Johan Cruyff  je pustil neizbrisen pečat v svetu nogometa. Foto: EPA
Johan Cruyff je pustil neizbrisen pečat v svetu nogometa. Foto: EPA
Johan Cruyff
Johan Cruyff je ključna oseba v zgodovini Barcelone, aktualnega evropskega prvaka in najuspešnejšega evropskega kluba zadnjega desetletja. Foto: Reuters
Johan Cruyff, Franz Beckenbauer
Dvoboj velikanov evropskega nogometa – Johana Cruyffa in Franza Beckenbauerja. Foto: EPA
Cruyff postavil temelje velike Barcelone

V sporočilu za javnost so navedli, da je nepozabni Johan Cruyff umrl v Barceloni, obkrožen z družino in prijatelji. Legenda Ajaxa, Barcelone in nizozemske reprezentance je izgubil boj z rakom.

Cruyff je bil trikrat izbran za najboljšega nogometaša na svetu (1971, 1973 in 1974). Leta 1999 so ga razglasili za najboljšega evropskega nogometaša stoletja. Leta 1974 je tulipane popeljal do finala svetovnega prvenstva, v katerem so jih premagali Zahodni Nemci.

Pri Ajaxu in Barci kot igralec in kot trener
Eden najboljših nogometašev vseh časov je kariero začel v Ajaxu. Rojen Amsterdamčan je v največjem nizozemskem klubu tudi odrasel in z njim trikrat postal evropski prvak (1971, 1972 in 1973). V devetih letih igranja za najznamenitejši nizozemski klub je na 240 tekmah dosegel 190 golov. Leta 1973 je odšel v Barcelono, kjer je v petih letih pustil neizbrisen pečat. Po dveh letih igranja v ZDA se je vrnil v Ajax, kariero pa je leta 1984 sklenil v Feyenoordu.

Po koncu igralske kariere se je podal v trenerske vode. Najprej je tri leta vodil Ajax, potem pa je bil osem let na klopi Barcelone, ki je bila njegov drugi dom. V katalonski prestolnici je prekinil sušna leta in pod njegovo taktirko je Barcelona ves čas osvajala lovorike. Leta 1992 je sedel na Barcini klopi, ko je ta prvič v klubski zgodovini postala evropski prvak. Pozneje je vodil tudi selekcijo Katalonije. Slovel je kot izjemno inteligenten in tehnično podkovan nogometaš, izjemno hiter ter odličen podajalec, kot trener in kot igralec pa je bil pravi vodja.

Cruyff = totalni nogomet
Cruyff je ena najvplivnejših nogometnih osebnosti vseh časov. Nogometni vizionar, ki je po besedah nekoč izvrstnega angleškega nogometaša Garyja Linekerja naredil "več kot kdor koli v zgodovini, da bi ta prelepa igra postala še lepša". "Šokiran sem. Ni bil le moj dober prijatelj, ampak mi je bil kot brat," je dejal še en legendaren evropski nogometaš, Nemec Franz Beckenbauer, ki je že pred leti povedal, da "je nedvomno najboljši nogometaš, kar jih je bilo proizvedenih v Evropi". "Izgubil sem prijatelja, svet je izgubil izjemnega moža. Občudoval sem ga, bil je najboljši nogometaš vseh časov," je povedal Michele Platini.

Z njim se je najbolj povezovala tako imenovana filozofija "totalnega nogometa", ki jo je v nizozemsko igro uvedel trener Rinus Michels. Postavil je temelje igri Barcelone, ki jo zaznamuje še danes in je katalonskemu velikanu v zadnjih desetih letih prinesla štiri naslove v Ligi prvakov in dva zgodovinska trojčka. Ajax in Barcelona, kluba, ki sta znana po izjemni produkciji nogometašev, z mladimi igralci delujeta po vzoru Cruyffove metode.

Ko se nogomet igra z glavo ...
"Nogomet se igra z glavo, noge pa ti pri tem pomagajo. Biti tehnično podkovan ne pomeni, da lahko nekdo žonglira žogo 1.000-krat. To lahko vsak naredi z vajo. Potem lahko delaš v cirkusu. Biti tehnično podkovan pomeni, da lahko žogo podaš z enim dotikom, s pravo hitrostjo in na pravo nogo tvojega soigralca,"
je le nekaj izjav, ki opišejo njegovo filozofijo. "Igrati nogomet je preprosto, a igrati preprost nogomet je najtežje. Kakovost brez rezultata nima smisla, rezultat brez kakovosti pa je dolgočasen."

Cruyff je oktobra lani razkril, da ima raka na pljučih, pred dobrim mesecem pa se je po daljšem času pojavil v javnosti in sporočil, da se dobro počuti in da v prvem polčasu proti bolezni vodi z 2:0.

Cruyff postavil temelje velike Barcelone