Pozdrav Bojana Jokića in Srečka Katanca ob začetku treninga. Foto: BoBo
Pozdrav Bojana Jokića in Srečka Katanca ob začetku treninga. Foto: BoBo
Slovenska nogometna reprezentanca se je (pred)zadnjič letos zbrala na Brdu in začela priprave na tekmi proti Angliji in Škotski. Slovenija je v težkem položaju, saj ji niti šest točk na zadnjih dveh tekmah ne zagotavlja preboja v dodatne kvalifikacije. Foto: BoBo
Kyle Walker in Bojan Jokić
Na tekmi v Stožicah (11. oktobra lani) je Slovenija (na fotografiji Bojan Jokić) z Anglijo igrala 0:0. Foto: Reuters
Srečko Katanec in Tomaž Kavčič
Srečko Katanec je o tem, kako igrati proti Angliji in Škotski, spregovoril prejšnji teden na novinarski konferenci, ki pa je bila bolj namenjena obračunu z novinarji. Foto: BoBo
Viler: Na Wembleyju moramo imeti "jajca"
Oblak že ohranil mrežo nedotaknjeno proti Angležem
Kakšni so scenariji za preboj Slovenije na drugo mesto?

Večina od dvajseterice je imela lažji trening, nekateri so samo tekli, Josip Iličić je ostal v fitnesu. Nejc Skubic, Rajko Rotman, Miral Samardžić in Antonio Delamea Mlinar so ponedeljkovo vadbo izpustili, saj so nekoliko pozneje prišli v domovino, na najdaljšo pot se je odpravil Delamea Mlinar, ki se je vkrcal na letalo v Bostonu po tekmi New England Revolution - Atlanta.

Poleg te četverice je še devet igralcev imelo nedeljske tekme, zato je za regeneracijo in pripravo na četrtkov velik izziv na Wembleyju res malo časa. Bojan Jokić je v ruskem prvenstvu zgodaj popoldne z Ufo gostoval pri udeležencu Lige prvakov CSKA-ju iz Moskve in izvlekel remi brez zadetkov. Zaveda se, da bo še kako pomembno, da tudi Slovenija v Londonu ne prejme gola.

Nadgraditi stožensko zgodbo. Seveda z golom.
"Tekmo moramo na ta način "zavleči" do 60., 70. minute, potem je vse mogoče. Tudi Angleži bodo poskušali to tekmo dobiti, saj potrebujejo še dve točki. Pot do uspeha je takšna kot v Stožicah, kjer je bilo lani 0:0 in smo bili blizu zmagi, dati moramo samo še gol. Moramo iti na vse ali nič," pravi Jokić.

Spomin na ljubljanski dvoboj proti Angliji je za Kranjčana nekoliko "boleč", saj si je v dvoboju s Theom Walcottom zlomil mezinec na levi nogi, kljub temu pa je po injekciji med obema polčasoma z omrtvičenimi prsti zdržal do konca tekme. "Takrat sploh nisem vedel, da je zlomljen. To sploh ni pomembno, nikomur ne bom ničesar vračal," je v smehu povedal Jokić. Walcotta tokrat niti ni seznamu angleškega selektorja Garetha Southgata.

S 85 nastopi za Boštjanom Cesarjem (98) in Valterjem Birso (87) tretji najizkušenejši reprezentant se je poškodoval tudi pred natančno mesecem v Trnavi, ko je moral z igrišča že v 9. minuti: "Poškodoval sem se sam. Na ogrevanju je bilo še vse v redu, že pri prvem šprintu pa sem začutil bolečine. Imel sem nekoliko raztrgano zadnjo stegensko mišico, a je bila raztrganina prve stopnje, zato sem ob pomoči veliko terapij za okrevanje potreboval samo en teden. Če bi nadaljeval tekmo na Slovaškem, bi bilo verjetno huje. Zdaj igram in se dobro počutim."

Srečanje je nato do konca spremljal s klopi. "Škoda, da smo prejeli tisti gol, res pa je, da mogoče nismo bili pravi. Proti Litvi smo tri dni pozneje pokazali, da smo lahko pravi, in tista zmaga je dobra popotnica za četrtkovo tekmo."

Anglija je zaradi poškodb ostala brez branilca Phila Jonesa (Manchester United) in vezista Fabiana Delpha (Manchester City). Manjkala bosta tako proti Sloveniji kot Litvi. Selektor Southgate je v reprezentanco že vpoklical Harryja Winksa, vezista Tottenhama. Daniel Sturridge, Jordan Henderson in Michael Keane so izpustili ponedeljkov trening Anglije, a naj bi samo trenirali po drugačnem programu.


Čas, da se prekine negativna tradicija
Seveda tudi sam meni, da so nekateri angleški reprezentanti v izjemni formi, na čelu s Harryjem Kanom, ki ga pred letom dni v Stožicah zaradi poškodbe ni bilo. Napadalec Tottenhama je po hat-tricku na Cipru v Ligi prvakov konec tedna znova zadel tudi v Premier ligi. Z dvema novima goloma jih je v tem tekmovanju zbral že šest.
A Jokić poudarja, da so s soigralci optimisti: "Moramo gledati predvsem na nas. Vemo, da šteje samo pozitiven rezultat. Moramo se kosati z njihovim ritmom, poznamo jih, saj smo že nekajkrat igrali proti njim. Nismo bili preveč uspešni, toda to tradicijo je treba enkrat prekiniti. Upam, da se bo zgodilo v četrtek. Poleg borbenosti bo pomembna predvsem osredotočenost. V tekmo bomo šli odprto, tako kot smo igrali proti Litvi. Tako je treba igrati, si upati in pokazati maksimum. Videli bomo, ali bo to dovolj."

Zdi se, da javnost ne pričakuje veliko, slovenski nogometaši pa so v takšnih trenutkih že znali presenečati in v krizni situaciji prikazati največ. "Če imaš dobre izide, je vse v redu, če so slabši, se potem kritizira, kar je normalno. Smo profesionalci in navajeni na to. Res je, kar pravite. Videti je, da smo tak narod, da nas je treba malo udariti po glavi, da se zbudimo in gremo naprej," pripomni Jokić.

KVALIFIKACIJE ZA SP 2018
Skupina F
Četrtek ob 20.45:

ANGLIJA - SLOVENIJA (prenos: TV SLO 2/MMC)
MALTA - LITVA
ŠKOTSKA - SLOVAŠKA

Nedelja ob 18.00:
SLOVENIJA - ŠKOTSKA (prenos: TV SLO 2/MMC)
SLOVAŠKA - MALTA
LITVA - ANGLIJA

Lestvica:                            
ANGLIJA             8  6 2 0 16:3  20
SLOVAŠKA            8  5 0 3 14:6  15
SLOVENIJA           8  4 2 2 10:4  14
ŠKOTSKA             8  4 2 2 14:10 14
LITVA               8  1 2 5  6:18  5
MALTA               8  0 0 8  2:21  0
                                     

Viler: Na Wembleyju moramo imeti "jajca"
Oblak že ohranil mrežo nedotaknjeno proti Angležem
Kakšni so scenariji za preboj Slovenije na drugo mesto?