Hrvaško v zadnjih letih pretresajo številne nogometne afere. Foto: EPA
Hrvaško v zadnjih letih pretresajo številne nogometne afere. Foto: EPA

Za zapahe bo moralo 13 igralcev in športnih delavcev nogometnih moštev Croatia Sesvete, Varteks in Međimurje, dva pa sta dobila po dve leti pogojne zaporne kazni. Sodišče je ugotovilo, da so vsi sodelovali pri prirejanju izidov osmih prvoligaških tekem in v štirih poskusih prirejanja. Poleg zapornih kazni bodo morali vrniti 1,2 milijona kun (160.000 evrov).

Najbolj znana med obsojenci sta nekdanja hrvaška reprezentanta Miljenko Mumlek, ki je dobil devet mesecev zapora, in Jasmin Agić, ki je obsojen na sedem mesecev zapora. Agić bo moral vrniti tudi 26.500 evrov.

Škandal izbruhnil pred dvema letoma
Primer se je začel razpletati konec leta 2009, ko so hrvaški policisti od nemških kolegov prejeli prve informacije o domnevnih nepravilnostih. Nato so junija 2010 prijeli 21 oseb, od katerih se jih je šest februarja letos s tožilstvom dogovorilo o kazni. Med njimi sta bila tudi slovenska državljana Dino Lalić in Admir Suljić, ki sta kot organizatorja prevar dobila vsak po leto dni zapora, vrnila pa sta tudi denar, ki sta ga zaslužila s stavami. Poleg tega je bil Lalić izgnan iz Hrvaške za tri, Suljić pa za pet let.

Nova afera
Hrvaški nogomet medtem pretresa nova korupcijska afera, v kateri v glavnih vlogah nastopata podpredsednik hrvaške nogometne zveze Željko Šarić in komisar za sojenje Stjepan Djedović, ki sta osumljena prejemanja podkupnin za "pošteno presojo" na nogometnih tekmah določenih klubov.