Aleksander Čeferin ima lepe možnosti, da septembra postane predsednik Evropske nogometne zveze. Foto: BoBo
Aleksander Čeferin ima lepe možnosti, da septembra postane predsednik Evropske nogometne zveze. Foto: BoBo

Pri meni se je začelo tako, da so me predlagali kolegi iz Skandinavije, in spraševali, ali sem pripravljen kandidirati. Ko so me podprli še Italijani, cel Balkan, Rusija, Turčija, sem se tega moral lotiti.

Paul Pogba
Francoski vezist Paul Pogba je ta mesec poskrbel za najdražji prestop v zgodovini nogometa. Za 110 milijonov evrov se iz Juventusa vrača k Manchester Unitedu. Po Čeferinovem mnenju so takšni zneski povsem nerealni. Foto: EPA

Vse je šlo čez mejo, tudi cene vstopnic. Vstopnica za finale evropskega prvenstva je bila 900 evrov, kar je absolutno predrago. Nogomet se igra zaradi navijačev in ne funkcionarjev.

Čeferinov prvi predlog: omejitev mandatov

najprej, če bi postal predsednik Uefe: "Nihče ne sme biti na položaju dvajset let, saj sicer izgubiš kompas in naenkrat misliš, da je organizacija tvoja."

14. septembra bo 55 članic Evropske nogometne zveze izvolilo novega predsednika, potem ko se je neslavno končalo predsednikovanje Michela Platinija. Med kandidati je tudi predsednik NZS-ja Aleksander Čeferin, ki mu dobro kaže. Neuradno naj bi ga podpiralo več kot 20 nacionalnih zvez, med njimi Rusija in Italija, podporo naj bi imel tudi pri Infantinu. Preostalima kandidatoma Angelu Marii Villarju (predsednik Španske nogometne zveze) in Michaelu van Praagu (predsednik Nizozemske nogometne zveze) je glasove obljubilo 15 zvez, preostale pa so za zdaj še tiho. V pogovoru za TV Slovenija je Čeferin razložil, kaj pričakuje 14. septembra, kdo mu je obljubil podporo, kako se lotiti problema korupcije v nogometu in ali so zneski pri prestopih nogometnih zvezdnikov prešli vse meje zdravega okusa.


Si upate napovedati, koliko protikandidatov boste imeli 14. septembra?
Dejstvo je, da je rok za prijavo potekel in da se na novo nihče ne more prijaviti, ali se bo kdo od že prijavljenih kandidatov odločil, da odstopi od kandidature, pa je njuna stvar.

Španski mediji pravijo, da bi se Angel Maria Villar lahko odpovedal kandidaturi, bi pa rad navezal stik z vami, da bi vas podprl in dobil v zameno kakšno mesto, če bi bili izvoljeni. Se je že oglasil?
Ne, za zdaj še ni bilo glasu od njega.

Kako resen kandidat je Nizozemec, ki je 20 let starejši od vas?
Pri tovrstnih volitvah je težko govoriti, kdo je resen in kdo ne. Toliko bom previden, da bom tiho z ocenami do 14. septembra.

Za takšen položaj je potrebno lobiranje. Kdo bo prispeval odločilni glas, ko bodo volitve?
Pri meni se je začelo tako, da so me predlagali kolegi iz Skandinavije, in spraševali, ali sem pripravljen kandidirati. Ko so me podprli še Italijani, cel Balkan, Rusija, Turčija, sem se tega moral lotiti. Pri meni je prednost in slabost ta, da sem nov v teh krogih. Slabost je to, da moram potovati, se predstaviti osebno, da vidijo, kdo sem, kakšen sem, kako razmišljam. Hkrati je to v teh težkih časih nogometa, predvsem zaradi javne podobe, velika prednost.

Nekdanji predsednik nemške nogometne zveze vam je poočital, da veliko potujete po Evropi, ampak da boste morali poslušati velike!
Prvič, poslušal bom velike, srednje in majhne. Drugič pa: ta predsednik je bil suspendiran zaradi korupcije, tako da njegovih nasvetov kaj dosti ne bom poslušal.

Kako zelo je razvejena korupcija v nogometu?
Dejstvo je, da so se očitno bolj v Fifi kot Uefi dogajale mnoge nepravilnosti, dejstvo pa je tudi, da v nogometu dela ogromno ljudi, ki so pošteni in niso skorumpirani in je javna podoba zagotovo malce pretirana. Eden mojih prvih predlogov je, da se uvede omejitev mandatov, kajti nihče, niti jaz, če pridem na ta položaj, ne sme biti tam dvajset let, saj sicer izgubiš kompas in naenkrat misliš, da je organizacija tvoja, da si močnejši od organizacije, in v tem primeru se začnejo dogajati takšne stvari.

Kaj je glavni problem? Prirejanje rezultatov, korupcija pri določanju organizatorjev prvenstev?
To sta dve različni stvari. Določanje prvenstev je stvar organizacije, v tem primeru Fife, in tukaj lahko očitamo neke sumljive zadeve, ki so se dogajale pri določanju, kje bo svetovno prvenstvo. Glede nameščanja tekem pa gre za veliko mafijo in velik problem svetovnega nogometa, s katerim pa se organizacije spopadejo. Veliko ni mogoče narediti brez policije in drugih državnih organov.

Denar in nogomet. Gospod Čeferin, 100 milijonov za prestop nekega nogometaša. Ali je to prav? Brazilija pa medtem išče nekaj deset dodatnih milijonov za boj proti Ziki ...
Na vsak način so to nerealne številke, ki si jih objektivno noben nogometaš ne zasluži, hkrati pa nogometašu ne moremo zameriti, da takšen znesek sprejme. Vse je šlo čez mejo, tudi cene vstopnic. Vstopnica za finale evropskega prvenstva je bila 900 evrov, kar je absolutno predrago. Nogomet se igra zaradi navijačev in ne funkcionarjev.

Na kratek rok se najbrž tu ne da veliko spremeniti?
Po mojem mnenju se da nekaj narediti in tudi mislim ukrepati, če pridem na ta položaj.

Pri meni se je začelo tako, da so me predlagali kolegi iz Skandinavije, in spraševali, ali sem pripravljen kandidirati. Ko so me podprli še Italijani, cel Balkan, Rusija, Turčija, sem se tega moral lotiti.

Vse je šlo čez mejo, tudi cene vstopnic. Vstopnica za finale evropskega prvenstva je bila 900 evrov, kar je absolutno predrago. Nogomet se igra zaradi navijačev in ne funkcionarjev.

Čeferinov prvi predlog: omejitev mandatov