Akcija hrvaške policije je razkrila nečedne posle v 1. HNL. Foto: MMC RTV SLO
Akcija hrvaške policije je razkrila nečedne posle v 1. HNL. Foto: MMC RTV SLO
Slovenci vpleteni v hrvaško nogometno afero

Hrvaška policija je sporočila, da sta to Dino Lalič in Admir Suljič, ki naj bi organizirala prirejanje izidov s podkupovanjem igralcev hrvaških klubov. Policija je preiskala še 20 hrvaških državljanov, vsi spleteni pa naj bi zaslužili tudi po več kot četrt milijona evrov na tekmo. Koliko denarja se je skupno obrnilo in o kakšnem številu tekem je govor, policija zaradi trajajoče preiskave ni želela razkriti.

Nekdanji vratar, 36-letni Lalič, je branil v nekaterih slovenskih klubih in ciprski Larnaci.

29-letni Suljič je nazadnje igral v Avstriji, v Sloveniji pa je igral za Nafto iz Lendave in Rudar iz Velenja. Nogometno kariero je končal lani.

Dan po akciji protikorupcijskega urada v več mestih hrvaška policija nadaljuje zaslišanja. Za zdaj še niso aretirali vseh, ki so jih nameravali. Ali bodo za nekaterimi vpletenimi izdali tiralice, se bodo še odloočili. Po koncu zaslišanj se bo policija odločila, proti komu bo sprožila preiskavo in koga bo zadržala v priporu.

Akcija sprožena po obvestilu nemške policije
Nacionalni urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu je preiskavo začel konec lanskega leta, ko je nemška policija priprla 15 ljudi, med katerimi sta bila tudi brata Ante in Milan Šapina iz Berlina, in hrvaško policijo obvestila o dogovarjanju izidov nogometnih tekem ter stavah na te tekme. Hrvaška policija zaradi suma dogovarjanja tekem v tujini sodeluje tudi s kolegi iz drugih evropskih držav.

Organizatorji prirejanja izidov in prevar pri stavah naj bi bili Vinko Šaka ter Lalič in Suljič, ki so podkupovali igralce klubov Croatia Sesvete, Varteks, Međimurje in Zadar.

Med osumljenci igralci in funkcionarji
Največ osumljencev prihaja iz kluba Croatia Sesveta. Osumljeni so igralci Mario Čizmek, nekdanji hrvaški reprezentant Jasmin Agić, Dario Šušak, Ivan Banović, Saša Mus, Marko Guja, Antun Pokrajčić, Miljenko Bošnjak, pomočnik trenerja Goran Jerković in športni direktor Tomislav Zubak, sin lastnika kluba Zvonka Zubaka.

Iz Varteksa so osumljenci prevare nekdanji reprezentant Miljenko Mumlek, Zoran Ivančić in Andrija Balajić, iz Međimurja pa Neven Vuljanko, Danijel Mađarić, Nikola Melnjak ter Mario Dermopil in njegov manager Mario Marenić. Med osumljenimi je tudi kapetan Zadra Jakov Surać.

Slovenci vpleteni v hrvaško nogometno afero