Francesco Totti je žrebal kroglice in Romi namenil zelo težko skupino. Foto: EPA
Francesco Totti je žrebal kroglice in Romi namenil zelo težko skupino. Foto: EPA
Spartak bo prvi gost v Ljudskem vrtu. Tekma bo v sredo, 13. septembra. Foto: EPA
Aleksander Čeferin
Na žrebu je bil prisoten tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin, ki je delil priznanja najboljšim v prejšnji sezoni. Foto: EPA
Jürgen Klopp
Jürgen Klopp, ki je pustil neizbrisen pečat v Mainzu in Dortmundu, sedi na klopi Liverpoola od 8. oktobra 2015. Foto: Reuters
Sevilla
Sevilla je maja lani petič osvojila Evropsko ligo. V finalu je premagala Liverpool s 3:1. Foto: Reuters
Milanič: Veselimo se igranja na kultnem stadionu v Liverpoolu
Šuler: V tej skupini je marsikaj mogoče

Žreb skupinskega dela je potekal v Grimaldi Forumu v Monte Carlu. Kroglice sta žrebala legendarni Francesco Totti in ambasador finala v Kijevu Andrej Ševčenko.
Spartak prvi gost v Ljudskem vrtu, Liverpool prihaja 17. oktobra
V uvodnem krogu v Ljudski vrt prihaja Spartak iz Moskve, tekma bo v sredo, 13. septembra, ob 20.45. Sledi gostovanje na stadionu Sanchez Pizjuan v Sevilli 26. septembra. 17. oktobra bo v Mariboru gostoval Liverpool, 1. novembra pa bo na sporedu povratna tekma na Anfieldu.
Maribor bo v skupinskem delu Lige prvakov igral tretjič, pred tem se je med evropsko elito meril že v sezonah 1999/2000 in 2014/15. Doslej je v Ligi prvakov dosegel eno zmago, in to prav na prvi tekmi – na gostovanju pri kijevskem Dinamu, kjer je slavil zmago z 1:0 z golom Anteja Šimundže.

Zahovič: Mogoče je tudi napredovanje Maribora
"Prevladuje zadovoljstvo, predvsem zaradi tekmovalnosti skupine. Pomerili se bomo z enim izmed najboljših klubov vseh časov, gostovali v mestu, iz katerega prihajajo Beatlesi, tako da bo šlo v Liverpoolu za legendarnost v več pogledih. Spartak je največji klub v Rusiji, Sevillo smo že spoznali in razplet je dober. Najbolj me veseli spoznanje o konkurenčnosti, kar pomeni, da je v tej skupini vse mogoče, tudi napredovanje Maribora," je pojasnil športni direktor Zlatko Zahovič.

Milanič zadovoljen z žrebom
"Verjamem, da si je kdo morda želel atraktivnejši razplet, a sem z žrebom zadovoljen. Uvrščeni smo v skupino, ki sem si jo želel ob pogledu na žreb po treh bobnih. Gre za vrh evropskega nogometa, vendar s temeljito pripravo na vsako tekmo, z zagnanostjo, ki krasi nas in naše navijače, lahko tekmujemo. Čakajo nas dvoboji z odličnimi moštvi, predvsem pa kot vrhunec jesenskega dela nastop na kultnem stadionu v Liverpoolu. Veselim se novih izzivov, zanimivega dogajanja do decembra," je dodal trener Darko Milanič.

Šuler bi raje igral z Realom, Borussio in Tottenhamom
"Mogoče skupina ni najbolj atraktivna, a ta skupina pušča upanje. Marsikaj je mogoče. Že prejšnja Liga prvakov je prinesla točke, ne vem, zakaj ta ne bi. Maribor tekmuje, to je v naših genih, v krvi. V Ligo prvakov se ne gremo kazat," je razlagal branilec Marko Šuler.

Koroški branilec je na vprašanje, katero skupino si je želel – Maribor bi lahko dobil tudi skupino z Realom iz Madrida, Borussio iz Dortmunda in Tottenhamom, odgovoril: "Jaz bi drugo. Želel bi, da nas prej potegnejo ven, da bi bil bolj odprt izbor, bolj pester. Podarjenemu konju se ne gleda v zobe. Liga prvakov je tu. Kdor koli je, tja gremo poskušati tekmovati, ne zgolj nastopati."

Vijoličasti so osredotočeni na naslednjo misijo. "Smo pod vtisom, kaj bi, kaj bo, kako bo. Pustimo. Bliža se nekaj pomembnejšega. Raje bomo razmišljali o Olimpiji."

Redsi pred 12 leti zadnjič evropski prvaki
Liverpool je v zadnjem predkrogu Lige prvakov izločil Hoffenheim (2:1 in 4:2), v pretekli sezoni Premier lige je zasedel četrto mesto. Zadnji naslov evropskega prvaka je osvojil leta 2005, ko je v nepozabnem finalu premagal Milan v Carigradu, potem ko je ob polčasu zaostajal z 0:3. V velikem finalu je igral še leta 2007 v Atenah, kjer je bil Milan boljši z 2:1.
Sevilla petkrat osvojila Evropsko ligo
Sevilla je osvojila Evropsko ligo v letih 2006, 2007, 2014, 2015 in 2016. Lani je izpadla v osmini finala Lige prvakov proti Leicestru. V španskem prvenstvu so izbranci Eduarda Berizza zasedli četrto mesto. V zadnjem predkroge letošnje Lige prvakov je izločila Istanbul Basaksehir (2:1 in 2:2).
Ekipa iz Andaluzije je že obiskala Ljudski vrt. Februarja 2014 je bila Sevilla boljša v šestnajstini finala Evropske lige (2:2 in 2:1).
Luiz Adriano glavni zvezdnik ruskih prvakov
Spartak iz Moskve je aktualni ruski prvak. Leta 1991 se je uvrstil v polfinale Pokala državnih prvakov (predhodnik Lige prvakov). Ekipo vodi italijanski strokovnjak Massimo Carrera. Za Moskovčane igrajo brazilski napadalec Luiz Adriano, vezist Fernando in Hrvat Mario Pašalić, ki ga je posodil Chelsea.

Oblak bo branil proti Chelseaju in Romi
Slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak se bo z Atleticom meril v skupini C s Chelseajem, Romo in Qarabagom. Ekipa slovenskega vratarja Ažbeta Juga, Sporting Lizbona, bo igrala v skupini D, v kateri so še Juventus, Barcelona in Olympiacos.
Branilec naslova Real Madrid se bo v skupini H srečal z Borussio Dortmund, Tottenhamom in Apoelom iz Nikozije.

Prve tekme bodo 12. in 13. septembra. Konec skupinskega dela bo 6. decembra. Februarja se bodo začeli izločilni boji, finale pa bo 26. maja v Kijevu.

1. KROG, torek, 13. septembra, ob 20.45:

Skupina A:
MANCHESTER UNITED - BASEL
BENFICA - CSKA MOSKVA

Skupina B:
CELTIC - PARIS SG
BAYERN - ANDERLECHT

Skupina C:
ROMA - ATLETICO MADRID
CHELSEA - QARABAG

Skupina D:
BARCELONA - JUVENTUS
OLYMPIACOS - SPORTING

Sreda, 13. septembra, ob 20.45:

Skupina E:
MARIBOR - SPARTAK MOSKVA
LIVERPOOL - SEVILLA

Skupina F:
ŠAHTAR - NAPOLI
FEYENOORD - MANCHESTER CITY

Skupina G:
RB LEIPZIG - MONACO
PORTO - BEŠIKTAŠ

Skupina H:
REAL MADRID - APOEL
TOTTENHAM - BORUSSIA DORTMUND




Skupina A:

BENFICA
MANCHESTER UNITED
BASEL
CSKA MOSKVA

Skupina B:
BAYERN
PARIS SG
ANDERLECHT
CELTIC

Skupina C:
CHELSEA
ATLETICO MADRID
ROMA
QARABAG

Skupina D:
JUVENTUS
BARCELONA
OLYMPIACOS
SPORTING

Skupina E:
SPARTAK MOSKVA
SEVILLA
LIVERPOOL
MARIBOR

Skupina F:
ŠAHTAR
MANCHESTER CITY
NAPOLI
FEYENOORD

Skupina G:
MONACO
PORTO
BEŠIKTAŠ
RB LEIPZIG

Skupina H:
REAL MADRID
BORUSSIA DORTMUND
TOTTENHAM
APOEL



Razpored tekem v skupini E:

1. krog, sreda, 13. septembra, ob 20.45:
MARIBOR - SPARTAK MOSKVA
LIVERPOOL - SEVILLA

2. krog, torek, 26. septembra, ob 20.45:
SEVILLA - MARIBOR
SPARTAK MOSKVA - LIVERPOOL

3. krog, torek, 17. oktobra, ob 20.45:
MARIBOR - LIVERPOOL
SPARTAK MOSKVA - SEVILLA

4. krog, sreda, 1. novembra, ob 20.45:
LIVERPOOL - MARIBOR
SEVILLA - SPARTAK MOSKVA

5. krog, torek, 21. novembra, ob 18.00:
SPARTAK MOSKVA - MARIBOR
Ob 20.45:
SEVILLA - LIVERPOOL

6. krog, sreda, 6. decembra, ob 20.45:

MARIBOR - SEVILLA
LIVERPOOL - SPARTAK MOSKVA

Milanič: Veselimo se igranja na kultnem stadionu v Liverpoolu
Šuler: V tej skupini je marsikaj mogoče