo na prepoved delovanja v športu danes zavrnili.

Platinijevi odvetniki so vložili dve pritožbi. Kot so danes pojasnili, gre pri zavrnitvi prve za proceduralno, in ne vsebinsko zavrnitev. Izrazili so še prepričanje, da bodo s pritožbami na koncu uspešni in bodo dokazali, da ni razlogov za kazen prvega moža evropske zveze.

Osem kandidatov za predsednika Fife
Ob Švicarju Infantinu bodo tako za prvega moža Fife 26. februarja kandidirali predsednik azijske nogometne zveze, šejk Salman bin Ebrahim Al Khalifa iz Bahrajna, jordanski princ Ali, nekdanji podpredsednik Fife, nekdanji uradnik Fife Francoz Jerome Champagne, nekdanji reprezentant Trinidada in Tobaga David Nakhid, južnoafriški poslovnež Tokyo Sexwale, prvi mož liberijske nogometne zveze Musa Bility in začasno suspendirani predsednik Uefe Platini.

Kandidaturi pa se je uradno odpovedal južnokorejski poslovnež Mong Jun Čung.