Walter Smith (1948-2021). Foto: AP
Walter Smith (1948-2021). Foto: AP

"Z žalostjo moramo sporočiti, da je umrl naš nekdanji trener, direktor in klubska legenda Walter Smith. Nemogoče je z besedami opisati, kaj je Walter pomenil za vsakega izmed nas pri Rangersih," je dejal direktor Douglas Park v klubski izjavi za javnost.

Smith velja za drugega najuspešnejšega trenerja velikana iz Glasgowa, potem ko je v dveh različnih obdobjih osvojil 21 lovorik, od tega deset naslovov državnega prvaka.

Prvič je vodenje Rangersov prevzel leta 1991 in v naslednjih osmih sezonah sedemkrat osvojil naslov prvaka. Nato se je za štiri leta preselil na klop Evertona, kasneje deloval tudi kot pomočnik Alexa Fergusona pri Manchester Unitedu, od leta 2004 pa je tudi vodil škotsko reprezentanco.

Trenersko pot končal leta 2011
Leta 2007 se je vrnil na Ibrox, tam osvojil še tri naslove z Rangersi v štirih sezonah in se v sezoni 2007/2008 uvrstil v finale tedanjega Pokala Uefa. V boju za naslov je takrat z 2:0 slavil ruski Zenit. Trenersko pot je končal leta 2011. "Smith je poosebljal vse, kar pomeni biti Ranger. Njegovemu karakterju in vodstvenim sposobnostim ni bilo para. Večno bo živel v spominih tistih, s katerimi je deloval v našem klubu. Za navijače je bil Walter ne le odličen trener, temveč tudi prijatelj, vodja in legenda," je še dodal Park.