V lovu na prestižni pokal je še osem klubov. Foto: Reuters
V lovu na prestižni pokal je še osem klubov. Foto: Reuters
Emilio Butragueno
Žreb je vodil Emilio Butragueno, ki je ambasador finala v Madridu. Foto: EPA
Jens Lehmann
Jens Lehmann je bila leta 2006 izključen v finalu Lige prvakov. Foto: EPA
Alex Ferguson in Franz Beckenbauer
Alex Ferguson in Franz Beckenbauer - dve legendi, ki že dolgo časa krepko soustvarjata dva evropska giganta. Foto: EPA

Žreb ni bil delegiran, tako se bosta med seboj udarila oba francoska kluba. Prvo tekmo bo gostil Lyon, povratno pa Bordeaux. Preostali par je Inter - CSKA Moskva. V četrtfinalu bodo igrali klubi iz šestih držav, kar je največ po sezoni 1998/1999.

Mogoča tudi ponovitev lanskega finala
V Nyonu so opravili tudi žreb polfinala. Zmagovalec dvoboja Bayern - Man Utd se bo pomeril s francoskim predstavnikom, drugega finalista pa bo dal nekdo od četverice Inter, CSKA, Arsenal in Barcelona. To pomeni, da lahko 22. maja na stadionu Santiago Bernabeu vidimo ponovitev lanskega finala, ko so Katalonci z 2:0 premagali rdeče vrage.

Arsenal - Barcelona
Gre za ponovitev finala iz leta 2006, ko je Barcelona slavila z 2:1. Angleži so večji del tekme igrali brez izključenega Jensa Lehmanna, ki je bil izključen v 18. minuti, a so vseeno dobili prvi polčas, ko je z glavo zadel Sol Campbell. V drugem polčasu sta preobrat zrežirala Samuel Eto'o in rezervist Juliano Belletti. Leto pozneje je prvi mož Arsenala Thierry Henry prestopil in okrepil prav Barcelono. "To bo najbolj spektakularen dvoboj od vseh, saj obe ekipi zagovarjata odprto igro. Tista ekipa, ki bo bolje nadzirala žogo, bo zmagala," je prepričan športni direktor Barcelone Txiki Begirstain.

Bayern - Manchester United
Tudi ta par je že igral v finalu Lige prvakov. Gre seveda za sezono 1999, ko so rdeči vragi preobrat zrežirali v sodnikovem podaljšku - po dveh kotih, ki jih je izvajal David Beckham, so pripravili enega največjih preobratov v nogometni zgodovini. Kluba sta se pomerila tudi dve leti pozneje v četrtfinalu, kjer pa je Bayern zlahka napredoval, saj je dobil obe tekmi. V tisti sezoni je Bayern zadnjič splezal na evropski prestol. "Žreb nam je namenil težkega, a tudi atraktivnega nasprotnika. Morali bomo prek svojih zmožnosti, da jih izločimo, a možnosti vsekakor so," je prve vtise strnil Bayernov direktor Karl Heinz Rummenigge.

Inter - CSKA Moskva
Nazadnje sta se v Evropi srečala v sezoni 2007/2008, ko sta igrala v isti predtekmovalni skupini. Italijanski prvaki so dobili obe tekmi (1:2, 4:2) in zlahka osvojili prvo mesto v skupini. CSKA je z eno samo točko izpadel iz tekmovanja, pot Interja pa se je končala že v osmini finala, kjer jih je s 3:0 izločil Liverpool. "To ni lahek žreb, kot bi morda kdo mislil. Prvič - CSKA je na začetku svoje sezone, kar pomeni, da so spočiti. Dugič - igrajo na umetni travi, kar pomaga tehnično slabšim ekipam," je žreb pokomentiral izvršni direktor Interja Ernesto Paolillo.

Lyon - Bordeaux
V izločilnih bojih Lige prvakov se bosta prvič med seboj pomerila dve francoski ekipi. Gre za simbolično srečanje preteklosti in sedanjosti, saj je Lyon med letoma 2002 in 2008 nanizal rekordnih sedem zaporednih naslovov, lani pa je Bordeaux po 10 letih spet postal prvi v državi. Trenutno tudi vodi, Lyon pa je peti, a sta med njima le dve točki razlike. Letos sta se v prvenstvu enkrat že srečala, na Gerlandu je zmagal Bordeaux z 1:0. Edini zadetek je v 86. minuti dosegel Marouane Chamakh. "Zanimiv žreb, še najbolj smo lahko zadovoljni, da bo po šestih letih v polfinalu spet francoska ekipa," je bil kratek predsednik Lyona Jean Michel Aulas.

Liga prvakov, četrtfinale
Torek, 30. marca, ob 20.45:

LYON - BORDEAUX

BAYERN - MANCHESTER UNITED

Sreda, 31. marca, ob 20.45:
ARSENAL - BARCELONA

INTER - CSKA MOSKVA

Povratne tekme bodo 6. in 7. aprila.

Polfinale
Torek, 20. april, ob 20.45:

INTER/CSKA - ARSENAL/BARCELONA

Sreda, 21. april, ob 20.45:
BAYERN/MAN UTD - LYON/BORDEAUX

Povratni tekmi bosta 27. in 28. aprila.

Finale bo 22. maja na stadionu Santiago Bernabeu v Madridu.


Evropska liga, četrtfinale, prve tekme, 1. aprila:
Fulham - Wolfsburg
Hamburger SV - Standard Liege
Valencia - Atletico Madrid
Benfica - Liverpool

Povratne tekme bodo 8. aprila.

Polfinale, prvi tekmi, 22. aprila
Fulham/Wolfsburg - Hamburger SV/Standard Liege
Valencia/Atletico Madrid - Benfica/Liverpool

Povratni tekmi bosta 29. aprila.

Finale bo 12. maja v Hamburgu.